Państwo Kościelne Rotria
Salvete - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: Salvete (/showthread.php?tid=3532)

Strony: 1 2 3

RE: Salvete - Albert Orański - 15.01.2026

Ekscelencjo,

Zaczynać swój pobyt w Rotrii od zagarniania dóbr i ziem, nie wydaje mi się właściwym, choć wielce dziękuję za hojność. W przeszłości władałem wieloma ziemiami i głód mój w tym aspekcie wirtualnego życia został już wielokrotnie zaspokojony. Nie jest rolą starców stać na czele, lecz z boku i służyć radą tym, którzy zechcą słuchać.

RE: Salvete - Henryk Ziemiański de Harlin - 15.01.2026

Teraz tylko brakuje pozostałych starych twarzy, np. Eminencji Sieniawskiego.

(15.01.2026, 19:59:45)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Teraz tylko brakuje pozostałych starych twarzy, np. Eminencji Sieniawskiego.

Co za dużo, to niezdrowo...

Ma Eminencja świętą rację.

RE: Salvete - Maurycy Orański - 15.01.2026

(15.01.2026, 19:54:10)Albert Orański napisał(a): Ekscelencjo,

Zaczynać swój pobyt w Rotrii od zagarniania dóbr i ziem, nie wydaje mi się właściwym, choć wielce dziękuję za hojność. W przeszłości władałem wieloma ziemiami i głód mój w tym aspekcie wirtualnego życia został już wielokrotnie zaspokojony. Nie jest rolą starców stać na czele, lecz z boku i służyć radą tym, którzy zechcą słuchać.

Myślę że Jego Świątobliwość doceni pomoc w Oranii

Podczas nieobecności Eminencji dużo się w Rotrii wydarzyło. Jedną z ciekawostek jest fakt, że Jego Ekscelencja Guliano Montini, który został ekskomunikowany podczas pontyfikatu Piusa VI, powrócił do Rotrii za Leona IV i niedawno został arcybiskupem, jest też prefektem Kongregacji ds. Świętej i Powszechnej Inkwizycji.

(15.01.2026, 22:51:16)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Podczas nieobecności Eminencji dużo się w Rotrii wydarzyło. Jedną z ciekawostek jest fakt, że Jego Ekscelencja Guliano Montini, który został ekskomunikowany podczas pontyfikatu Piusa VI, powrócił do Rotrii za Leona IV i niedawno został arcybiskupem, jest też prefektem Kongregacji ds. Świętej i Powszechnej Inkwizycji.

Czyli "diabeł ornat ubrał i ogonem na mszę dzwoni". 
A to szelma! Wink

Ale przy swoim powrocie w 2021 przyznał, że był wtedy bardzo młody i wydoroślał.

Tym bardziej mam nadzieję, na rychłe spotkanie.

RE: Salvete - Albert - 16.01.2026

Oby się udało by powrócili do aktywności. Może pojawienie się Eminencji jakoś tchnie w nich nowe życie. Za każdą pomoc będziemy wdzięczni. Chętnie z niej skorzystamy. Wiele pól do aktywności jest dostępnych, także możemy zaoferować czy możliwość działalności naukowej, czy lennej, czy też jako osoba duchowna (narracja religijna, celebry zawsze w modzie) choć do tego przydałoby się potwierdzić wasz status. Mimo wszystko powracacie z pewnego niebytu i statusu osoby zmarłej.

Jeśli będzie Eminencja zainteresowany osiedleniem się w Wielkim Księstwie Oranii (wzorowanym XVI-wiecznymi Niderlandami, przez wzgląd na bliskość narracyjną z RON gdzie ród Orańskich trzyma się dobrze i kwitnie) czy w Republice Wenecji gdzie Dożą jest Wasz wnuk Maurycy, to każdy będzie wdzięczny i pomocny przy zakwaterowaniu. Smile