![]() |
|
Zamachy w Brukseli, upadek UE, ŚDMy - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Zamachy w Brukseli, upadek UE, ŚDMy (/showthread.php?tid=283) |
Odp: Zamachy w Brukseli, upadek UE, ŚDMy - Paolo Carlo de Medici y Zep - 23.03.2016 (23.03.2016, 11:51:34)Petros Domestosigos link napisał(a): Dostojni, Będzie tak Dostojny mówił dopóki ci biedni pokrzywdzeni mężczyźni nie rozwalą twego samochodu, zgwałcą twojej żony/dziewczyny czy matki, a samego nie skatują lub nie obetną głowy. I stracisz możliwość wyznawania neochrześcijaństwa, które kocha muzułmanów. Odp: Zamachy w Brukseli, upadek UE, ŚDMy - brat Makarios - 23.03.2016 (23.03.2016, 14:24:07)Severino Castiglioni link napisał(a): Będzie tak Dostojny mówił dopóki ci biedni pokrzywdzeni mężczyźni nie rozwalą twego samochodu, zgwałcą twojej żony/dziewczyny czy matki, a samego nie skatują lub nie obetną głowy. I stracisz możliwość wyznawania neochrześcijaństwa, które kocha muzułmanów.Ja w odpowiedzi życzę Ci, Dostojny, abyś mógł dalej wylewać swoją zupełnie niechrześcijańską nienawiść do internetu, z ciepłego domu i bez doświadczania tego, co doświadczają uchodźcy - czy to w Syrii, czy dalej na swoim szlaku. Na marginesie - czy na zasadzie analogii mogę uznać, że dostojny należy do neonazistów, którzy nawołują do gazowania uchodźców w Auschwitz? W końcu jest dostojny mieszkańcem Polski (jak oni), chrześcijańskim katolikiem (jak deklaratywnie oni). Wspólnota wyznania i pochodzenia chyba wystarczy, żeby postawić znak równości między wami wedle dostojnego logiki, prawda? Zabawne jak to się losy toczą. Parę dni temu to mi dostojny zarzucał, że jestem jednym z "brunatnych braci", a dziś to dostojny został faszystą. Odp: Zamachy w Brukseli, upadek UE, ŚDMy - Paolo Carlo de Medici y Zep - 23.03.2016 Jestem człowiekiem, który chce bronić wiary, tożsamości i bezpieczeństwa oraz kultury Europy przed zalewem wrogów. Może mnie Dostojny nazywać jak chce. Odp: Zamachy w Brukseli, upadek UE, ŚDMy - brat Makarios - 23.03.2016 W takim razie polecam Mt 5, w szczególności 38-42 i 43-48. Choć Dostojnego sytuacji należałoby chyba całe Pismo Święte odświeżyć. Dla ułatwienia - to ta książka, w której Jezus nie rozpoczął świętej wojny przeciwko niewiernym, tylko dał się ukrzyżować, miłując ich nadal. Polecam. Odp: Zamachy w Brukseli, upadek UE, ŚDMy - Albert Orański - 23.03.2016 (23.03.2016, 17:58:14)Petros Domestosigos link napisał(a): W takim razie polecam Mt 5, w szczególności 38-42 i 43-48. Choć Dostojnego sytuacji należałoby chyba całe Pismo Święte odświeżyć. Dla ułatwienia - to ta książka, w której Jezus nie rozpoczął świętej wojny przeciwko niewiernym, tylko dał się ukrzyżować, miłując ich nadal. Polecam. Przednia riposta, Waszmość Lubię to!Aczkolwiek Pisma Świętego nie należy moim zdaniem interpretować wprost. Biblistą nie jestem w polemikę nt. tekstu nie wchodzę. Od siebie w temacie dorzucę tyle: Nikogo z góry osądzać nie należy. Wiary też nie wolno siłą narzucać. Faktycznie mamy problem z napływem ludności, ale jak sobie z nim radzić? Ci którzy przychodzą tu po zasiłki, przestaną to robić, gdy je zlikwidujemy - proste. Terrorystom należy wypowiedzieć otwartą wojnę - ścigać, łapać, wieszać, powstrzymywać bez skrupułów, bez zasłaniania się poprawnością polityczną i innymi bujdami. Przesiewając w ten sposób przybyszów pozostają ostatni - uchodźcy (których pośród aktualnie przybywających jest mały ułamek) - tym należy pomóc. Jak to inna sprawa. Swoją drogą zastanawiający fakt, że już tylu tych uchodźców "z Syrii" do nas przybyło, że niedługo nikt tam nie zostanie (Wiadomo 3/4 to tacy syryjczycy, jak ja włoska diwa). Inna ciekawa sprawa - dlaczego muzułmanie uciekają do chrześcijan, a nie swoich pobratymców? (odpowiedzi nie szukam, )
Odp: Zamachy w Brukseli, upadek UE, ŚDMy - Paolo Carlo de Medici y Zep - 23.03.2016 (23.03.2016, 17:58:14)Petros Domestosigos link napisał(a): W takim razie polecam Mt 5, w szczególności 38-42 i 43-48. Choć Dostojnego sytuacji należałoby chyba całe Pismo Święte odświeżyć. Dla ułatwienia - to ta książka, w której Jezus nie rozpoczął świętej wojny przeciwko niewiernym, tylko dał się ukrzyżować, miłując ich nadal. Polecam. Tacy jak Pan będą płakać ostatni w państwie szariatu. Ja będę się wtedy śmiał. Powodzenia. PS. Biblii nie interpretuje sam. Świadkiem Jechowy nie jestem.
Odp: Zamachy w Brukseli, upadek UE, ŚDMy - Vladimir von Lichtenstein - 23.03.2016 Jestem pozytywnie zaskoczony, bo mój pogląd na kwestię imigrantów jest bardzo zbliżony do poglądu pana Domestosigosa. Ekscelencjo Castiglioni! Mierzi mnie bardzo to mówienie o obronie cywilizacji i wartości chrześcijańskich, to straszenie islamem - bardzo niedojrzałe. Wartości się wyznaje i się nimi w życiu kieruje. I niepierwszy raz muszę stwierdzić, że obserwuję, jak ludzie, którzy chcą bronić wartości chrześcijańskich, chcą bronić ich nie po chrześcijańsku. Smutne... Sądzę również, że warto uświadomić sobie, czemu w ogóle dziś mamy falę terroryzmu. Islam jest tylko ideologiczną podbudówką ISIS, usprawiedliwieniem ich poczynań. Uważam, zresztą nie tylko ja, że w dużej mierze problem terroryzmu zrobił sobie sam Zachód, latami ignorując świat islamski, poniżając go i uprzedmiotawiając. Dziś obserwujemy reakcję. Odp: Zamachy w Brukseli, upadek UE, ŚDMy - brat Makarios - 23.03.2016 (23.03.2016, 19:04:43)Alberto de Orange-Nassau link napisał(a): Aczkolwiek Pisma Świętego nie należy moim zdaniem interpretować wprost. Biblistą nie jestem w polemikę nt. tekstu nie wchodzę. Cytat:PS. Biblii nie interpretuje sam. Świadkiem Jechowy nie jestem. Z chęcią zobaczyłbym interpretatora, który wspomniany fragment interpretowałby wedle wizji Dostojnego Castiglioniego, czyli "ale Chrystus oczywiście nie miał na myśli sytuacji, kiedy grupa ludzi z odmiennego plemienia ucieka przed terrorem swoich ziomków, którzy zagrażają też nam. Wtedy wolno bić, zabijać i bronić swojej cywilizacji wszelkimi dostępnymi metodami." Naprawdę, byłby to prawdziwy pokaz sofistyki. Cytat:Tacy jak Pan będą płakać ostatni w państwie szariatu. Ja będę się wtedy śmiał. Jeżeli nastanie jakieś państwo szariatu w Europie, to dzięki takim jak Dostojny. Robicie wspaniałą robotę, wpychając wszystkich tych zdesperowanych ludzi w ręce barbarzyńców z ISIS oraz potwierdzając każde ich słowo. Jeżeli chrześcijańskie słowa nie docierają do was, to przynajmniej czysty polityczny realizm powinien: tworzycie samospełniającą się przepowiednię. Swoim rasistowskim szowinizmem sprawiacie, że niesprawiedliwie potraktowani muzułmanie, często dzieci czy nawet wnuki mieszkających w Europie od wielu lat w spokoju ludzi wpadają w sidła ich propagandy. Jesteście odwrotną stroną tego samego - nienawiści. Cytat:Nikogo z góry osądzać nie należy. Wiary też nie wolno siłą narzucać. Faktycznie mamy problem z napływem ludności, ale jak sobie z nim radzić? Ci którzy przychodzą tu po zasiłki, przestaną to robić, gdy je zlikwidujemy - proste. Terrorystom należy wypowiedzieć otwartą wojnę - ścigać, łapać, wieszać, powstrzymywać bez skrupułów, bez zasłaniania się poprawnością polityczną i innymi bujdami. Przesiewając w ten sposób przybyszów pozostają ostatni - uchodźcy (których pośród aktualnie przybywających jest mały ułamek) - tym należy pomóc. Jak to inna sprawa. Przykro mi to mówić, ale wygląda na to, że Dostojny swoją wiedzę czerpie chyba wyłącznie z komentarzy pod popularnymi portalami prasowymi. Jedyny sensowny komentarz to o tym, że nie szuka Dostojny odpowiedzi. Nie reprezentuje co prawda dostojny poziomu Castiglioniego, który w swojej nienawiści zatracił już chyba całkiem rozsądek. Ale i tak wiele jest w tym co pisze dostojny nieprawdy. - ONZ ma zarejestrowanych ok. 5 mln. uchodźców, najwyższa liczba jaką znalazłem uchodźców w ogóle Przed wojną Syrię zamieszkiwało ok. 23 miliony osób. To tak a propos "nikt tam nie zostanie". - Większość z tych uchodźców trafiło do krajów regionu. Turcja ma 2,5 mln zarejestrowanych, Liban ponad 1 mln (ok. 1/4 populacji kraju przed ich przybyciem), Jordania 600 tys., Irak (mimo własnych problemów) 250 tys., Egipt - 120 tys. Dla porównania - w najbardziej odważnych szacunkach dot. uchodźców do których dotarłem (nie tylko z Syrii, ale w ogóle, licząc migrantów z innych krajów) do Unii Europejskiej trafiło nie więcej niż 2 miliony osób. Co do tego ilu spośród tych - przyjmijmy - 2 milionów (a mowa tu również np. o imigrantach ze Wschodu) to faktycznie uchodźcy a ilu imigranci zarobkowi, to brak statystyk. Wydaje mi się jednak, że dla Unii Europejskiej, która liczy sobie ponad 500 milionów obywateli, to nie jest "inwazja" która "obali cywilizację Europejską". O wiele bardziej martwiłbym się w tym kontekście lewactwem i komunistami, niż muzułmanami, których w skali Europy jest kilka procent zaledwie. Odp: Zamachy w Brukseli, upadek UE, ŚDMy - Vladimir von Lichtenstein - 23.03.2016 (23.03.2016, 23:02:23)Petros Domestosigos link napisał(a): O wiele bardziej martwiłbym się [...] lewactwem i komunistami, [...] Smutłem
Odp: Zamachy w Brukseli, upadek UE, ŚDMy - brat Makarios - 24.03.2016 (23.03.2016, 23:14:37)Vladimir von Lichtenstein link napisał(a): SmutłemA jest dostojny lewakiem czy komunistą?
|