![]() |
|
Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119) +---- Dział: Wydział Historyczny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=331) +---- Wątek: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" (/showthread.php?tid=3554) Strony:
1
2
|
Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Stanisław Wieniawa - 29.01.2026 Cytat:Drodzy naukowcy i sympatycy Uniwersytetu Rotryjskiego, RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Norbert de Catalan - 29.01.2026 1. Skarland nigdy nie był pod opieką Rotrii. Wręcz przeciwnie - Rotria brała czynny udział w konflikcie sukcesyjnym po stronie buntowników tzw. Rząd na uchodźstwie w Nordii. 2. Eleonora (inne wcielenie Lorenza de Medici) panowała za zgodą Rady Regencyjnej (czyli moją) i rządu tzw. Inicjatywy Obywatelskiej Ocalenia Narodowego. 3. Eleonora podczas swego panowania na początku faktycznie przyniosła parę dobrych rozwiązań. 4. Eleonora wypowiedziała konkordat z Państwem Kościelnym Rotria i utworzyła Kościół Obediencji Galicyjskiej - co na to Eminencja Wieniawa? 5. Eleonora doprowadziła w ostatnim roku swego panowania do zastoju państwa. 6. Karol II jej syn obraził się na Rotrię i przeprowadził jej "likwidację" gdy ta chciała się odłączyć - wspomnę jedynie, że działania tegoż Medyceusza powstrzymałem osobiście. 7. Karol III jest jedynym Medyceuszem niezwiązanym osobiście z klonerską praktyką Lorenza. Co Medyceusze zrobili w tym okresie? Po za zmianą okresu historycznego, wprowadzenia Świętej Inkwizycji i uczynienia wiary państwową to absolutnie nic. Wszelkie herby, flagi i inne grafiki tworzyłem osobiście: flagi Imperium, herb Imperium, herb królewski Eleonory, herb rodu Medici y Zep też był przeze mnie przerabiany. Koszt finansowy utrzymania serwera i domeny praktycznie ponosiłem osobiście choć raz Książe Urbino Markos się dołożył, zaś Medyceusze złamanego grosza na utrzymanie Skarlandu nie dołożyli. Od strony technicznej forum też utrzymywałem ja - w tej kwestii Medyceusze też kiwnąć palcem nie potrafili. Wniosek: wielkość Imperium pod panowaniem Eleonory jest złudna, choć na początku faktycznie kiedy Lorenzo miał zapał do sprawowania swych licznych obowiązków pod licznymi postaciami mógł się taki stać - no nie wyszło. Mikronacyjną Drag Queen trafił w końcu szlag w dniu 31 marca 2016 roku i następnie słuch po niej i innych Medyceuszach stworzonych przez Lorenza zaginął. Bez fajerwerków ale względnie stabilnie natomiast odbyło się tylko panowanie Karola III. Sugerowanie, że Skarland był w jaki sposób zależny od Rotrii w tym czasie jest błędny. Teza, że aktualnie Skarland jest wrogi Kościołowi również jest błędna, a słowa o herezji przemilczę i skieruję Eminencję do specjalisty. Nadmienię jedynie, że gdy w 2020 roku reaktywowałem Królestwo Skarlandu moje pierwsze kroki postawiłem tu na ROTRYJSKIEJ ziemi wywołując przy tym zdziwienie paru osób ![]() Gdy nie tak dawno Rotria padła na kilka miesięcy to Królestwo Skarlandu to złe, heretyckie, wrogie państwo jako chyba jedyne lub z bardzo nielicznego grona podtrzymało obowiązywanie zawartego w 2021 roku konkordatu. Pozdrawiam RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Stanisław Wieniawa - 29.01.2026 Dziękuję za tą wypowiedź, każdy głos w dyskusji się liczy. Szczególnie cenne będą też słowa @Pio Maria de Medici, @Mikołaj Dreder czy @Albert Orański. RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Aurelio de Medici y Zep - 29.01.2026 Wasza Magnificencjo, Szanowni Państwo, jako najmłodszy z grona "starych Rotrów" nie pamiętam niestety czasów, o których Czcigodni uczestnicy dysputy rozprawiają. Znam je jedynie z rodzinnych opowieści oraz licznych rozmów z przyjaciółmi. Toteż nie odważę się zabrać głosu, ale z największą przyjemnością będę przysłuchiwał się toczącej się rozmowie. RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Henryk Ziemiański de Harlin - 29.01.2026 Jako magister netowy historii z chęcią wezmę udział w tym seminarium. RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Pio Maria de Medici - 29.01.2026 (29.01.2026, 12:03:11)Stanisław Wieniawa napisał(a): Dziękuję za tą wypowiedź, każdy głos w dyskusji się liczy. Szczególnie cenne będą też słowa @Pio Maria de Medici, @Mikołaj Dreder czy @Albert Orański. Wasza Wielebności, w czasie kontaktów rotryjsko-skarlandzkich przebywałem pod przykrywką Klemens von Metternich w Monarchii Austro-Węgierskiej więc nic nie jestem w stanie o tym okresie powiedzieć. Ciepło pozdrawiam. RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Stanisław Wieniawa - 29.01.2026 Ty żeś de Medici był. RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Henryk Ziemiański de Harlin - 29.01.2026 Mimo, iż w mikroświecie działam od początku 2021 roku i należę do "nowej gwardii", to wypowiem się. Z moich obserwacji wynika, że Skarland w okresie panowania Medyceuszy stabilnie się rozwijał. Oczywiście, może nie rządzili idealnie, ale utrzymywali aktywność. RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Pio Maria de Medici - 29.01.2026 (29.01.2026, 17:00:46)Stanisław Wieniawa napisał(a): Ty żeś de Medici był. Dowód masz? RE: Seminarium historyczne "Imperium Skarlandu za rządów Medyceuszy" - Stanisław Wieniawa - 29.01.2026 Manifestum non eget probatione. |