![]() |
|
Chrzest - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Chrzest (/showthread.php?tid=1249) |
RE: Chrzest - Michelangelo Piccolomini - 07.08.2018 (07.08.2018, 19:50:10)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Dokładnie tak, polecam postąpić według rady ks. Piccolominiego. Wspomniany przez JE Wilhelma Orańskiego brat Makarios z Surmenii. RE: Chrzest - Alberto Tommaso di Mancini - 07.08.2018 (07.08.2018, 19:39:48)Piotr Pawłowicz napisał(a): Osobiście dla mnie nie ma różnicy jak wygląda "drabinka" tytułów i funkcji w kościele, a liczy się obrządek wschodni. Osobiście, przez to że jestem Prawosławny nie uznaję celibatu. Szanowny Panie, Chciałbym poinformować Pana oraz wszystkich Braci, iż z błogosławieństwem Ojca Świętego Sylwestra, generała Towarzystwa Jezusowego, Jego Ekscelencji Księdza Biskupa Aurelia Lorenza de Medici y Zepa, a także jedynego surmeńskiego hierarchy, Jego Eminencji Orjona kardynała von Thorn - Surmy, prowadzone są prace nad wprowadzeniem (począkowo) na terenie Rusi Kijowskiej (Rzeczpospolita Obojga Narodów) obrządku wschodniego pod roboczą nazwą surmeńsko - ruskiego. Oczywiście duchowni niezakonni tego Kościoła sui iuris nie będą zobowiązani do celibatu. Koniec prac przewiduję na rozpoczęcie postu przed świętem Zaśnięcia Bogurodzicy. Jeśli chce Pan się przyłączyć, to zapraszam do kontaktu ze mną poprzez PW lub GG (mój numer : 12190473). RE: Chrzest - Michelangelo Piccolomini - 07.08.2018 Cóż to za świetna wiadomość! W Rzeczypospolitej pewnie znajdą się chętni. RE: Chrzest - Piotr Pawłow - 07.08.2018 Z tego co wiem, jak jeszcze byłem w Brodrii mój przyjaciel Aurelio chciał sprowadzić do nas rotriokatolicyzm w rycie wilijskim. (przepraszam za błędy) RE: Chrzest - Aurelio de Medici y Zep - 07.08.2018 Tak, niestety pomysł nie udał się z kilku powodów. Po pierwsze nie było zainteresowania ze strony Brodryjczyków, po drugie pojawiły się komplikacje w związku z interpretacją ważności konkordatu. Teraz jest szansa, aby to zmienić
RE: Chrzest - Piotr Pawłow - 07.08.2018 Ja do Brodrii nie mam zamiaru powrócić, dlatego mógłbym zostać tutaj kapłanem Rytu Wschodniego. RE: Chrzest - Maurycy Orański - 07.08.2018 Z tego co pamiętam była swego czasu unia na kształt brzeskiej i był Zakon Bazylianów prowadzony przez Brata Makariosa, który obecnie zagnął w mrocznych odmętach realu, ale zakon można wskrzeisić. Poza tym np. Pan Ivan von Lichtenstein z RON pisze się jako Rotrioprawosławny. RE: Chrzest - Aurelio de Medici y Zep - 07.08.2018 Ryt wschodni planujemy rozwijać w Rzeczypospolitej, może również w Brodrii. Sądzę jednak, że żadnych przeszkód nie będzie, aby Msze w rycie wschodnim były sprawowane również w Patrymonium. RE: Chrzest - Alberto Tommaso di Mancini - 07.08.2018 (07.08.2018, 19:57:37)Piotr Pawłowicz napisał(a): Ja do Brodrii nie mam zamiaru powrócić, dlatego mógłbym zostać tutaj kapłanem Rytu Wschodniego. Zapraszam do kontaktu zatem. Tym bardziej, jeśli ma Pan wiedzę o prawosławiu. RE: Chrzest - Piotr Pawłow - 07.08.2018 W takim razie pisałbym się na kapłana Rotrioprawosławnego.
|