Państwo Kościelne Rotria
Transport Ojca Świętego do Szpitala Ducha Świętego w Apostolskim Mieście - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+--- Wątek: Transport Ojca Świętego do Szpitala Ducha Świętego w Apostolskim Mieście (/showthread.php?tid=3882)

Strony: 1 2 3 4

RE: Transport Ojca Świętego do Szpitala Ducha Świętego w Apostolskim Mieście - Pio Maria de Medici - 26.08.2026

Słysząc od lekarzy o takiej sytuacji kard. Medyceusz pojechał przygotować akt renuncjacji.

RE: Transport Ojca Świętego do Szpitala Ducha Świętego w Apostolskim Mieście - Henryk Ziemiański - 26.08.2026

(26.08.2026, 10:56:47)Stefan II napisał(a): Dziś rano Patriarcha Stefan II otworzył jedno oko. Potem je zamknął. Otworzył drugie oko. Potem je zamknął.

Wasza Świątobliwość, wracajcie do żywych! Jeśli tak to oddam tron Ankony najwybitniejszemu spośród wszystkich Rotrów. Ja tylko zabezpieczyłem przed anarchią.

RE: Transport Ojca Świętego do Szpitala Ducha Świętego w Apostolskim Mieście - Pio Maria de Medici - 26.08.2026

Chciwość Wam palce urżnie Tadeuszu. Obiecuję to Wam.

RE: Transport Ojca Świętego do Szpitala Ducha Świętego w Apostolskim Mieście - Pierbattista Pastaballa - 26.08.2026

RE: Transport Ojca Świętego do Szpitala Ducha Świętego w Apostolskim Mieście - Pedro I Catalán - 26.08.2026

Skonsultowałem się w tej sprawie z zaufanym patologiem z Hospital de Móstoles. Wg niego medycyna zna podobne przypadki. Samoistne otwarcie powiek po śmierci nie musi oznaczać cudownego powrotu do życia. Może być po prostu skutkiem zmian zachodzących w ciele po śmierci, między innymi stężenia i - nomen omen - stopniowego wysychania tkanek.

Jeśli Wasza Eminencja Kamerling wyrazi zgodę, mogę od razu sprowadzić lekarza do stolicy Rotrii, żeby osobiście zbadał ciało Jego Świątobliwości. W Móstoles żyjemy w nieco innej epoce i mamy też, jak sądzę, trochę bardziej rozwiniętą medycynę.

Ja sam wolałbym jednak pozostać w Montecassino. Nie pałam ochotą, żeby oglądać zmarłego hierarchę puszczającego do mnie oczko.

RE: Transport Ojca Świętego do Szpitala Ducha Świętego w Apostolskim Mieście - Albert Orański - 26.08.2026

Wszelako cieszę się, że nasza medycyna nie jest jeszcze tak rozwinięta. W tym przypadku zaproponowałbym lobotomię, elektrowstrząsy i lewatywę.
Czy UR zgłosił już rezerwację na patriarszy mózg do celów naukowych? Jeśli nie, to w imieniu Biblioteki Książąt Nassau czynię rezerwację. Mamy już nawet przygotowany okazały słój z formaliną i honorowe miejsce na półce.

RE: Transport Ojca Świętego do Szpitala Ducha Świętego w Apostolskim Mieście - Fryderyk van Oranje - 26.08.2026

Ciekawe po co Wam jego mózg...

Ja zadam inne pytanie: czy go w ogóle znajdą.

RE: Transport Ojca Świętego do Szpitala Ducha Świętego w Apostolskim Mieście - Maurycy Orański - 26.08.2026

(26.08.2026, 15:56:41)Fryderyk van Oranje napisał(a): Ciekawe po co Wam jego mózg...

Osobistość na tyle ciekawa że warto pochylić się nad tym co miał w głowie.

RE: Transport Ojca Świętego do Szpitala Ducha Świętego w Apostolskim Mieście - Ferdynand I - 26.08.2026

(26.08.2026, 16:04:36)Maurycy Orański napisał(a):
(26.08.2026, 15:56:41)Fryderyk van Oranje napisał(a): Ciekawe po co Wam jego mózg...

Osobistość na tyle ciekawa że warto pochylić się nad tym co miał w głowie.

A coś miał?