Państwo Kościelne Rotria
Wniosek o przywrócenie statusu kapłana - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+--- Wątek: Wniosek o przywrócenie statusu kapłana (/showthread.php?tid=1266)

Strony: 1 2 3 4

RE: Wniosek o przywrócenie statusu kapłana - Michelangelo Piccolomini - 13.08.2018

Dziękuję Waszej Ekscelencji za wyjaśnienie. Kolejna owocna nauka, którą przyswoiłem dzięki Waszej Ekscelencji.

RE: Wniosek o przywrócenie statusu kapłana - Marcin Zagłoba - 13.08.2018

Pierwszy diakon stały w Rotrii? Byłoby to bardzo interesujące i nowatorskie Smile

RE: Wniosek o przywrócenie statusu kapłana - Michelangelo Piccolomini - 13.08.2018

Ale to musiałby Szlachetny Tadeusz znaleźć małżonkę. A białogłów w mikronacjach brakuje...

RE: Wniosek o przywrócenie statusu kapłana - Tadeusz Krasnodębski - 13.08.2018

Jestem otwarty na inną formę posługi. Jak lektor, akolita czy szafarz.

RE: Wniosek o przywrócenie statusu kapłana - Marcin Zagłoba - 13.08.2018

Można być diakonem i czekać na tę jedyną Big Grin

RE: Wniosek o przywrócenie statusu kapłana - Hieronim Sieniawski - 13.08.2018

Od tego ostatniego to Panie Boże nas uchowaj! Tongue Przed reformą Pawła VI mieliśmy w Kościele do czynienia ze święceniami niższymi osiągalnymi jedynie dla kleryków przygotowujących się do kapłaństwa, a dopiero po Soborze watykańskim II zostały one zastąpione przez dostępne również dla świeckich mężczyzn posługi. Niemniej - wydaje mi się, że Patriarcha będzie mógł coś dla Pana zaimprowizować, aby znalazł Pan swoje miejsce przy Ołtarzu Pańskim (wszak rzadko widzi się taką chęć służby wśród świeckich).

RE: Wniosek o przywrócenie statusu kapłana - Aurelio de Medici y Zep - 13.08.2018

Można też być diakonem i w tym stanie rozważać decyzję nad pójściem o krok dalej Wink

RE: Wniosek o przywrócenie statusu kapłana - Wilhelm Orański - 13.08.2018

(13.08.2018, 16:39:20)Hieronim Sieniawski napisał(a): Niemniej - wydaje mi się, że Patriarcha będzie mógł coś dla Pana zaimprowizować, aby znalazł Pan swoje miejsce przy Ołtarzu Pańskim (wszak rzadko widzi się taką chęć służby wśród świeckich).

Kilka miesięcy temu, w prywatnych rozmowach, proponowałem, by powołać do życia zakon dla świeckich. Idea była taka, że byłyby one tworzone szczególnie poza granicami, przy diecezjach i skupiały te osoby, które nie chcą być kapłanami, ale chciałyby spróbować sił w posłudze w swojej diecezji. Zadaniem świeckich zakonników byłaby pomoc swemu pasterzowi przy organizacji uroczystości, a także - by wzmocnić rotryjską rodzinę - pielgrzymowanie do poszczególnych diecezji po całym mikroświecie. To miały być dwa główne zadania. Ale z tego co pamiętam, nie spotkało się to większą z aprobatą i pomysł porzuciłem. Jeżeli jednak będzie chęć, by do niego powrócić, mogę udostępnić statut zakonu, który wówczas przygotowałem (jeżeli oczywiście go znajdę) Wink

(13.08.2018, 16:55:16)Wilhelm Orański napisał(a):
(13.08.2018, 16:39:20)Hieronim Sieniawski napisał(a): Niemniej - wydaje mi się, że Patriarcha będzie mógł coś dla Pana zaimprowizować, aby znalazł Pan swoje miejsce przy Ołtarzu Pańskim (wszak rzadko widzi się taką chęć służby wśród świeckich).

Kilka miesięcy temu, w prywatnych rozmowach, proponowałem, by powołać do życia zakon dla świeckich. Idea była taka, że byłyby one tworzone szczególnie poza granicami, przy diecezjach i skupiały te osoby, które nie chcą być kapłanami, ale chciałyby spróbować sił w posłudze w swojej diecezji. Zadaniem świeckich zakonników byłaby pomoc swemu pasterzowi przy organizacji uroczystości, a także - by wzmocnić rotryjską rodzinę - pielgrzymowanie do poszczególnych diecezji po całym mikroświecie. To miały być dwa główne zadania. Ale z tego co pamiętam, nie spotkało się to większą z aprobatą i pomysł porzuciłem. Jeżeli jednak będzie chęć, by do niego powrócić, mogę udostępnić statut zakonu, który wówczas przygotowałem (jeżeli oczywiście go znajdę) Wink

Możliwe, że ta idea tercjarzy ziści się wcześniej niż Eminencja się tego spodziewa. Proszę na razie spokojnie wyczekiwać. Smile

RE: Wniosek o przywrócenie statusu kapłana - Tadeusz Krasnodębski - 13.08.2018

Jeśli istnieje prawna możliwość powołania „zakonu dla świeckich”, to mnie ten pomysł bardzo się podoba.