![]() |
|
Dyskusja ogólnonarodowa - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Dyskusja ogólnonarodowa (/showthread.php?tid=14) |
Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Paolo Carlo de Medici y Zep - 24.12.2015 (23.12.2015, 22:12:35)Carlo II Lorenzo de Medici y Zep link napisał(a):Ja widzę, że Brat Casteglioni nie potrafi czytać dokumentów, to propozycja niejakiego di Santo Stefano a nie Skarlandu. Di Santo Stefano stworzył tak okropny projekt? Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Ksawery van Berden - 24.12.2015 (23.12.2015, 22:16:31)Alberto de Orange-Nassau link napisał(a):[quote author=Ksawery van Berden link=topic=21.msg238#msg238 date=1450895883] A jest potrzebna ?[/quote] Trudno powiedzieć. Jeśli miałaby ona być zwieńczeniem odnowienia Rotrii, swoistym pomnikiem chwały odnowionego Kościoła, to czemu nie? Nowe może być dobre. [/quote] Dla mnie ideałem byłoby prawodawstwo jako rzeczony pomnik, wieńczący odbudowę Patrymonium ;D Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Albert Orański - 24.12.2015 Tylko po nas przyjdą nasi następcy i z naszego prawodawstwa zostanie wspomnienie, bo po pierwszej poprawce ucieka myśl, idea zawarta w projekcie, a po kolejnych ślad konceptu. Budowla jest czymś bardziej trwałym. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Juan José de Villagómez - 24.12.2015 Co do budowli, może zanim rozpoczniemy budowę pomnika III Rotrii, najpier usadowmy ją w jakieś epoce historycznej, a potem wspólnie dobierzmy nowy, pasujący projekt? Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Ksawery van Berden - 25.12.2015 (24.12.2015, 15:41:59)Alberto de Orange-Nassau link napisał(a):Tylko po nas przyjdą nasi następcy i z naszego prawodawstwa zostanie wspomnienie, bo po pierwszej poprawce ucieka myśl, idea zawarta w projekcie, a po kolejnych ślad konceptu. Budowla jest czymś bardziej trwałym. To podzielmy się, Drogi Bracie. Brat zajmie się wznoszeniem pomnika architektonicznego, ja z kolei zajmę się pomnikiem prawodawczym. Prawa również nie trzeba zmieniać, jeśli jest dobrze spisane. Wszak wystarczy spojrzeć tylko do realnej Anglii i ustaw, uchodzących za fundamentalne .
Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Paolo Carlo de Medici y Zep - 25.12.2015 A ja nie widzę potrzeby gruntownej zmiany prawa starej Rotrii. Za to z Bazyliką można się zastanawiać. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Ksawery van Berden - 26.12.2015 (25.12.2015, 15:20:44)Severino Castiglioni link napisał(a):A ja nie widzę potrzeby gruntownej zmiany prawa starej Rotrii. Za to z Bazyliką można się zastanawiać. Ja wszak tego nie postuluję .
Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Paolo Carlo de Medici y Zep - 26.12.2015 Zmiana musi nastąpić w sercach duchownych. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Krzysztof Hans - 27.12.2015 Dokładnie. Zmian nie powinno natomiast być w kościołach partykularnych takich jak trizondalska Archidiecezja Trizopolis które powinny funkcjonować jak dotychczas. Takie ważne jednostki jak ten w Trizondalu na pewno nie powinny tracić swojego zarządcy w osobie Prymasa Trizondalu gdyż powołanie w jego miejscu kolejnego Administratora Apostolskiego nie jest mile widzianym rozwiązaniem w kraju z którego to pochodzę. Z racji że w Trizondalu powstaje kościół narodowy (który to chyba nawet zabrał Rotrii parę kościołów) warto obronić na tamtejszym terenie naszą wiarę. Mówieniu w kontekście wiary rotryjskiej tylko o Rotrii mówię stanowcze NIE! Potrzebujemy pomocy w naprawieniu religijnego honoru po ostatnich zawirowaniach związanych z śmiercią Patriarchy prawdopodobnie na naszym terenie. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Albert Orański - 27.12.2015 Pragnę Brata uspokoić. Śmierć Benedykta I nastąpiła na terenie Apostolskiego Miasta, w Pałacu Apostolskim na Lateranie. |