Państwo Kościelne Rotria
TOTO Patriarcha Styczeń 2018 - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: TOTO Patriarcha Styczeń 2018 (/showthread.php?tid=1098)

Strony: 1 2 3

RE: TOTO Patriarcha Styczeń 2018 - Alberto Tommaso di Mancini - 26.01.2018

(26.01.2018, 15:26:41)Aurelio Bentini napisał(a): Wyniki naprawdę bardzo ciekawe. Sądzę, że również czeka nas emocjonujące oczekiwanie na biały dym.

Rzekłbym najciekawsze od lat!

RE: TOTO Patriarcha Styczeń 2018 - Paolo Carlo de Medici y Zep - 26.01.2018

Już jutro przed godz. 19.00 w tym wątku pojawi się opis uroczystości rozpoczynających konklawe, elektorzy złożą przysięgi. Padną też wreszcie słowa extra omnes. W tym samym wątku będę informował poprzez puszczanie dymu o wynikach głosowań.

RE: TOTO Patriarcha Styczeń 2018 - Marcin von Biberstein - 26.01.2018

[Obrazek: 2199519.jpeg]

RE: TOTO Patriarcha Styczeń 2018 - Tadeusz Krasnodębski - 26.01.2018

Choć nie jestem już kapłanem rotryjskim i coraz rzadziej przebywam w Rotrii, moja sympatia do tutejszego klimatu i zatroskanie o losy Państwa Kościelnego nie zmalały. Dlatego pozwoliłem sobie oddać głos na opcję "Kandydat spoza Kolegium".

Podczas mojego pobytu w Rotrii zauważyłem cechę, która charakteryzuje znakomitą większość spośród szanownych kardynałów - brak czasu, brak pomysłów, brak zapału. Z Patriarchą kontakt przez całą jego kadencję był praktycznie niemożliwy. Wielu spośród członków Kolegium Kardynalskiego ograniczało się do wizyt i napisania czegoś "od czasu do czasu". Przykro było patrzeć na państwo z jedynym takim klimatem w skali Pollinu, które świeci pustkami tylko i wyłącznie z powodu wybierania ciągle tych samych osób. Osób, które nie mają już żadnych planów, a Tron Pawłowy obejmują chyba tylko dla zasady.

Jako niezależny już obserwator z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić - potrzeba świeżej krwi. I tego Wam wszystkim życzę - abyście wybrali kogoś z zapałem, a nie z czerwoną sutanną, "bo tak".

Na szczęście konklawe to nie plebiscyt czy wybory powszechne.

RE: TOTO Patriarcha Styczeń 2018 - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 26.01.2018

Jeszcze wczoraj mówiłeś całkowicie co innego.

(26.01.2018, 23:08:16)Carlo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a): Jeszcze wczoraj mówiłeś całkowicie co innego.

Wczoraj było...wczoraj. Nie mogę inaczej skomentować niesprawiedliwego osądu Tadeusza. W kolegium są same godne najwyższego urzędu osoby.

RE: TOTO Patriarcha Styczeń 2018 - Alberto Tommaso di Mancini - 28.01.2018

Chyba się nie doczekamy fumata bianca dzisiaj...

RE: TOTO Patriarcha Styczeń 2018 - Aurelio de Medici y Zep - 28.01.2018

Musimy cierpliwie czekać.

RE: TOTO Patriarcha Styczeń 2018 - Alberto Tommaso di Mancini - 28.01.2018

Fumata nera!