![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Debata nad odtajnionym konklawe - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Debata nad odtajnionym konklawe (/showthread.php?tid=2999) Strony:
1
2
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Debata nad odtajnionym konklawe - Aurelio de Medici y Zep - 08.02.2022 Wasza Świątobliwość, Wasze Eminencje i Ekscelencje, Przewielebni Księża, Dostojni Goście, Szanowni Państwo, serdecznie zapraszam do debaty nad odtajnionym konklawe. Wiele oszczerstw i oskarżeń padło ze strony post-kardynałów-apostatów i ich zwolenników, szczególnie ze strony p. Oviedo oraz rodziny Catalanów. Większość wówczas, gdy nie ich autorzy nie spodziewali się, że źródła zostaną odtajnione (co wiązało się np. z kolekcjonowaniem zrzutów ekranu, zapewne żeby nas "przechytrzyć"). Wiele też argumentów wynika z całkowitej niewiedzy, niezaznajomienia się z rotryjskim prawem i zwyczajami, a czasem nawet z popełniania elementarnych błędów rozumowych. Jedynie Stanisławowi Wieniawie można przyznać, że prowadził publiczną dyskusję ostro, ale zazwyczaj sięgał po sensowne argumenty. Pan Oviedo przeciwnie - nie przyjął nawet zaproszenia do debaty, które publicznie złożyłem w RON, ale trudno się dziwić, gdy czyta się wypowiedzi tegoż niedoszłego Patriarchy. Teraz, gdy wszystko jest już jawne, każdy mógł zapoznać się z treścią konklawe i tajnej niegdyś konferencji kardynałów elektorów. Serdecznie zachęcam do wyrażenia w tym wątku swoich przemyśleń. Szczególnie zaś zwracam się do oskarżycieli, którzy wreszcie mają okazję powołać się na autentyczne źródła, a nie na własne domysły, niewiele warte podejrzenia i fantazje. Zwłaszcza, że zostali odbanowani. Najchętniej zaś porozmawiam z moim wieloletnim mikronacyjnym przyjacielem, choć teraz politycznym adwersarzem, Stanisławem Wieniawą oraz ze Stanisławem Dmowskim, o którym mogę powiedzieć w podobny sposób. Obaj mają wiele do powiedzenia na ten temat i jestem przekonany, że wypowiedzą się merytorycznie. Cum debita reverentia Aurelio de Medici y Zep RE: Debata nad odtajnionym konklawe - Stanisław Wieniawa - 08.02.2022 Po niesłusznym wygnaniu ksiądz biskup Stanisław Wieniawa OSI wraca do Apostolskiego Miasta Rotrii, żeby wyjaśnić parę zaszłości. Najpewniej nie zostanie długo, bo nie czuje się tu dobrze. Cieszy się jednak, że sprawiedliwości stało się zadość odnośnie do niesprawiedliwej banicji, choć raczej nie ma za wesołej miny, gdy widzi Patriarchę Mikołaja I.
![]() RE: Debata nad odtajnionym konklawe - Orjon Surma - 08.02.2022 Skoro już można, to nie zwlekając z powołaniem komisji wyjaśnię, co mam do powiedzenia w tym względzie pod kątem administracyjnym. Mój post tamże byłby właściwie tym samym. Niniejszy post dotyczy przede wszystkim wykorzystywania uprawnień administracyjnych w trakcie/kilka dni przed konklawe i wyłącznie w tej kwestii mogę się wypowiadać w sposób kompetentny. Nie będę się odnosić do tematów związanych z planowanym bądź nieplanowanym zamachem stanu, a także potencjalnymi nieprawidłowościami prawnymi w zakresie konklawe, gdyż nie posiadam na ten temat żadnych informacji i do chwili powiadomienia mnie kanałami prywatnymi o rzekomych nieprawidłowościach, które postanowiłem wyjaśnić, nie wiedziałem nawet, że trwa konklawe. Zatem – do sedna.
Gromadzenie materiału dowodowego Niezwłocznie po otrzymaniu pierwszych informacji dot. rzekomych zmian w prawach dostępu, jakie miały nastąpić podczas konklawe w dniach 31 stycznia – 3 lutego 2022 r., a które dotarły do mnie 3 lutego około godziny 16:00, podjąłem czynności mające na celu ustalenie zmian dot. uprawnień poszczególnych użytkowników dokonanych poprzez panel administracyjny i/lub bazę danych w związku z posiadanymi przeze mnie dostępami i chęcią wyjaśnienia całej sprawy pod kątem administracji forum.
W wyniku przeprowadzonych czynności zabezpieczyłem zrzut ekranu z logu administracji znajdującego się w panelu forum MyBB – zrzut nr 1 wykonany 3 lutego około godz. 19:00:
![]() Z powyższego zrzutu wynika, iż jakiekolwiek zmiany dotyczące rzekomego ograniczenia dostępu do działu Kaplicy Sykstyńskiej, gdzie odbywało się konklawe, musiały zostać dokonane w dniach 28 – 29 stycznia 2022 r., a nie 1 – 2 lutego 2022 r., jak podnoszono w temacie konklawe. Logi MyBB niestety nie pozwalają stwierdzić, jakie konkretnie zmiany zostały dokonane w danym wpisie (czy dotyczyły one grup użytkowników, zmiany maila czy innej zawartości profilu). Każdy administrator forum opartego na MyBB, ale również na wielu innych silnikach jak np. phpBB wie, że logi administratorskie mogły zostać wyczyszczone, lecz w tym przypadku jest to bardzo wątpliwe z dwóch powodów:
![]() ![]() Oprócz panelu administratorskiego istnieje również inna możliwość zmiany grup użytkowników i tym samym pozbawienia poszczególnych osób dostępu do danych działów. Jest nią ręczna zmiana odpowiednich pól w bazie danych.
W celu zweryfikowania tego, czy ktoś nie podjął takich czynności, a także tego, jakie zmiany grup użytkowników w zakresie kardynałów zostały w ogóle poczynione, zabezpieczyłem zrzuty bazy danych z godz. 18:08 dnia 3 lutego, a także kopie bazy danych tworzone automatycznie o godz. 2:00 każdego dnia przez dostawcę naszego hostingu z dni 28 stycznia – 3 lutego 2022 r.
![]() Stan dot. grup użytkowników kardynałów przed i w trakcie konklawe W wyniku przeprowadzonych badań ustaliłem, że w okresie objętym sprawdzeniem dla wszystkich kardynałów uczestniczących w konklawe miały miejsce następujące zmiany grup użytkowników – w każdym przypadku poza ostatnim stan na godz. 2:00 danego dnia:
Powyższa tabela, uwzględniając różnice czasowe powodujące, że niektóre zmiany są uwzględniane dzień później niż powinny ze względu na charakterystykę tworzenia kopii (o 2:00 każdego dnia) potwierdza dane zawarte w panelu administracyjnym – dla powyższych użytkowników, z prawdopodobieństwem bliskim 100%, nie zaszły zmiany w dostępie inne niż te zawarte w logu administratorów, zatem idąc tym tokiem rozumowania nie było możliwe pozbawienie Stanislao della Rotrię/Stanisława Wieniawy dostępu do panelu administratorskiego dokładnie 1 lub 2 lutego. Operacja taka nastąpiła, ale wcześniej, 28 stycznia, podobnie jak odebranie Stanisławowi Dmowskiemu uprawnień supermoderatorskich.
Możliwe powody zmiany kolorów kont Nagłe zmiany kolorów w trakcie trwania konklawe, na które zwrócili uwagę kardynałowie, mogły więc wystąpić w mojej opinii w wyniku:
Podsumowanie W mojej opinii prawdopodobieństwo, że podczas konklawe doszło do potajemnych zmian grup użytkowników i (być może) pozbawienia niektórych kardynałów dostępu do działu Kaplicy jest niezwykle niskie. Potencjalny sprawca musiałby bowiem dokonywać wszelkich edycji przez bazę danych, a któraś z analizowanych przeze mnie kopii prawdopodobnie (jeśli te zmiany były dokonywane na dłuższy czas, a nie np. kilka minut czy godzin) wykazałaby jakąś niezgodność grup użytkowników z datami zmian znajdującymi się w logach. Wszelkie zmiany, które dotyczyły uprawnień administratorskich czy moderatorskich, wg mojej analizy zostały dokonane jeszcze przed formalnym rozpoczęciem konklawe (które zaczęło się 1 lutego br.).
Ustalenie, czy te zmiany rzeczywiście były dokonywane w celu uniknięcia zamachu stanu, planowanego czy nie, i czy sprowadzenie kardynała Aurelio z emerytury było legalne, czy nie, nie należy do obszaru moich kompetencji i w tej kwestii powinni się wypowiedzieć uczestnicy tych wydarzeń, którzy mogą dostarczyć odpowiednie dowody – o ile je posiadają.
Dziękuję.
RE: Debata nad odtajnionym konklawe - Aurelio de Medici y Zep - 08.02.2022 Dziękuję Waszej Ekscelencji za ostateczne wyjaśnienie tej sprawy. Nikt rozsądny nie powinien teraz podejrzewać, że zaszły tu jakiekolwiek nadużycia. RE: Debata nad odtajnionym konklawe - Stanisław Wieniawa - 08.02.2022 Ja nie twierdziłem - być może zostałem źle zrozumiany - że odebrano mi uprawnienia 2 lutego. 2 lutego to dopiero odkryłem. Niemniej to najbardziej mnie dotknęło i stało się jedną z istotniejszych przyczyn, dla których opuściłem Kościół Rotryjski. RE: Debata nad odtajnionym konklawe - Aurelio de Medici y Zep - 08.02.2022 Niestety opinia publiczna, jak to zwykle bywa, nie zrozumiała i podłapała zupełnie inną wizję wydarzeń. W świat poszedł komunikat o treści "źli drederyści obalili Dziekana zabierając mu admina i próbowali siłą wyrzucić przeciwnie głosujących elektorów z konklawe, aby zablokować niekorzystną kandydaturę i przeforsować własną". Oczywiście jest to absurd, ale pół mikroświata powtarza te słowa, a wielu przynajmniej dopuszcza taką możliwość. Niekiedy nawet wysocy dostojnicy uważają za stosowne, aby "głęboko zaniepokoić się" tymi doniesieniami. RE: Debata nad odtajnionym konklawe - Stanisław Wieniawa - 08.02.2022 Prawdą jest, że podjęliście próbę podważenia zasadności statusu elektora Oviedo i Dmowskiego, tym samym wywierając na nasze stronnictwo negatywny wpływ. W ten sposób chcieliście przeforsować swoją słabą kandydaturę Patriarchy marazmu, którym będzie nomen omen Mikołaj. A odebranie mi 29 stycznia admina było niczym nieuzasadnione i niesłuszne. RE: Debata nad odtajnionym konklawe - Aurelio de Medici y Zep - 08.02.2022 Na tym z reguły polega rozgrywka polityczna, że konkurencyjne stronnictwa wzajemnie wywierają na siebie negatywny wpływ. Zagranie Nicola było z pewnością kontrowersyjne, ale nie wykraczało poza granice uczciwej walki politycznej. O zasadności odebrania admina nie chcę się wypowiadać, bo nie do końca mnie ta sprawa dotyczy (nie jestem ani właścicielem serwera, ani Tobą), ale z pewnością nie ma to nic wspólnego z żadnym zamachem stanu. Jest to spór wyłącznie osobisty między Tobą a Nicolo. RE: Debata nad odtajnionym konklawe - Stanisław Wieniawa - 08.02.2022 To było więcej niż kontrowersyjne. Następnym ruchem mogło być wyrzucenie ich z obrad. RE: Debata nad odtajnionym konklawe - Aurelio de Medici y Zep - 08.02.2022 Nie sądzę. Wniosek Nicola kończył się słowami: Cytat:Proszę Czcigodnego Kamerlinga oraz Dziekana o zabranie stanowiska w tej sprawie, tak samo proszę też o to pozostałych Braci. Wprost wynika z tego, że Nicolo nie zamierzał robić niczego samowolnie, a wykluczenie z obrad nastąpić mogło jedynie na podstawie konsensusu (ze szczególnym uwzględnieniem opinii Dziekana i Kamerlinga). |