Państwo Kościelne Rotria
Powrót Ojca-Założyciela! - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: Powrót Ojca-Założyciela! (/showthread.php?tid=2110)

Strony: 1 2

RE: Powrót Ojca-Założyciela! - Hieronim Sieniawski - 29.04.2020

Wielce Szanowny Panie Montini, pozwolę sobie odnieść się do Pańskiej repliki w punktach.

Ad primum. Oświadczenie Inkwizycji było jedynie próbą ukazania prawdy, którą Mości Pan fałszował, twierdząc w wielu mikronacjach, że jest Pan duchownym oraz działa z ramienia Kościoła Rotryjskiego. Wspomniane oświadczenie nie wprowadziło nowego stanu prawnego, ale stanowiło prezentację rzeczy takimi, jakie są (do tej pory). To deklaracja, która przypomina o ekskomunice nałożonej bullą Jego Świątobliwości Piusa VI, zatem o negacji Pańskiego prawa do obrony w tym przypadku mowy być nie może.

Ad secundum. Państwo Kościelne Rotria nie uznaje państwowości Republiki Bialeńskiej, zatem i tamtejszych tytułów czy godności. Druga kwestia jest taka, że swego czasu przeprowadziłem kwerendę w aktach prawnych Uniwersytetu Rotryjskiego, które wydano w III Rotrii. Guliano Montiniemu uznano stopień naukowy doktora historii - nic więcej z dokumentów nie wynika.

Ad tertium. Myli Pan pojęcia - nawet realne. W teologii katolickiej prezbiter może być wydalony ze stanu duchownego, lecz zawsze pozostanie kapłanem (wówczas nie będzie "księdzem"). W Rotrii natomiast nominacje nie mają waloru sakramentu, lecz są czynnością prawną, która może zostać cofnięta.

Ad quartum. Kazus lefebrystów tutaj nie zadziała - podobnie, jak i w realu. Prawo nie przewiduje czegoś takiego, jak stan wyższej konieczności w przypadku, kiedy udowodniono upartość czy wręcz zajadłość w postępowaniu.

Ad quintum. Dalsze tytułowanie się "księdzem" czy "doktorem habilitowanym" wobec przedstawionych powyżej faktów spotka się z reakcją Kongregacji Świętego Oficjum.

RE: Powrót Ojca-Założyciela! - Guliano Giuseppe Montini - 29.04.2020

Szanowny Panie Hieronimie
O ile się nie mylę stary CIC mówił wyraźnie, że raz przyjęty urząd duchownego pozostaje ważnym do końca. Z tego co widzę w nowym CIC zostało to zmienione, lecz prawo nie działa wstecz.

Co do różnic semantycznych to myli się Pan, a nie ja. Wydalona osoba ze stanu kapłańskiego dalej będzie księdzem. Ksiądz, jak wiemy, jest to duchowny chrześcijański. Kapłan natomiast jest to duchowny mający święcenia uprawniające do odprawiania nabożeństw i udzielania sakramentów (podaję definicje słownikowe).

RE: Powrót Ojca-Założyciela! - Taddeo Piccolomini - 29.04.2020

(29.04.2020, 13:50:00)Pius Leon II napisał(a): Ale my nie wyświęcamy kapłanów... To zasadnicza różnica.  Smile W Kościele Rotryjskim kapłaństwo jest urzędem, stanowiskiem, a nie sakramentem jak w realnym Kościele Katolickim.
Nominacją.

Szanowny Panie Montini,
proszę zatem ten fakt udowodnić poprzez przedstawienie podstawy prawnej. Słownik polszczyzny nie jest źródłem, z którego należałoby czerpać informacje dotyczące teologii czy prawa kanonicznego. W każdym razie - nie ma to większego znaczenia.

RE: Powrót Ojca-Założyciela! - Mikołaj Dreder - 29.04.2020

(29.04.2020, 15:22:05)Taddeo Piccolomini napisał(a):
(29.04.2020, 13:50:00)Pius Leon II napisał(a): Ale my nie wyświęcamy kapłanów... To zasadnicza różnica.  Smile W Kościele Rotryjskim kapłaństwo jest urzędem, stanowiskiem, a nie sakramentem jak w realnym Kościele Katolickim.
Nominacją.

To właśnie napisałem. Nie musisz mnie poprawiać.

RE: Powrót Ojca-Założyciela! - Guliano Giuseppe Montini - 29.04.2020

Pan Hieronim chyba nie zrozumiał. Ja mówię o różnicy semantycznej w ogóle, a nie o teologii i KPK. Może warto zaznajomić się ze słowami tj. <<semantyka>>, <<semantyczny>> etc. Nie mam dostępu do starego CIC, jak mam to udowodnić?

Natomiast ekskomunika Piusa VI jest w mocy, dlatego niniejszym wnoszę o zbanowanie heretyka.

RE: Powrót Ojca-Założyciela! - Pio Maria de Medici - 29.04.2020

Ja jednak proszę o wstrzymanie się. I proszę Montka, aby przeprosił i prosił o wybaczenie.

Eminencjo, było na to wystarczająco dużo czasu. Jednakże to wyglądało raczej na tryumfalne wejście smoka, a nie powrót syna marnotrawnego.

RE: Powrót Ojca-Założyciela! - Stanisław Wieniawa - 29.04.2020

No i brak szacunku w zwracaniu się do duchownych wyżej w hierarchii.