![]() |
|
Historia Rotrii w obrazach - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Historia Rotrii w obrazach (/showthread.php?tid=3556) |
Historia Rotrii w obrazach - Albert Orański - 31.01.2026 Szanowni, Czcigodni i Najdrożsi, Przyszedł mi do głowy pomysł, na zapędzenie do roboty malarza, dobrze nam znanego Chiatto della Gepettiego, tak by namalował dla nas serię obrazów z kluczowymi dla historii Rotrii momentami. Chciałbym, abyśmy następnie stworzyli wspólnie wystawę tychże obrazów wraz z notkami historycznymi - w ten sposób powstanie ilustrowana historia Rotrii, a jednocześnie powspominamy dawne dzieje. Zacznę od przykładu (i zapraszam wszystkich do wspólnej zabawy): Aresztowanie antypatriarchy Aleksandra IV
![]() 13 marca 2015 roku w dziejach mikroświata zapisał się jako jedna z najbardziej nieoczekiwanych i barwnych dat w historii relacji między tronem a ołtarzem.
Tego dnia wojska Imperium Skarladu, dowodzone przez Jego Królewską Wysokość Carlosa Lorenza de Medici y Zep, wkroczyły na wzgórze Kwirynał, gdzie rezydował urzędujący patriarcha Aleksander IV — później przez swoich przeciwników nazywany antypatriarchą. Oficjalnym powodem interwencji była prośba znacznej części duchowieństwa, które postanowiło wypowiedzieć posłuszeństwo Stolicy Apostolskiej i szukało świeckiego protektora dla swoich działań. Jak głosi anegdota, młody i pewny siebie królewicz wkroczył do apartamentów patriarchy w asyście żołnierzy i bezceremonialnie oznajmił: — Wasza Świątobliwość jest aresztowany. Odpowiedź Aleksandra IV przeszła do legendy. Patriarcha, trzymając w dłoni różaniec, miał spoliczkować Carlosa i powiedzieć spokojnie, lecz stanowczo: — Nie bluźnij, Synu. Całe zdarzenie nabrało jeszcze większego znaczenia, gdy przypomnimy, że zaledwie dzień wcześniej, 12 marca, zakończył obrady VI Sobór Laterański — jedno z ważniejszych zgromadzeń duchowieństwa tamtej epoki mikroświata. Ku zdumieniu obserwatorów, już 15 marca Aleksander IV wystąpił publicznie podczas audiencji generalnej, odpowiadając na pytania delegatów z różnych państw, którzy byli zarówno zaskoczeni, jak i zafascynowani tą niecodzienną próbą „aresztowania patriarchy”. Historia miała jednak jeszcze jeden zwrot akcji. Niedługo później ten sam Carlos Lorenzo de Medici y Zep zdecydował się uwolnić Aleksandra IV. Okazało się bowiem, że zbuntowany kler, który początkowo uchodził za sojusznika Skarladu, był znacznie trudniejszym i mniej przewidywalnym partnerem politycznym niż sam patriarcha — nawet ten uznawany przez część świata za uzurpatora. W ten sposób wydarzenie, które zaczęło się jak niemal teatralny zamach stanu na Kwirynale, przeszło do historii jako barwna anegdota o zderzeniu ambicji, władzy duchowej i politycznej kalkulacji — oraz o patriarszym policzku, który na długo zapadł w pamięć kronikarzy. RE: Historia Rotrii w obrazach - Henryk Ziemiański de Harlin - 31.01.2026 Ciekawy projekt. W miarę możliwości chętnie wezmę udział. RE: Historia Rotrii w obrazach - Stanisław Wieniawa - 31.01.2026 Cenna inicjatywa. Ja prezentuję obraz pt. "Koronacja Patriarchy Leona IV". Po koronacji kardynałowie i lud oddali cześć największemu z Rotrów, który po raz drugi zasiadł na Tronie Pawłowym - Stanisławowi Wieniawie, który przybrał imię Leona IV. ![]() RE: Historia Rotrii w obrazach - Albert Orański - 31.01.2026 Nie kojarzę ? RE: Historia Rotrii w obrazach - Henryk Ziemiański de Harlin - 31.01.2026 Ja natomiast mogę się poszczycić obrazem przedstawiającym pierwsze wystąpienie Klemensa V po wyborze.
RE: Historia Rotrii w obrazach - Albert - 31.01.2026 (31.01.2026, 14:44:53)Albert Orański napisał(a): Nie kojarzę ? Był taki pontyfikat. Nawet na pamiątkę otwartości, pomysłowości, kreatywności, oraz działania podczas pontyfikatu Patriarcha Leon IV został uhonorowany tym, że jedno z rotryjskich odznaczeń nosi miano na jego cześć. Choć znowu nie popadajmy też w jakąś megalomanię, czy nadmierne ego. Gdyby było aż tak dobrze to czemu potem było tylko gorzej. No ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Co do obrazów, to myślę, że zdecydowanie najlepiej byłoby może iść jakoś wedle kolejności i chronologii. Może zacząć od Patriarchy Victora, a może upadek I PKR. Było chyba troszkę tych znaczących wydarzeń sprzed lat 20. XXI wieku... RE: Historia Rotrii w obrazach - Stanisław Wieniawa - 31.01.2026 Ja nie uniknę megalomanii, bo uważam nieskromnie, że jestem zajebisty. RE: Historia Rotrii w obrazach - Albert - 31.01.2026 (31.01.2026, 17:03:40)Stanisław Wieniawa napisał(a): Ja nie uniknę megalomanii, bo uważam nieskromnie, że jestem zajebisty.Ciekawe czy to kwestia ludzi ciągnących do ludzi, czy kwestia tego państwa, że takich przyciąga... Trzeba by zrobić na ten temat badania. RE: Historia Rotrii w obrazach - Albert Orański - 31.01.2026 Miałem na myśli doniosłe wydarzenia, szczególne dla historii Rotrii - wybór Patriarchy jest raczej zdarzeniem dość częstym. Mam pomysł na kilka unikatowych zdarzeń: - Zamach na Piusa IV, Cesarego de Medici i Piusa Facibeniego - z tej trójki tylko ten ostatni przeżył, jak się po latach okazało i jest dziś wśród nas - Bunt kardynalski za Aleksandra III - gdy kardynałowie Marek apo Zep, Michał apo Zep oraz Kosma de Medici złożyli kapelusze na konsystorzu kreacyjnym kardynała Ottona Kenta, nie zgadzając się z tą nominacją. - wybór Aleksandra IV (Michaelangelo Farnese) który był tak de facto początkiem III PKR, kończył niewolę skarlandzką, schizmę i trwający od zamachu na Piusa IV rozłam w Kościele, Czasów I Rotrii nie pamiętam, ale może wspólnymi siłami odkryjemy z zakamarków historii jakieś najciekawsze wrażenia. A jakie istotne wydarzenia z historii Rotrii wy pamiętacie? RE: Historia Rotrii w obrazach - Henryk Ziemiański de Harlin - 31.01.2026 Na pewno pamiętne konklawe na przełomie stycznia i lutego 2022, a także aferę klonową rodziny Potockich, która nastąpiła niedługo po tym konklawe. |