Państwo Kościelne Rotria
Dyskusja ogólnonarodowa - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: Dyskusja ogólnonarodowa (/showthread.php?tid=14)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - ATPotocki - 30.12.2015

Wasza Świątobliwość,
Wasze Ekscelencje,
Czcigodni Dostojnicy i Obywatele!

Niech będzie mi wolno złożyć w imieniu Trizondalu oraz jego mieszkańców najserdeczniejsze życzenia z okazji wyboru Pasterza Kościoła, liczymy, że braterskie stosunki między Naszymi Narodami zostaną zachowane, a współpraca będzie pogłębiona.

Z wyrazami szacunku i z prośbą o błogosławieństwo,
(-)ATPotocki

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Michelangelo Farnese - 30.12.2015

Wasza Ekscelencjo!

My również wyrażamy nadzieje na pogłębianie relacji z Trizondalem, a także dostrzegamy potencjał tamtejszej Owczarni oraz zapał wiernych.

Z apostolskim błogosławieństwem,
(-) Alexander IV, P.P.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Mateusz Adam - 30.12.2015

Wnioskuje o powołania w życie Muzeum Narodowego z wystawami obrazów z motywami biblijnymi i wizerunkami świętych Kościoła Rotryjskiego.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Paolo Carlo de Medici y Zep - 31.12.2015

Popieram odrodzenie Muzeum i może proponuje Brata Mateusza na jego kusztosza. Jeśli zechce.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Albert Orański - 31.12.2015

(30.12.2015, 22:11:54)Mateusz Adam Sartoneskorší link napisał(a):Wnioskuje o powołania w życie Muzeum Narodowego z wystawami obrazów z motywami biblijnymi i wizerunkami świętych Kościoła Rotryjskiego.
(31.12.2015, 00:37:00)Severino Castiglioni link napisał(a):Popieram odrodzenie Muzeum i może proponuje Brata Mateusza na jego kusztosza. Jeśli zechce.

Czemu nie? Tymi sprawami zajmuje się Mecenas Patriarszy w osobie Brata Leonarda della Popoly. Do niego należy zwracać się w tej sprawie. Jeśli będzie on takiemu pomysłowi przychylny i wyrazi dla niego aprobatę, ukaże się odpowiednia dokument Kurii.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 31.12.2015

Czcigodny Wicekanclerzu,

chyba zaszła mała pomyłka.  :Smile

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Mateusz Adam - 31.12.2015

Jeśli przyjdzie taka potrzeba, przyjmę stanowisko kustosza.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Ksawery van Berden - 31.12.2015

(30.12.2015, 12:30:52)Karol Medycejski link napisał(a):
Cytat:Owszem, stąd proponuję udział wszystkich obywateli.

A ja wciąż jednak będę obstawał przy rozwiązaniu z orzeczeniem sądu. Gremia złożone z duchownych, jak już zauważyliśmy, są ciałami politycznymi lub politykującymi, natomiast co do ogółu obywateli - po pierwsze, problemy mogłoby się pojawić w przypadku konieczności uzyskania kworum (zależnie od jego ustalonej wielkości), a także z tego powodu, iż ogół obywateli jednak zazwyczaj także należy do któregoś z tzw. "stronnictw" (jak wszyscy dobrze wiemy, znając historię Rotrii). Dlatego właśnie optuję za rozwiązaniem z Trybunałem Sygnatury Apostolskiej, który owszem - również nie daje gwarancji, jednak przy założeniu (o którym pisałem wcześniej), że Trybun jest jednak biegły w prawie i jest osobą niezależną i niezawisłą, a także "niepolitykującą", to takie stwierdzenie (o nieaktywności Patriarchy) byłoby obarczone najmniejszym ryzykiem nielegalnego zdjęcia z tronu.

Jeśli to założenie zyska poparcie społeczne, to ja osobiście nie będę miał żadnych zastrzeżeń. Scedowanie tych obowiązków na obywateli wynikało z tego, że obywatele najczęściej nie pałają zbytnim zaufaniem w tak drażliwych kwestiach do władz, w tym także tych sądowniczych. Ale jeśli takie rozwiązanie zyska swoją aprobatę, to ja gotów jestem je poprzeć Smile

Cytat:PS Przydałoby się nieco rozszerzyć limit znaków w podpisie (w stopce), no chyba, że to celowe działanie prewencyjne przed "łowcami" tytułów Wink.

Przekazane Big Grin

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Paolo Carlo de Medici y Zep - 31.12.2015

A nie czasem xiądz Carlo jest Mecenasem?

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Albert Orański - 31.12.2015

;D Ale wpadka. Rzeczywiście, x. Carlo jest Mecenasem.