Państwo Kościelne Rotria
Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119)
+---- Dział: Wydział Historyczny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=331)
+---- Wątek: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" (/showthread.php?tid=3554)

Strony: 1 2

Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Stanisław Wieniawa - 29.01.2026

Cytat:Drodzy naukowcy i sympatycy Uniwersytetu Rotryjskiego,

zapraszam Was do udziału w seminarium historycznym pt. "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy - blask chwały a obecny upadek". Chciałbym, żeby służyło ono wspomnieniu okresu w historii Królestwa Skarlandu, którym były rządy Medyceuszy i ścisły sojusz z Państwem Kościelnym. W swoich wypowiedziach można także nawiązać do czasów późniejszych czy obecnych.

Starajmy się potwierdzić bądź obalić hipotezę, że za rządów JKM Eleonory, którą można chyba nazwać Wielką, Skarland, pod troskliwą opieką Państwa Kościelnego Rotria, był perłą mikroświata. Perłą, która obecnie straciła swój blask przez wrogą wobec Kościoła Matki politykę i otwarcie na wszelkiej maści herezje. Otwieram seminarium i zapraszam do owocnej dyskusji!

dr net. Stanisław kardynał Wieniawa, prof. UR
Rektor Uniwersytetu Rotryjskiego

RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Norbert de Catalan - 29.01.2026

1. Skarland nigdy nie był pod opieką Rotrii. Wręcz przeciwnie - Rotria brała czynny udział w konflikcie sukcesyjnym po stronie buntowników tzw. Rząd na uchodźstwie w Nordii.
2. Eleonora (inne wcielenie Lorenza de Medici) panowała za zgodą Rady Regencyjnej (czyli moją) i rządu tzw. Inicjatywy Obywatelskiej Ocalenia Narodowego.
3. Eleonora podczas swego panowania na początku faktycznie przyniosła parę dobrych rozwiązań.
4. Eleonora wypowiedziała konkordat z Państwem Kościelnym Rotria i utworzyła Kościół Obediencji Galicyjskiej - co na to Eminencja Wieniawa?
5. Eleonora doprowadziła w ostatnim roku swego panowania do zastoju państwa.
6. Karol II jej syn obraził się na Rotrię i przeprowadził jej "likwidację" gdy ta chciała się odłączyć - wspomnę jedynie, że działania tegoż Medyceusza powstrzymałem osobiście.
7. Karol III jest jedynym Medyceuszem niezwiązanym osobiście z klonerską praktyką Lorenza.

Co Medyceusze zrobili w tym okresie? Po za zmianą okresu historycznego, wprowadzenia Świętej Inkwizycji i uczynienia wiary państwową to absolutnie nic.

Wszelkie herby, flagi i inne grafiki tworzyłem osobiście: flagi Imperium, herb Imperium, herb królewski Eleonory, herb rodu Medici y Zep też był przeze mnie przerabiany.
Koszt finansowy utrzymania serwera i domeny praktycznie ponosiłem osobiście choć raz Książe Urbino Markos się dołożył, zaś Medyceusze złamanego grosza na utrzymanie Skarlandu nie dołożyli.
Od strony technicznej forum też utrzymywałem ja - w tej kwestii Medyceusze też kiwnąć palcem nie potrafili.

Wniosek: wielkość Imperium pod panowaniem Eleonory jest złudna, choć na początku faktycznie kiedy Lorenzo miał zapał do sprawowania swych licznych obowiązków pod licznymi postaciami mógł się taki stać - no nie wyszło. Mikronacyjną Drag Queen trafił w końcu szlag w dniu 31 marca 2016 roku i następnie słuch po niej i innych Medyceuszach stworzonych przez Lorenza zaginął.

Bez fajerwerków ale względnie stabilnie natomiast odbyło się tylko panowanie Karola III.

Sugerowanie, że Skarland był w jaki sposób zależny od Rotrii w tym czasie jest błędny. Teza, że aktualnie Skarland jest wrogi Kościołowi również jest błędna, a słowa o herezji przemilczę i skieruję Eminencję do specjalisty.

Nadmienię jedynie, że gdy w 2020 roku reaktywowałem Królestwo Skarlandu moje pierwsze kroki postawiłem tu na ROTRYJSKIEJ ziemi wywołując przy tym zdziwienie paru osób Wink
Gdy nie tak dawno Rotria padła na kilka miesięcy to Królestwo Skarlandu to złe, heretyckie, wrogie państwo jako chyba jedyne lub z bardzo nielicznego grona podtrzymało obowiązywanie zawartego w 2021 roku konkordatu.

Pozdrawiam

RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Stanisław Wieniawa - 29.01.2026

Dziękuję za tą wypowiedź, każdy głos w dyskusji się liczy. Szczególnie cenne będą też słowa @Pio Maria de Medici, @Mikołaj Dreder czy @Albert Orański.

RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Aurelio de Medici y Zep - 29.01.2026

Wasza Magnificencjo,
Szanowni Państwo,

jako najmłodszy z grona "starych Rotrów" nie pamiętam niestety czasów, o których Czcigodni uczestnicy dysputy rozprawiają. Znam je jedynie z rodzinnych opowieści oraz licznych rozmów z przyjaciółmi. Toteż nie odważę się zabrać głosu, ale z największą przyjemnością będę przysłuchiwał się toczącej się rozmowie.

RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Henryk Ziemiański de Harlin - 29.01.2026

Jako magister netowy historii z chęcią wezmę udział w tym seminarium.

RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Pio Maria de Medici - 29.01.2026

(29.01.2026, 12:03:11)Stanisław Wieniawa napisał(a): Dziękuję za tą wypowiedź, każdy głos w dyskusji się liczy. Szczególnie cenne będą też słowa @Pio Maria de Medici, @Mikołaj Dreder czy @Albert Orański.

Wasza Wielebności,

w czasie kontaktów rotryjsko-skarlandzkich przebywałem pod przykrywką Klemens von Metternich w Monarchii Austro-Węgierskiej więc nic nie jestem w stanie o tym okresie powiedzieć.

Ciepło pozdrawiam.

RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Stanisław Wieniawa - 29.01.2026

Ty żeś de Medici był.

RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Henryk Ziemiański de Harlin - 29.01.2026

Mimo, iż w mikroświecie działam od początku 2021 roku i należę do "nowej gwardii", to wypowiem się. Z moich obserwacji wynika, że Skarland w okresie panowania Medyceuszy stabilnie się rozwijał. Oczywiście, może nie rządzili idealnie, ale utrzymywali aktywność.

RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Pio Maria de Medici - 29.01.2026

(29.01.2026, 17:00:46)Stanisław Wieniawa napisał(a): Ty żeś de Medici był.

Dowód masz?

Manifestum non eget probatione.