![]() |
|
Historia Rotrii w obrazach - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Historia Rotrii w obrazach (/showthread.php?tid=3556) |
RE: Historia Rotrii w obrazach - Albert Orański - 31.01.2026 Zamach na Piusa IV
![]() W październiku 2014 r. miał miejsce przewrót chłopski, w wyniku którego zabici zostali Patriarcha Pius IV (Franciszek Ferdynand von Habsburg), kardynał Cesare Francesco de Medici, a Pius Maria Facibeni usynowiony przez Cesare przed śmiercią przez wiele lat pozostawał zaginiony, uznany za zmarłego. W wyniku tych wydarzeń regentem Stolicy Apostolskiej został Ksawery van Berden, który oskarżony o kloning został następnie wtrącony do więzienia. Pospolite konklawe (z uwagi na brak kardynałów) wybrało zaś na Patriarchę Kosmę de Medici, który przyjął imię Klemensa III (antypatriarcha).
Bunt kardynałów wobec Aleksandra III
![]() W lutym 2013 r. doszło do niecodziennego wydarzenia. Niedługo przed końcem swojego rocznego pontyfikatu Aleksander III zwołał konsystorz na którym przedstawił kardynałom zamiar kreowania nowym purpuratem duchownego z RON - arcybiskupa Ottona Kenta. Decyzja spotkała się ze sprzeciwem znacznej części Kollegium Kardynalskiego. W efekcie kardynałowie Michał Markosigos apo Zep, Markos Viktorjosigos apo Zep oraz Cosimo de Medici (brat patriarchy) złożyli kapelusze.
RE: Historia Rotrii w obrazach - Henryk Ziemiański de Harlin - 31.01.2026 Otto Kent w 2020 roku został Patronem Kościoła. RE: Historia Rotrii w obrazach - Albert - 31.01.2026 (31.01.2026, 19:11:54)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Na pewno pamiętne konklawe na przełomie stycznia i lutego 2022, a także aferę klonową rodziny Potockich, która nastąpiła niedługo po tym konklawe.Podczas konklawe, które było intensywne doszło do tego, że opuściło je kilku Kardynałów, dlatego ściągnęli na siebie ekskomunikę. Sprawa była tak gorąca, że ci co wyszli z kaplicy sykstyńskiej, to potem dołączyli do Synodu Warszawskiego w RON i dochodziło do starć słownych pomiędzy tymi dwoma obozami. Biskup Michał Jerzy Potocki sympatyzujący z tymi kardynałami też tam do nich dołączył i się udzielał, też chyba wystąpił jakoś z KR, lub został usunięty. A przy okazji banowania czy usuwania z grupy biskupa zostało odkryte, że ma taki IP jak kardynał Oviedo (nie dziwota skoro konto zostało założone i prowadzone przez jego brata, ten sam dom, jeden router) to pociągnęło do tego, że wykryto w RON i Skarlandzie, że Potoccy mieli klony, co doprowadziło do wykrycia i powstania afery klonerskiej. Tak w skrócie, rozwijając temat. Można uznać zdecydowanie że było to istotne wydarzenie, nawet nie tyle samej Rotrii co mikronacji, lub Vaarlandu. Po wykryciu i aferze oczywiście wszystkie konta zostały zbanowane. W perspektywie tego roku 2022 i kolejnego aktywność czy to w RON, Skarlandzie czy Rotrii, spadła. Czy wydarzenie z tego konklawe i późniejsze wydarzenia z nim powiązane miały wpływ na Rotrię i na jej upadek / zniknięcie w 2023/24...? Zapewne, choć pośrednio i na sytuację w Rotrii wpływały też inne czynniki inne przyczyny, które sumując się dały to, że Rotria ostatecznie znikła na pewien okres z map mikroświata. RE: Historia Rotrii w obrazach - Pio Maria de Medici - 31.01.2026 (31.01.2026, 15:12:26)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Ja natomiast mogę się poszczycić obrazem przedstawiającym pierwsze wystąpienie Klemensa V po wyborze. Mi on bardziej Jana I przypomina. Zwłaszcza, że to był pierwszy pontyfikat z mikrofonem, kamerami i kolorywmi zdjęciami. Pamiętacie grę w bule i rower? RE: Historia Rotrii w obrazach - Henryk Ziemiański de Harlin - 31.01.2026 No, Klemens V trochę z wyglądu przypominał Patriarchę Jana I. RE: Historia Rotrii w obrazach - Albert - 31.01.2026 (31.01.2026, 19:54:50)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): No, Klemens V trochę z wyglądu przypominał Patriarchę Jana I.Może to byli bracia bliźniacy, ale rozdzieleni przy porodzie ![]() Co do kwestii istotnych wydarzeń, to z tej historii nowszej, dałbym może też "Rozwód" Bp. Gagika Bagratydy z Kościołem Rotryjskim. On był stwórcą i ojcem Rytu Welijskiego, ale z czasem jego wizja Rotrii i wizja kardynałów się rozeszła, doszło do pęknięć, zgrzytów. Gagik miał swojego bloga, krytykował pewne rzeczy w Rotrii. Potem ostatecznie z niej wystąpił, został ekskomunikowany. Był Synod Biskupi na Welii 2021 rok, Sesja półotwarta z udziałem br. Gagika Bagratydy, próba pogodzenia się. Potem sam Gagik uczestniczył w Synodzie Warszawskim obradującym od października 2021 do lutego 2022. Gagik opracował swoje Tezy, które tutaj w Rotrii ogłosił. Można by rzec trochę taki Marcin Luter naszych mikronacji. RE: Historia Rotrii w obrazach - Albert Orański - 01.02.2026 Co raz więcej tematów - jest nad czym pracować. Ja z kolei chciałbym opracować poczet Patriarchów. Z racji że jest do napisania 46 notatek o patriarchach, którzy w przeszłości zasiadali na Złotym Tronie, to wszelka pomoc jest mile widziana. Przewiduję, że może to być całkiem spore opracowanie, wiec chętnie podzielę się udziałem w tym zadaniu. Zainteresowanych zapraszam do współpracy na PW/discord. ![]() RE: Historia Rotrii w obrazach - Aurelio de Medici y Zep - 02.02.2026 Chętnie pomogę w spisaniu historii pontyfikatów zarówno moich, jak i tych, które dobrze pamiętam. Tylko czas jest problemem, ale chyba wszyscy ten problem mamy ![]() Jest jeszcze jedna historia, już całkiem stara, którą większość z nas mocno pamięta - zarówno ja, jak i większość kardynałów, a przede wszystkim Jego Świątobliwość. To historia słynnego rozłamu sprzed kilku lat, kiedy odbyło się najgorętsze konklawe w historii, podbarwione jeszcze aferą klonerską i powstaniem konkurencyjnych wspólnot religijnych. Choć ta afera przeszła już dawno do historii, a nasze ówczesne kłótnie są nieaktualne i znów jesteśmy zgodną grupą przyjaciół, ślady tamtych dni wciąż widać, zwłaszcza za granicą. Myślę, że warto te dni opisać z naszych różnych perspektyw. RE: Historia Rotrii w obrazach - Henryk Ziemiański de Harlin - 02.02.2026 Już o tym wspomniałem, Wasza Eminencjo. RE: Historia Rotrii w obrazach - Albert Orański - 02.02.2026 Drodzy, Poniżej spis treści, dla planowanego opracowania (na razie mam głównie herby, i tytuły rozdziałów i już jest obszernie). Zainteresowanych współpracą zapraszam z propozycją tematów, które mogą opracować. ![]()
|