Państwo Kościelne Rotria
Salve! - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: Salve! (/showthread.php?tid=594)

Strony: 1 2

Odp: Salve! - Filippo Michael de Medici - 23.11.2016

(21.11.2016, 15:22:34)Jacek Ostrogski-Radziwiłł link napisał(a):W sprawie Skarlandu to nie do konńca się z panem zgadzam.

Jestem bardzo ciekawy Pana opinii, może to nie właściwy wątek, ale proszę rozwinąć temat.

(21.11.2016, 20:57:07)Jacek Ostrogski-Radziwiłł link napisał(a):Zapomniał Eminencja o mej Ojczyźnie-Rzeczpospolitej do której także don Felipe zapraszam.

Rzeczpospolita Obojga Narodów to bardzo piękny kraj, który odwiedziłem przy okazji moich wypraw do Aztec. Co prawda byłem jedynie w Gdańsku, ale na pewno będzie mi dane ponownie odwiedzić RON.

Jeśli chodzi o zagadnienia gospodarcze nie jest to moja mocna strona.

(23.11.2016, 01:42:58)Tommaso Mancini SJ link napisał(a):A ja zaś zapraszam do wstąpienia do Towarzystwa Jezusowego Wink

Na początku nie myślałem o karierze duchownej ponieważ bardziej interesowały mnie kwestie wojskowe, a w szczególności marynarka, okręty i wyprawy, ale z tego co zdążyłem się zorientować Państwo Kościelne nie posiada dostępu do morza nad czym bardzo boleję. 

Skoro byłem już rycerzem zakonnym  rozważę propozycję Pana Manciniego. Jak można stać się jezuitą i gdzie oraz w jaki sposób można uzyskać święcenia duchowne? Przyznam, że może być to ciekawa zabawa, ale potrzebować będę mentora, który wprowadzi mnie w zawiłości życia i funkcjonowania osoby duchownej. Nie mam żony ani potomstwa, posiadam skromny majątek, to czemu nie spróbować.  Smile

Odp: Salve! - Maurycy Orański - 23.11.2016

Teoretycznie mamy Weneecje którązdobył pan von Lichtenstein, ale nie ma tam nic więc proponuje aby JŚ zlecił właśnie don Felipe wybudowanie miasta a w przyszłości także budowe patriarszej floty.

Odp: Salve! - Wilhelm Orański - 23.11.2016

(23.11.2016, 19:12:46)Felipe Miguel de Guzmán link napisał(a):Jak można stać się jezuitą i gdzie oraz w jaki sposób można uzyskać święcenia duchowne? Przyznam, że może być to ciekawa zabawa, ale potrzebować będę mentora, który wprowadzi mnie w zawiłości życia i funkcjonowania osoby duchownej. Nie mam żony ani potomstwa, posiadam skromny majątek, to czemu nie spróbować.  Smile

Drogi Filipe, zapraszam na ziemie naszego zakonu. By zostać nowicjuszem, musisz wypełnić wniosek w biurze generała zakonu. Jako generał poprowadzę cię przez ten okres i nauczę wszystkiego, co winien wiedzieć młody kapłan.

Dziękuję Waszej Eminencji, jeszcze dziś złoże wniosek, nic nie tracę więc zakosztuje kapłańskiego życia, może kiedyś zostanę prominentnym duchownym. Smile

Co do Wenecji gdzie ona w ogóle znajduje się na mapie?

Odp: Salve! - Maurycy Orański - 23.11.2016

Mapa jest kilka wątków pod tym.

W takim razie proszę Dostojnego o link, pod którym będę mógł znaleźć mapę.

Odp: Salve! - Wilhelm Orański - 24.11.2016

Wenecję przedstawia ta mapa:

[Obrazek: 8054482274744eef82240a20cda37992.png]

Odp: Salve! - Filippo Michael de Medici - 24.11.2016

Dziękuję Waszej Eminencji.