Państwo Kościelne Rotria
Konklawe 18 XII MMXV - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Dział: Bazylika św. Pawła na Welii (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+----- Dział: Kaplica Sykstyńska (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=111)
+----- Wątek: Konklawe 18 XII MMXV (/showthread.php?tid=21)

Strony: 1 2

Konklawe 18 XII MMXV - Ksawery van Berden - 18.12.2015

Dostojni Elektorzy!

Wzywam Was, abyście gorliwie potwierdzali obecność i wolę udziału w obradach konklawe, używając następującej formuły:

"Ja, (imię i nazwisko), Elektor Państwa Kościelnego Rotria, działając w zgodzie z obyczajem, tradycją i obowiązującym prawem, potwierdzam swoją obecność w obradach konklawe, zaś podczas elekcji deklaruję kierowanie się dobrem Stolicy Apostolskiej i Kościoła, Matki Naszej, ślubując zarazem dochowania tajemnicy związanej z przebiegiem obrad. Fiat mihi secundum verbum Tuum!".

Po potwierdzeniu obecności, rozpoczną się właściwe obrady.

/-/ dr hab. Ksawery van Berden
Kamerling-Regent Państwa Kościelnego Rotria

Odp: Konklawe 18 XII MMXV - Albert Orański - 18.12.2015

Ja, Albert Wilhelm van Oranje-Nassau, Elektor Państwa Kościelnego Rotria, działając w zgodzie z obyczajem, tradycją i obowiązującym prawem, potwierdzam swoją obecność w obradach konklawe, zaś podczas elekcji deklaruję kierowanie się dobrem Stolicy Apostolskiej i Kościoła, Matki Naszej, ślubując zarazem dochowania tajemnicy związanej z przebiegiem obrad. Fiat mihi secundum verbum Tuum!

Odp: Konklawe 18 XII MMXV - Michelangelo Farnese - 18.12.2015

Ja, Michelangelo Farnese, Elektor Państwa Kościelnego Rotria, działając w zgodzie z obyczajem, tradycją i obowiązującym prawem, potwierdzam swoją obecność w obradach konklawe, zaś podczas elekcji deklaruję kierowanie się dobrem Stolicy Apostolskiej i Kościoła, Matki Naszej, ślubując zarazem dochowania tajemnicy związanej z przebiegiem obrad. Fiat mihi secundum verbum Tuum!.

Odp: Konklawe 18 XII MMXV - Fernando d'Este y Córdoba - 18.12.2015

Ja, Fernando Álvarez d'Este y Córdoba , Elektor Państwa Kościelnego Rotria, działając w zgodzie z obyczajem, tradycją i obowiązującym prawem, potwierdzam swoją obecność w obradach konklawe, zaś podczas elekcji deklaruję kierowanie się dobrem Stolicy Apostolskiej i Kościoła, Matki Naszej, ślubując zarazem dochowania tajemnicy związanej z przebiegiem obrad. Fiat mihi secundum verbum Tuum!.

Odp: Konklawe 18 XII MMXV - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 18.12.2015

Ja, Carlos II Lorenzo de Medici, Elektor Państwa Kościelnego Rotria, działając w zgodzie z obyczajem, tradycją i obowiązującym prawem, potwierdzam swoją obecność w obradach konklawe, zaś podczas elekcji deklaruję kierowanie się dobrem Stolicy Apostolskiej i Kościoła, Matki Naszej, ślubując zarazem dochowania tajemnicy związanej z przebiegiem obrad. Fiat mihi secundum verbum Tuum!

Odp: Konklawe 18 XII MMXV - Ksawery van Berden - 19.12.2015

Dostojni Elektorzy,

Możliwość potwierdzania obecności upłynie z dniem dzisiejszym, godz. 19:00. Wówczas wypowiedziane zostaną słowa "extra omnes", po których rozpoczną się właściwe obrady.

Przypominam także Dostojnym Elektorom, że od wypowiedzenia słów "extra omnes" obowiązywać będzie bezwzględny zakaz kontaktów ze światem zewnętrznym. W tradycji przyjęło się, że zakaz ten obejmuje zarówno forum Państwa Kościelnego Rotria, jak i wszystkie inne fora mikroświata, a także prywatne komunikatory internetowe i wszelkie inne możliwości kontaktu. Mimo, że nie obowiązują jeszcze przepisy, które na faktyczne Kolegium Kardynalskie nakładałyby odpowiednie kary za złamanie ciszy elekcyjnej, to w naszej sytuacji jedyną sankcją będzie wykluczenie z obrad Kolegium, a jeśli nastąpi to po oddaniu głosu lub przed złożeniem przysięgi - głos może zostać unieważniony. Elekcja Biskupa Powszechnego to najistotniejsze wydarzenie z punktu widzenia ustroju naszego Państwa, a także najbardziej doniosłe wydarzenie dla Kościoła w mikroświecie, stąd wymagać należy odpowiednich kształtowanych tradycją zasad. Jeśli któryś z Braci Elektorów nie czuje się na siłach, by podołać wymaganiom stawianym członkom konklawe, może potwierdzić wolę opuszczenia obrad. Ja jednak mam nadzieję, że skoro udawało się najpewniej utrzymać te reguły przy XX elekcjach w historii naszej Ojczyzny, to tym razem również się uda.

/-/ dr hab. Ksawery van Berden
Kamerling-Regent Państwa Kościelnego Rotria

Odp: Konklawe 18 XII MMXV - Paolo Carlo de Medici y Zep - 19.12.2015

Ja, Pio di Falco, Elektor Państwa Kościelnego Rotria, działając w zgodzie z obyczajem, tradycją i obowiązującym prawem, potwierdzam swoją obecność w obradach konklawe, zaś podczas elekcji deklaruję kierowanie się dobrem Stolicy Apostolskiej i Kościoła, Matki Naszej, ślubując zarazem dochowania tajemnicy związanej z przebiegiem obrad. Fiat mihi secundum verbum Tuum!

Odp: Konklawe 18 XII MMXV - Juan José de Villagómez - 19.12.2015

Ja, Jan Józef de Villagómez, Elektor Państwa Kościelnego Rotria, działając w zgodzie z obyczajem, tradycją i obowiązującym prawem, potwierdzam swoją obecność w obradach konklawe, zaś podczas elekcji deklaruję kierowanie się dobrem Stolicy Apostolskiej i Kościoła, Matki Naszej, ślubując zarazem dochowania tajemnicy związanej z przebiegiem obrad. Fiat mihi secundum verbum Tuum!

Odp: Konklawe 18 XII MMXV - Leonardo Mario - 19.12.2015

Ja, Leonardo Mario della Popoly , Elektor Państwa Kościelnego Rotria, działając w zgodzie z obyczajem, tradycją i obowiązującym prawem, potwierdzam swoją obecność w obradach konklawe, zaś podczas elekcji deklaruję kierowanie się dobrem Stolicy Apostolskiej i Kościoła, Matki Naszej, ślubując zarazem dochowania tajemnicy związanej z przebiegiem obrad. Fiat mihi secundum verbum Tuum!.

Odp: Konklawe 18 XII MMXV - Ksawery van Berden - 19.12.2015

Kamerling-regent wstał z zajmowanego miejsca, wyszedł na środek Kaplicy i rzekł:

Umiłowani Bracia Elektorzy,
godzina potwierdzania obecności, choć odrobinę przedłużona - właśnie minęła. Czas, by dokonać wyboru prawowitego następcy Ojca Świętego Piusa IV, XXI Biskupa Powszechnego. Przypominam Braciom o obowiązujących zasadach, w szczególności o zakazie kontaktów ze światem zewnętrznym. Radźcie Bracia, a radźcie mądrze, in nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti +.

Kamerling-regent wypowiedziawszy te słowa do zgromadzonych Braci, zbliżył się do drzwi Kaplicy Sykstyńskiej, gdzie zgromadzeni są obserwatorzy, kapłani i siostry zakonne, odprawiające modlitwy, a także sprawująca wartę Gwardia Apostolska. Stanąwszy na wprost wielkich, zdobionych wrót, rzekł:

Extra omnes!

Po tych słowach Kaplica Sykstyńska opustoszała ze wszystkich nieuprawnionych do elekcji. Jeden z prałatów na polecenie Kamerlinga zamknął wrota, opieczętowując je z drugiej strony. Od tego momentu żaden z elektorów, z wyjątkiem przekazującego nowiny o głosowaniach Kamerlinga - nie może opuścić Kaplicy, aż do momentu wyboru Biskupa Powszechnego.