![]() |
|
Dyskusja ogólnonarodowa - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Dyskusja ogólnonarodowa (/showthread.php?tid=14) |
Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Ksawery van Berden - 09.01.2016 (09.01.2016, 17:59:00)ATPotocki link napisał(a):W tym miejscu niech będzie mi wolno zapytać, kiedy możemy się spodziewać powrotu do Trizondalu Prymasa lub delegowanego duchownego? Z tym musimy troszkę zaczekać, Wasza Ekscelencjo, państwo kościelne dopiero się rozwija .Bracia Dyskutanci, jak zatem wyobrażacie sobie dalszy rozwój samorządu terytorialnego? Księstwa i hrabstwa? Czy może proponowany już unitaryzm? Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Paolo Carlo de Medici y Zep - 09.01.2016 Księstwa, hrabstwa, baronie. Stan nadań na 14 października 2014 r. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Ksawery van Berden - 10.01.2016 Czyli przywracamy stan sprzed 14 X 2014 A. D.? Czy może jednak Magna Tabula Rasa ?
Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 10.01.2016 A może, to moje osobiste zdanie, zajmiemy się diecezjami poza Państwem Kościelnym? Może czas by Święta Matka Kościół wraz z odbudową Rotrii zajęła się pasterską opieką nad wiernymi v-świata? Czy znów będziemy czekać na groźby Kościołów Narodowych? Podział księstwa-hrabstwa poczeka. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Ksawery van Berden - 10.01.2016 Jakie Brat Wicekanclerz ma stanowisko w tej sprawie? Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Juan José de Villagómez - 10.01.2016 (Nie jestem Bratem Wicekanclerzem, ale...) Tabula Rasa! Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Albert Orański - 10.01.2016 (10.01.2016, 22:01:00)Ksawery van Berden link napisał(a):Jakie Brat Wicekanclerz ma stanowisko w tej sprawie? Odpowiadając, posłużę się cytatem: (10.01.2016, 12:34:12)Carlo II Lorenzo de Medici y Zep link napisał(a):A może, to moje osobiste zdanie, zajmiemy się diecezjami poza Państwem Kościelnym? (...) Podział księstwa-hrabstwa poczeka. Podpisuję się, bez uwag. W kwestii zaś przywrócenia stanu z października '14 lub "czystej katy" przy ewentualnym późniejszym odtwarzaniu samorządu terytorialnego, to optuję za tą drugą opcją. Księstwa, hrabstwa, itd... winny być nadane od nowa w oparciu o położone zasługi w przeszłości, zarówno tej dawniejszej jak i niedawnej oraz przy uwzględnieniu wszelkich aspektów naszej aktualnej sytuacji. Wszystko co powyżej napisałem jest jednak moim osobistym zdaniem, nie zaś stanowiskiem Kurii. Gdy przyjdzie pora decydować w tych sprawach, Kuria zbierze się na naradę i przedstawi Ojcu Świętemu swoją opinię, by mógł On podjąć najwłaściwszą decyzję, mając do dyspozycji rekomendacje swoich urzędników. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Ksawery van Berden - 10.01.2016 Dobrze, w takim razem zajmijmy się propozycją tematu Brata Carla. Jak zatem wyobrażacie sobie Bracia funkcjonowanie diecezji i innych struktur kościelnych poza PKR? Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Michelangelo Farnese - 11.01.2016 Czcigodni Bracia! Zachęcamy do udziału w dyskusji. Nie możemy pozwolić, by marazm nas ogarnął i wdarł się niczym swąd diabelski do Pańskiej świątyni. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 11.01.2016 Wasza Świątobliwość, jest Konstytucja Apostolska Ecclesia in Mundo i teraz trzeba według tej CA wydać kolejne bulle o diecezjach w danym państwie i powołać tam Administratora Apostolskiego, aby operował Owczarnią Pańską. Tu nie ma większej filozofii. |