![]() |
|
[PF] Postępowanie inkwizycyjne ws. Fiodora Godunowa - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217) +--- Dział: Urzędy Kurialne (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=502) +---- Dział: Pałac Laterański [Świętej i Powszechnej Inkwizycji] (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=105) +----- Dział: Sala Plenarna (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=127) +----- Wątek: [PF] Postępowanie inkwizycyjne ws. Fiodora Godunowa (/showthread.php?tid=1707) |
RE: [PF] Postępowanie inkwizycyjne ws. Fiodora Godunowa - Hieronim Sieniawski - 11.10.2019 Proponuję wrócić do sprawy i proszę, aby Jego Świątobliwość - korzystając z faktu bycia Summus Iudex - pochylił się nad jej rozstrzygnięciem osobiście. RE: [PF] Postępowanie inkwizycyjne ws. Fiodora Godunowa - Michelangelo Piccolomini - 14.10.2019 Przychylam się do tej prośby. RE: [PF] Postępowanie inkwizycyjne ws. Fiodora Godunowa - Fiodor Godunow - 15.10.2019 Sprzeciwiam się temu wnioskowi, jako że nie ma podstaw do tego, by sprawę rozpatrywała od razu II instancja. Byłoby to poważnym naruszeniem nie tylko zasad prawa, ale wartości, na których zbudowana jest cywilizacja chrześcijańska. Jedną z tych wartości jest prawo do sprawiedliwego procesu, istniejące od czasów Rzymian. Ważną częścią tego jest możliwość odwołania się. W momencie skierowania tej sprawy do Patriarchy zostanę jej pozbawiony. Widać przeto, że celem Ekscelencji Sieniawskiego nie jest sprawiedliwość, tylko pozbawienie mnie moich podstawowych spraw oraz zniszczenie mojej osoby. Dlatego jakikolwiek wniosek o przekazanie tej sprawy do II instancji będzie dowodem na to, że Rotria nie jest faktycznie państwem kościelnym, niejako reprezentującą chrześcijaństwo w mikroświecie, a jego symulakrą. Po co w takim razie Jego Świątobliwość mianował Trybuna? RE: [PF] Postępowanie inkwizycyjne ws. Fiodora Godunowa - Pio Maria de Medici - 15.10.2019 Poprosimy Wielkiego Trybuna, Jego Eminencję Orańskiego, o wydanie odpowiedniego wyroku. W zgodzie z prawem, Szanowny Fiodorze. RE: [PF] Postępowanie inkwizycyjne ws. Fiodora Godunowa - Wilhelm Orański - 15.10.2019 ![]() W I E L K I T R Y B U N
Wzywam oskarżonego, Fiodora Godunowa, przed oblicze Inkwizycji, celem złożenia zeznań.
RE: [PF] Postępowanie inkwizycyjne ws. Fiodora Godunowa - Fiodor Godunow - 17.10.2019 Wysoki Trybunale, Nie przyznaję się do winy. Słowa, które wypowiedziałem, nie skierowałem do Jego Ekscelencji. Był to komentarz dotyczący ówczesnej sytuacji Państwa Kościelnego i miał charakter humorystycznej hiperboli. Nie miałem zamiaru znieważyć kogokolwiek, a w szczególności przezacnego biskupa Hieronima Sieniawskiego. Jednocześnie wnoszę o uniewinnienie mojej skromnej osoby. Robię to, bo mogę się wypowiedzieć tylko raz (co jest jakimś absurdem). Na koniec pozwolę sobie na komentarz. W mikroświecie jestem od wielu lat. Pierwszy raz mam proces za sformułowanie "zamienić się z dupą na rozum". Czy Kongregacja nie ma lepszych zajęć? Ściganie kogoś za taką błahostkę to jest nie tylko absurd, ale najwyższy absurd. Absurdomierz wybija w górę. W normalnej sytuacji dostałbym co najwyżej upomnienie, ale nie. Trzeba było wytoczyć wobec mnie proces. No i jeszcze wydać wyrok bez procesu, mówiąc mi, że mogę spodziewać się bana. A jakieś praesumptio boni viri? I mówi to Prefekt! Człowiek pełniący wymiar sprawiedliwości w tym kraju. Nie przeczę, że Kardynał Prefekt ma dużą wiedzę prawniczą. To fakt, z którym mało kto nie mógłby się nie zgodzić. Warto jednak zastanowić się, czy osoba porywcza, szafująca wyrokami bez procesu, powinna być szefem tak ważnej gałęzi władzy? Nie tego należy się spodziewać od osób pełniących tak bardzo poważne urzędy. Zwracam się teraz do Jego Świątobliwości - Ojcze Święty, proszę przemyśleć, kogo wybierasz na urzędy. Chyba że atmosfera powszechnego lizusostwa przesłania Ci osąd. Ja bym chętnie tu został. Wytaczanie mi procesu za pierdołę (tak, Eminencjo Prefekcie, śmiem tak to nazwać) odbiera mi jednak wszelki smak życia w Rotrii. RE: [PF] Postępowanie inkwizycyjne ws. Fiodora Godunowa - Wilhelm Orański - 17.10.2019 ![]() W I E L K I T R Y B U N
Bardzo dziękuję Panu Godunowi. Wzywam pokrzywdzonego, Jego Ekscelencję Hieronima Sieniawskiego, przed oblicze Inkwizycji i proszę go o zabranie głosu.
RE: [PF] Postępowanie inkwizycyjne ws. Fiodora Godunowa - Hieronim Sieniawski - 18.10.2019 Przewielebny Wielki Trybunie,
Umiłowani Bracia i Siostry,
jak powszechnie wiadomo słowo stanowi oręż - czasem bardziej dotkliwy aniżeli fizyczne ugodzenie śmiercionośnym narzędziem, bowiem rana cielesna, po powstaniu i opatrzeniu, goi się w pewnym okresie czasu, a verbum malum na wzór trucizny zatruwającej zdrowy organizm, sieje spustoszenie w ludzkich umysłach, narażając obrażonego na negatywne - a co ważniejsze niezawinione - konsekwencje zjawiska, które starożytni Rzymianie zwali infamią. Jak wiadomo stopniowe przesuwanie granic dobrego smaku, kultury osobistej czy społecznej jest charakterystyczne dla czasów współczesnych. Ludzie odzierają się z dobrych obyczajów na rzecz pogardy, nienawiści, szyderstwa. Być może społeczeństwa świeckie w imię źle pojętej tolerancji hołdują takim praktykom, ale wśród Ludu Bożego nie może być na to zgody! Zatem powołując się na wrodzone i naturalne prawo - przysługujące każdemu człowiekowi - do obrony dobrego imienia, a także dla zachowania należnego szacunku wobec godności episkopatu jako urzędu pasterskiego oraz przewodzącego Kościołowi, chcąc również zadośćuczynić cnocie sprawiedliwości, która żąda oddania każdemu tego, co się mu należy, pokornie proszę Święte Oficjum o roztropne osądzenie sprawy w trosce o zachowanie wiernych od niepotrzebnego zgorszenia.
RE: [PF] Postępowanie inkwizycyjne ws. Fiodora Godunowa - Fiodor Godunow - 18.10.2019 Wysoki Trybunale, Wnoszę o pozwolenie na zadanie pytań poszkodowanemu. RE: [PF] Postępowanie inkwizycyjne ws. Fiodora Godunowa - Michelangelo Piccolomini - 18.10.2019 Chyba pokrzywdzonemu. Gdzie tu szkodę Brat widzi? |