Państwo Kościelne Rotria
Dyskusja ogólnonarodowa - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: Dyskusja ogólnonarodowa (/showthread.php?tid=14)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Paolo Carlo de Medici y Zep - 07.01.2016

Nie mam żadnej wiedzy na ten temat, nie będę się wypowiadał. Powinniśmy się cieszyć z powstania Państwa Kościelnego, zakończenia schizmy, a nie podsycać kolejne niepewności i wpuszczać swąd szatana do świątyni.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Karol Medycejski - 07.01.2016

(07.01.2016, 21:27:35)Severino Castiglioni link napisał(a):Nie mam żadnej wiedzy na ten temat, nie będę się wypowiadał. Powinniśmy się cieszyć z powstania Państwa Kościelnego, zakończenia schizmy, a nie podsycać kolejne niepewności i wpuszczać swąd szatana do świątyni.

Niestety, to nie jest argument. Natomiast, "swąd szatana" to są te wszystkie kłamstwa, do których niestety się przed rokiem przyczyniłem. A teraz w końcu ujawniłem prawdę, choć żałuję jednak, że nie uczyniłem tego wcześniej powodowany fałszywym poczuciem obowiązku dochowania lojalności. Zmieniłem jednak zdanie, skoro wobec mnie analogiczna lojalność nie została dochowana, w związku ze wspomnianym wyżej oszustwem, a ponadto wciąż buduje się na wierutnym kłamstwie.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Michelangelo Farnese - 07.01.2016

Czcigodny Karolu Medyceuszu!

Haec hactenus! Nie mamy zamiaru tolerować wygłaszanych przez Ciebie oszczerstw względem Synów Kościoła Świętego. Dziwi nas to nagłe objawienie, które zapewne jest wyrazem bezradności na argumenty natury prawnej przytoczone przez Jego Ekscelencję Berdena. Od wieków znane jest porzekadło mówiące, iż tonący brzytwy się chwyta, dlatego też uniesiony gniewem postanowił Brat zaatakować personalnie biskupa, któremu z racji pełnionego urzędu pasterskiego należy okazywać szacunek. Przypominamy, że jest Brat gościem w Stolicy Apostolskiej i niestety musimy stwierdzić przekroczenie przez Ciebie granicy dobrego smaku oraz nadużycie gościnności. Nakazujemy przeprosić Bratu wszystkie zaangażowane w odbudowę Pawłowego Patrymonium, a wymienione w Twoim monologu, a także uroczyście wyrzec się tych diabelskich kłamstw. Wówczas, kierując się miłosierdziem, uznamy tę sprawę za niebyłą, a żadne konsekwencje nie zostaną wyciągnięte.

W związku z brakiem jakiekolwiek skruchy, a także trwaniem w kłamstwie niniejszym postanawiamy o wydaleniu Brata Karola Medycejskiego ze Stolicy Apostolskiej oraz nadaniu mu statusu persona non grata.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 08.01.2016

Ech...

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Adrjanos Viktorjosigos - 08.01.2016

Dostojni,

Przebrnąwszy przez ten wątek mogę stwierdzić jedynie jak przedmówca:
Ech...

Ponadto oświadczam, że Urbino nie ma zamiaru być częścią Rotrii, przynajmniej nie w tej chwili gdy Rotria zachowuje się jak pospolita jojonacja - raz jest, raz nie, to tu, to tam. Nie mam też ochoty poddać Urbino zaoraniu tak jak uczyniono z pozostałymi księstwami.

Niemniej życzę powrotu dawnej świetności Rotrii, koniec końców jestem z urodzenia Rotryjczykiem.

Cum debita reverentia

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 08.01.2016

Roma locuta, causa finita

Czas zakończyć, drodzy Bracia, ten bezsensowny spór.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Paolo Carlo de Medici y Zep - 08.01.2016

Z polecenia Jego Świątobliwości publikuję niniejszą notę, która ma definitywnie zakończyć sprawę:

Cytat:
[Obrazek: aleksanderiv.png]

Czcigodni Synowie!
Umiłowani Bracia!

Z wielkim żalem zdecydowaliśmy się na wydalenia Karola Medyceusza ze Stolicy Apostolskiej. Była to dla nas niebywale ciężka decyzja, ponieważ pamiętamy o dawnych zasługach familii Medicich, która zawsze stała przy Złotym Tronie. Jednak nigdy nie będzie naszego przyzwolenia na kierowanie kłamstw oraz oskarżeń względem duchownych Kościoła Świętego, gdyż takie działanie jest równoznaczne z atakowaniem całej wspólnoty i rozbijaniem jedności Owczarni Pańskiej. Nie mamy zamiaru tolerować kolejnych ataków na naszą osobę i obywateli Pawłowego Patrymonium żywo zaangażowanych w dzieło odbudowy Państwa Kościelnego oraz zatwardziałego trwania w grzechu. Jednak wzorem miłosiernego ojca wyrażamy gotowość przyjęcia marnotrawnego syna, który podniósł swą rękę na Matkę Kościół, kiedy winowajca spełni trzy warunki. Pierwszym z nich będzie przeproszenie wszystkich urażonych, drugim - wyparcie się kłamstw, a trzecim odbycie pielgrzymki pokutnej do grobu św. Jakuba Apostoła w Santiago de Compostela. Wówczas wina zostanie wymazana, a my powitamy tego Brata z otwartymi ramionami na rotryjskiej ziemi.

/-/ Alexander IV, P.P

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - ATPotocki - 09.01.2016

Czy mogę prosić o utworzenie działu dla ambasady Trizondalu w PKR?

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Paolo Carlo de Medici y Zep - 09.01.2016

Proszę składać takie wnioski w Kancelarii Apostolskiej Kurii Rotryjskiej.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - ATPotocki - 09.01.2016

(09.01.2016, 12:23:07)Severino Castiglioni link napisał(a):Proszę składać takie wnioski w Kancelarii Apostolskiej Kurii Rotryjskiej.
Serdecznie dziękuję za informację.

W tym miejscu niech będzie mi wolno zapytać, kiedy możemy się spodziewać powrotu do Trizondalu Prymasa lub delegowanego duchownego?