![]() |
|
Nowy kształt Państwa Kościelnego - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Nowy kształt Państwa Kościelnego (/showthread.php?tid=3083) |
Nowy kształt Państwa Kościelnego - Stanisław Wieniawa - 09.07.2022 Jako Prefekt ds. Dyscypliny mam zajmować się prowadzeniem narracji. Pytanie tylko, w jakim klimacie chcemy się poruszać? W Toskanii panuje dyskusja na temat przeobrażenia jej w Królestwo Italii. Być może zaszedł czas na jeszcze głębsze pchnięcie Rotrii w XIX w. albo w początki XX w. Czyli koniec Państwa Kościelnego, a początek Królestwa Rotrii, w ramach którego powstanie Welistan (odpowiednik Watykanu)? To otwarta dyskusja, do której zachęcam.
Moim zdaniem taka mikronacja byłaby dużo ciekawsza dla nowych. RE: Nowy kształt Państwa Kościelnego - Tymoteusz Dostojewski - 09.07.2022 Naszym zdaniem możemy się wzorować na początkach XX wieku. RE: Nowy kształt Państwa Kościelnego - Ametyst I Dziecię - 09.07.2022 Mi całkiem odpowiada moment tuż przed Watykańskim II - takie konserwatywne lata pięćdziesiąte z wyczuwalnym powiewem liberalnej rewolucji. W ogóle to jest bardzo ciekawy czas dla kultury włoskiej - wystarczy wspomnieć o kinie. Nie upieram się, ale takie realia są - moim zdaniem - najciekawsze, bo niewykorzystane. W klimatach połowy XX wieku mamy w mikronacjach co najwyżej demoludy. W ogóle dziękuję dla Księdza Biskupa Prefekta za zagajenie tej ważnej dyskusji. RE: Nowy kształt Państwa Kościelnego - Stanisław Wieniawa - 09.07.2022 Tylko tu trzeba czynów, a nie słów. I to w miarę szybkich. RE: Nowy kształt Państwa Kościelnego - Aurelio de Medici y Zep - 09.07.2022 Ponieważ niejako zarzuciłem temat w Toskanii, cieszę się tym bardziej, że zawędrował do większej i kulturowo silniejszej Rotrii. Uważam, że te zmiany można wprowadzić stopniowo, żeby nie zatracić istoty Rotrii, a przy okazji wykorzystać potencjał Toskanii. Gdyby Antwerpia była aktywna, również i ją zaprosiłbym do zaangażowania (zresztą i tak najserdeczniej zapraszam, kiedy tylko JE Dreder powróci). Gotów jestem ad experimentum przekształcić Toskanię w Królestwo Italii/Włoch, podjąć bardzo ścisłą współpracę z Rotrią i sprawdzić, jak taki organizm działa i z jakim zainteresowaniem się spotka. RE: Nowy kształt Państwa Kościelnego - Ametyst I Dziecię - 09.07.2022 Ale ta Toskania jest dobra. Zmiana nazwy na jeszcze bardziej kojarzącą się z realem brzmi średnio. Włochami jako całością jest Rotria kulturowa - Państwo Kościelne, Toskania i Urbino. RE: Nowy kształt Państwa Kościelnego - Stanisław Wieniawa - 10.07.2022 Warto wprowadzić oryginalną nazwę. Królestwo Wszechrotrii? RE: Nowy kształt Państwa Kościelnego - Tymoteusz Dostojewski - 10.07.2022 My proponujemy początki XX wieku, dokładnie rok 1909. RE: Nowy kształt Państwa Kościelnego - Stanisław Wieniawa - 10.07.2022 Pamiętacie system liczenia dat w Agurii? Tam jeden miesiąc to był rok, a dni to miesiące czy jakoś tak. RE: Nowy kształt Państwa Kościelnego - Aurelio de Medici y Zep - 10.07.2022 Ja akurat preferuję Rotrię zamrożoną w jakiejś konkretnej epoce. Inaczej za kilka lat będziemy musieli zrewolucjonizować naszą rzeczywistość, o ile oczywiście będziemy chcieli wiernie odwzorowywać real ![]() Może w takim razie zaczniemy od luźniejszej konfederacji? Np. Związek Włoski/Wszechrotryjski, polegający na bliskiej współpracy politycznej i kulturowej wszystkich państw, które wyrosły z rotryjskiej historii i kultury. Jeśli rozwiązanie się sprawdzi, będzie można przejść na kolejny etap reform i zbliżania relacji. |