Państwo Kościelne Rotria
Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej (/showthread.php?tid=3864)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Maurycy Orański - 22.08.2026

Czy Wasza Ekscelencja proponuje cokolwiek w zamian?

RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Ferdynand I - 22.08.2026

(22.08.2026, 22:51:59)Maurycy Orański napisał(a): Czy Wasza Ekscelencja proponuje cokolwiek w zamian?

Proszę przeczytać dokładnie mój wywód. Nic w zamian nie trzeba. Proponuję jedynie powrót do naszych rotryjskich korzeni, a nie robienie jakiegoś kolejnego internetowego kościoła zbawiającego duszę mikronautów.

RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - śp. Stefan II - 22.08.2026

Jakby ułożyć to w słowa. Nie jest mile widziane kopiowanie ewangelii, żywotów świętych i kazań? Wartościowe są własne przemyślenia? Plus rozważmy stworzenie katalogu świętych?

RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Aurelio de Medici y Zep - 22.08.2026

Faktycznie były takie praktyki jeszcze za czasów II Rotrii. Później wprowadził je ponownie śp. Andream von Salza. Obecnie mamy kilka Ewangelii na każdy dzień, w tym jedną po łacinie, część chyba za granicą. Myślę, że można spróbować tę praktykę uporządkować i zreformować, aby ograniczyć liczbę samych postów, uczynić je ciekawszymi, a jednocześnie docenić z pewnością szlachetne motywacje JE von Habsburga, który chce ewangelizować mikroświat. Po pierwsze należałoby podkreślić, że jest to prywatna inicjatywa Jego Eminencji, a nie działanie w imieniu Kościoła Rotryjskiego, toteż wątki te nie powinny znajdować się w dziale Kurii Rotryjskiej. Osobiście służę pomocą w reformie tej idei.

Jestem za całkowitym resetem kolegium kardynalskiego, co już zostało zasugerowane na forum. Pomogłoby to też odpolitycznić Rotrię i usunąć wszystkie kliki, w tym rzekomą moją. Reset całkowity - wszyscy tracą kapelusz i zachowują jedynie episkopat. Następcę Jego Świątobliwości wybiera sobór złożony z całego duchowieństwa (stara rotryjska praktyka), a nowy Ojciec Święty (najlepiej niezwiązany z obecnymi elitami) rozdaje kapelusze na nowo (najlepiej pod koniec pontyfikatu lub przynajmniej w połowie) według realnych zasług. Z umiarem i rozważnie. Wiem jednak, że pomysł jest kontrowersyjny i część Braci Kardynałów uzna go za zniewagę dla ich zasług. Zupełnie nie o to mi chodzi - zasługi kardynałów są oczywiste i nie da się ich przecenić. 

Proszę sobie wyobrazić to ożywienie - wszyscy stawaliby na głowie, żeby zasłużyć na purpurę. Dzisiejsi emeryci również mogliby zostać ponownie uhonorowani tytułem kardynała-seniora w uznaniu dla ich historycznych zasług.

RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - śp. Stefan II - 22.08.2026

Na pewno nie podejmiemy tej decyzji, znienawidzono by nas ostatecznie. Choć osobiście popieramy pomysł resetu kardynalskiego.

RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Pio Maria de Medici - 22.08.2026

Mam ponawiać historycznie zamknięte zasługi, żeby mnie za seniora ponownie uznać? Co mam zrobić? Wypowiedzieć wojnę Welii? Napisać kolejnych 10 listow Sekretarza Stanu (które bądź co bądź są jednym z wyższych kulturowo tekstów literackich na tym forum), czy zająć jako Imperium Rotrię i ją ześwieczczyc?

Nonsens. Popadamy w coraz większą obsesję.

RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Fryderyk van Oranje - 22.08.2026

Ciekawe. Oczywiście każda osoba ma po części rację. Generalnie gdyby może więcej było też na forum, to może nie rzucałoby się to tak w oczy i jakoś by się dało przełknąć. No ale pewnie to jakieś powierzchowne "rozwiązanie". Generalnie gdyby pewnie aktywność była bardziej zdywersyfikowana, urozmaicona to by pewnie nie było tak źle. No ale co fakt to fakt. :|

RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Ferdynand I - 22.08.2026

A ja jestem przeciwko jakiemukolwiek ewangelizowaniu mikroświata. To nie jest nasze mikronacyjne zadanie. Należy zupełnie odciąć się od bzdurnych idei, że kogoś tym nawrócimy. Wręcz przeciwnie - zniechęcimy. Należałoby więc całkowicie zabronić odwoływania się do Ewangelii sensu stricto, a dopuścić jedynie możliwość oszczędnego cytowania na potrzeby narracyjne. Trzeba byłoby również stworzyć własny katalog świętych, kazania zaś głosić własne, a nie będące przepisaniem kazań patrystycznych czy innych realnych. Kazania te powinny być oparte o realia mikroświata, jego bieżące problemy i historie. Czas głoszenia kazań również powinien być ograniczony do uroczystych celebracji.

RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Pio Maria de Medici - 22.08.2026

Montek, nie posuwajmy się za daleko. Realni księża głoszą kazania do bani, a co dopiero gdyby pozwolić na to niedoświadczonym w Rotrii.

Edit: choć fakt, zgadzam się i z Tobą i z Soborem Florenckim nt. „ewangelizowania” mikroświata za pomocą spamu tekstami religijnymi.

(22.08.2026, 23:11:08)Pio Maria de Medici napisał(a): Mam ponawiać historycznie zamknięte zasługi, żeby mnie za seniora ponownie uznać? Co mam zrobić? Wypowiedzieć wojnę Welii? Napisać kolejnych 10 listow Sekretarza Stanu (które bądź co bądź są jednym z wyższych kulturowo tekstów literackich na tym forum), czy zająć jako Imperium Rotrię i ją ześwieczczyc?

Nonsens. Popadamy w coraz większą obsesję.

Równie dobrze mógłbyś Eminencjo wstawiać codziennie cytat ze Świata według Ludwiczka. W dzisiejszej Rotrii to wystarczająca zasługa.

A co do kazań - trochę mnie źle zrozumiałeś. Chodzi mi o to, że te kazania powinny być co najwyżej luźnymi przemówieniami, a nie odwzorowaniem prawdziwych homilii.