![]() |
|
Zjazd Admiralicji LMiK-u - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217) +--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104) +---- Dział: Archiwa Apostolskie (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=495) +----- Dział: Zespół Archiwalny "Miejsca" (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=497) +------ Dział: Marchia Sieny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=319) +------- Dział: Marchia Wschodnia (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=323) +------- Wątek: Zjazd Admiralicji LMiK-u (/showthread.php?tid=1972) |
RE: Zjazd członków LMiK-u - Artur Kardacz von Hohenburg - 03.06.2020 Także wracamy do naszego zjazdu, postanowiłem postąpić zgodnie z sugestią Szanownego Tadeusza i zjazd nadal będzie kontynuowany w Sienie. Podczas tego zjazdu należy omówić kilka istotnych kwestii: 1. Polityka handlowa Ligi 2. Mini system gospodarczy (poza z systemem Leocji). 3. Rekrutacja nowych członków i jej warunki. 1. Dziś LMiK podpisała swoją pierwszą umowę handlową. Naszym klientem jest Królestwo Voxlandu, umowa dożywotnia lecz z określonymi warunkami na jej zerwanie. W planach mam również podpisanie umów z Palatynatem Leocji oraz Tarjaturunenatem Tuolelenkki. Pytanie do Ciebie drogi Tadeuszu czy masz jakieś kraje na celowniku z którymi takowe umowy można podpisać? Może warto określić jakieś warunki które dane państwo musi spełniać? Czy też nie ma co zamykać się na konkretne zasady i współpracować z kim się da? RE: Zjazd członków LMiK-u - Taddeo Piccolomini - 03.06.2020 1. Nie uważam Voxlandu za najlepszego partnera, ale zacząć jakoś trzeba. Myślę że zawierane umowy nie muszą być identyczne - z każdym państwem będziemy mieć innego wymagania wobec siebie, więc w tej kwestii przyda się elastyczność. Jak zakończymy na tylu umowach to myślę, że będzie dobrze - wpierw trzeba się wybić dzięki swoim działaniom. Jednak współpraca z kim się da nie wydaje się dobra, nie chodzi przecież o ilość 2. Dopóki nie będzie wspólnego systemu dla całego lub większej części Pollinu myślę że działanie w systemie leockim jest priorytetem, można też w Rotrii, Sarmacji i ZWiV publikować opisy wypraw z marynarzami zaciągniętymi z tych krajów. 3. Na czuja zawsze dobre było
RE: Zjazd członków LMiK-u - Artur Kardacz von Hohenburg - 03.06.2020 Mówiąc z kim się da miałem na myśli wszystkie chętne państwa. Dlaczego Voxland nie jest najlepszym partnerem? Młoda mikronacja której możemy pomóc. Nasze surowce mogą im się przydać do rozbudowy narracji. Co do warunków to chodziło mi o takie warunki, jak to czasami są przy uznawaniu państwa. Kraj musi mieć bla bla miesięcy istnienia i tak dalej. Taka polityka może zmusić nas do negocjowania tylko z tymi krajami które wyrobiły już pewną markę. Pytanie czy chcemy iść taką drogą? Czy wspierać młode mikronacje? 2. Ehh... na razie mieliśmy rozmawiać tylko an pierwszy temat, ale skoro już przedstawiłeś swoje zdanie to zmuszony jestem przedstawić swój plan. Pomyślałem aby wykorzystać nasze tereny (złoża surowców, plantacje) bardziej w gospodarczy sposób. Otóż plan obejmuję wybudowanie magazynu (gdzie będą składowane wszystkie towary) oraz fabryk, kopalni itd. na terenach gdzie jest to potrzebne (np. kopalnia złota w Azymutii). Zasada tego systemu jest prosta, co miesiąc wszystkie fabryki, kopalnie, plantacje generują "x" liczbę surowców, które trafiają do magazynów. Ten "x" może uledz zmianie poprzez narracyjną rozbudowę tych terenów bądź pozyskanie nowych. Oczywiście wszystko będzie odbywało się w logicznym porządku, fabryki nie będą powstawały w kilka sekund. Zresztą odniosę się tutaj do pozyskania złóż złota w Azymutii. Najpierw musiałem wnioskować o udzielenie koncesji na poszukiwania, później na wydobycie a teraz trwa budowa pierwszych kopalni. Za wszystko musiałem zapłacić cennym czasem i walutą. Moim zdaniem pomysł ciekawy który może rozwinąć politykę handlową Ligi. Będziemy mogli określać dokładne ilości wysyłanych towarów co zwiększy atrakcyjność naszych umów. Tutaj też istnieje możliwość "przesuwnia" liczby towarów, w zależności od sytuacji bądź, narracji możemy nałożyć embargo, zwiększyć lub zmniejszyć ilość wysyłanych towarów. 3. Pozwól że ten temat będziemy kontynuować gdy omówimy resztę. Warto też poruszyć temat o tytulaturze, ale to później. RE: Zjazd członków LMiK-u - Artur Kardacz von Hohenburg - 05.06.2020 Pozwoliłem sobie o stworzenie wątku testowego. Oczywiście ma on na celu zobrazowanie tego co pisałem wyżej, na oko oszacowałem działalność ligi więc stąd takie liczby. http://zwiazekwiv.ct8.pl/showthread.php?tid=2849 RE: Zjazd członków LMiK-u - Taddeo Piccolomini - 05.06.2020 To rozpoczynam transport towarów najbardziej opłacalnych do Nutki
RE: Zjazd członków LMiK-u - Artur Kardacz von Hohenburg - 05.06.2020 A mógłbyś się jakoś odnieść do tego pomysłu? Chciałbym poznać Twoje zdanie na ten temat. Na razie system będzie opierał się na narracji, nie mam umiejętności informatycznych aby zrobić coś na wzór systemu Leocji. Wraz z przyjęciem tego systemu trzeba jasno określić zasady rozwoju terenów produkujących surowce np. budowa większej liczby kopalni w Azymutii. Na tą chwilę aby rozwijać dany region muszę zlecić budowę (np. kopalni) i za to zapłacić. Pytanie czy to wystarczy? Myślę że taki sposób narracji jest dość realistyczny. RE: Zjazd członków LMiK-u - Taddeo Piccolomini - 05.06.2020 Myślę że nie tylko budowa, może dzierżawa od państw którym się nie chce bawić w takie coś. Gdy już napisze następny artykuł o Wodospadzie Gryfów to zaczniemy negocjacje, by zbudować tam port i może też faktorie. Jak będzie możliwość to też nasze statki będą odwiedzać Wenecję, by Rotryjskie metale i produkty rolne były rozwożone. Jak już system Rotryjski się rozwinie to zarejestrujemy LMiK Rotryjską. Już tak patrząc w przyszłość, jeśli uda się zbudować kolej przebiegającą przez Sienę to na pewno to ułatwi Lidze działania Arturze, chyba wybiorę się na tygodniu do Egvallandu by wydać rozkazy odnośnie przywozu materiałów budowlanych.
RE: Zjazd członków LMiK-u - Artur Kardacz von Hohenburg - 05.06.2020 Oczywiście, zapraszam w każdej chwili do WRE. Skoro propozycja systemu się przyjęła, przynajmniej odnoszę takie wrażenie, to możemy zająć się kilkoma innymi tematami. Sprawę rekrutacji na razie można zostawić i pozwól Tadeuszu że przejdziemy do tytułów/stopni w Lidze i kolonii. Pewnie do dokonać tego dnia przedstawię listę, warunki otrzymania oraz przywileje związane z tytułem. Co do kolonii, mamy jedną w Nutka która jest dobrze rozwijana. Może warto pomyśleć o kolejnej wyprawie i założeniu drugiej kolonii? Dla czytających żeby nie było kontrowersji, kolonie LMiK nie są częścią żadnego kraju. Zajmujemy bardzo malutkie pokłady "pikseli" które w wszelki sposób rozwijamy, czy to narracyjnie czy też gospodarczo. Ze swojej strony proponuję rozejrzeć się po Nordacie. Są tam główne porty LMiK oraz kolonia, oczywiście stopniowo będzie można przenosić się w inne rejony mikroświata. Nowa kolonia zapewni nam narracyjną świeżość, możliwość zrealizowania nowych pomysłów oraz pozyskanie surowców. Na chwilę wracając do tytułów, od danego stopnia będzie można ogłosić kogoś zarządcą takowej kolonii a może i nawet kilku. Myślę że to uatrakcyjni tytuły oraz zachęci członków LMiK to rozwoju naszej Ligi. EDIT Zgodnie z zapowiedzią przedstawiam listę tytułów Admiralicji LMiK oraz krótki opis Lord Wysoki Admiralicji - osoba o największym stopniu i znaczeniu w Lidze, zasiada w Admiralicji LMiK, zarządza koloniami lub miastami, jego głos ma decydujący wpływ na losy Ligi. Lord Admiralicji - druga najważniejsza osoba po Lordzie Wysokim, rówież jest członkiem Admiralicji LMiK, zarządza koloniami lub miastami, jego głos ma znaczący wpływ na losy Ligi. Pierwszy Admirał Floty - zarządza jedną z flot LMiK, może mieć pod komendą Lordów Morskich, w odróżnieniu od Drugiego Admirała Floty może zarządzać małymi posiadłościami, jego głos jest znaczący choć nie tak bardzo jak kolegów wyżej. Nie jest członkiem Admiralicji. Drugi Admirał Floty - opisn podobny to tego wyżej, różnicą jest że Drugi Admirał Floty nie może zarządzać posiadłościami. Pierwszy Lord Morski - najniższy tytuł Ligi przyznawany nowym członkom Ligi Morskiej i Kolonialnej. Nie mogą prowadzić swoich posiadłości ani dowodzić flotą. Mogą za to dowodzić jednym lub małą grupą okrętów (max 4). Ma niewielki lecz znaczący głos w Lidze. Drugi Lord Morski - opis tak jak wyżej, różnicą jest wielkość grupy okrętów jaką może dowodzić Lord Morski (max 3). Trzeci Lord Morski - również jak wyżej (max 2 okręty). W przyszłości może uda się urozmaicić tytuły w oznaczenia. RE: Zjazd członków LMiK-u - Taddeo Piccolomini - 06.06.2020 Jak w prywatnej konwersacji - podział uważam za dobry. Nutka i inne kolonie będą posiadały opisy w filiach LMiKu, np. Egvallandzie, czy Rotrii? RE: Zjazd członków LMiK-u - Artur Kardacz von Hohenburg - 06.06.2020 Tak, opisy kolonii będą w filiach które są najbliżej bądź zarządca jest z danego kraju. Mam nadzieję że o to chodziło w tym pytaniu. Nutka jest w Nordacie dlatego narracja z tą kolonią prowadzona jest na forum WRE. Gdyby następna kolonia była w Orientyce to naturalnie narracja prowadzona byłaby tutaj. To samo w przypadku gdyby zarządca kolonii był z Rotrii a sama kolonia w Centrazji czy gdzieś tam. Pozwól że jeszcze wyjaśnię jedną rzecz. Nie przypadkowo w opisach tytułów pojawiaja się podział na posiadłości i kolonie. Kolonie to określony obszar terenu należący do LMiK z których czerpiemy jakieś korzyści. Posiadłość zaś to taka mała "kolonia" w kolonii. Najczęściej jest to niewielki teren a którym również można prowadzić narrację. |