![]()  | 
| 
 Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? (/showthread.php?tid=2078)  | 
RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Ametyst I Dziecię - 17.08.2022 Ja w ogóle uważam, że mantolet lepiej wygląda niż mucet. Mi na przykład jest w nim całkiem do twarzy. RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Stanisław Wieniawa - 18.08.2022 Papież Franciszek stwierdził, że mucet w ogóle do niego nie pasuje i ani razu go nie założył.  
RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Pio Maria de Medici - 18.08.2022 (18.08.2022, 10:17:30)Stanisław Wieniawa napisał(a): Papież Franciszek stwierdził, że mucet w ogóle do niego nie pasuje i ani razu go nie założył. Papieżowi Franciszkowi w ogóle mało co pasuje. Dlatego to likwiduje  
RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Stanisław Wieniawa - 18.08.2022 Co ciekawe, to on nie zlikwidował chyba tytułów Kapelana Honorowego Jego Świątobliwości, Prałata Honorowego Jego Świątobliwości oraz Protonotariusza Apostolskiego supra numeram, tylko zawiesił ich nadawanie. Bo ostatnio nadał ten ostatni tytuł zwierzchnikowi Opus Dei. Że nie będą oni musieli być biskupami tylko właśnie klasycznymi infułatami. Ich obecny prałat nie stroni od pontyfikaliów, a nie jest biskupem. RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Ametyst I Dziecię - 18.08.2022 Jak był w Polsce to z kolei pontyfikaliów nie używał. Na tej samej zasadzie pontyfikaliów nadal używa archiprezbiter mariacki, którego w Krakowie zwyczajowo tytułuje się infułatem. Obecny, w przeciwieństwie do poprzedników, nie jest bowiem protonotariuszem, bo został mianowany już po zawieszeniu. Ciekawe, czy kiedy Raś przestanie pełnić urząd i nie awansuje na biskupa to czy nadal będzie się tak o nim mówić... RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Stanisław Wieniawa - 18.08.2022 Najlepsi są infułaci kapitulni. Niektórzy biskupi kanoników (bodajże prepozytów) mianują infułatami kapitulnymi i dają im prawo infuły, co jest niezgodne z prawem kanonicznym, bo to parament liturgiczny i biskup nie może ot tak go nadać. Prawo wyraźnie określa, że prawo do infuły mają biskupi, kardynałowie, prałaci terytorialni, opaci. I chyba tyle. RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Pio Maria de Medici - 18.08.2022 Jasno i klarownie powiem: proszę odwalić się od mojego Proboszcza z rodzinnej miejscowości. Nic nie zrobił, a tutę dostał. I szanuje go. RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Stanisław Wieniawa - 18.08.2022 Przecież to nie jego wina, tylko biskupa. Jak mu dali, to wziął.  
RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Aurelio de Medici y Zep - 22.01.2023 Arcybiskup Lefebvre wciąż jest zarezerwowany jako moja mikronacyjna twarz   Postanowiłem jednak wprowadzić małą zmianę i pożyczyć sobie wizerunek - dla zasiania sedekowej kontrowersji dodam - ostatniego niekwestionowanego papieża, Piusa XII, tym razem w wersji sprzed pontyfikatu. Posługiwałem się jego twarzą wielokrotnie jako patriarcha, więc uważam ten krok za pewną kontynuację.
RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Albert Orański - 22.01.2023 Ja na avatarze posiadam kardynała Jeana-Marie Villota.  |