![]() |
|
Co dalej z UR? - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Co dalej z UR? (/showthread.php?tid=628) |
RE: Co dalej z UR? - Wilhelm Orański - 14.12.2016 (13.12.2016, 21:09:07)Hewret Faradobus napisał(a): Myślę, że JE Andrzej Swarzewski, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego, byłby gotów do podjęcia współpracy międzyuczelnianej, aby przetrwać ten trudny okres. Współpracy w jakim sensie? RE: Co dalej z UR? - Paolo Carlo de Medici y Zep - 14.12.2016 Myślę, że Hewret miał na myśli ten mikronacyjny wspólny uniwersytet. RE: Co dalej z UR? - Wilhelm Orański - 07.04.2017 Bardzo fajnie, że Paolo chce otworzyć Instytut Historii Rotrii, na pewno się przyda, ale może wpierw przeprowadźmy reformę UR? Tak jak wspomniałem kilka miesięcy temu - obecny system jest przestarzały, niektóre mikronacje już poczyniły pewne kroki ws. rekonstrukcji swoich uczelni, również i my nie możemy pozostawać w tyle. Magnificencjo, może czas zabrać się do roboty?
RE: Co dalej z UR? - Paolo Carlo de Medici y Zep - 07.04.2017 Ale jakie reformy? Wszystko jest w sumie dobrze. RE: Co dalej z UR? - Wilhelm Orański - 07.04.2017 Właśnie nic nie jest dobrze, gdyby tak było, UR sprawnie by funkcjonował. Zaproponowałem, by działalność uniwersytetu oprzeć na dyskusji - wszyscy pracownicy ze stopniem lub tytułem naukowym byliby zobligowani, by np. przynajmniej dwa razy do roku publikować jakąś pracę, nad którą dyskutowaliby wszyscy - studenci i pracownicy. Na podstawie tych dyskusji nadawałoby się (lub nie) stopnie i tytuły. Wydziały, zakłady, instytuty, itd. powinny organizować zjazdy naukowe i zapraszać na nie naukowców z całego mikroświata. Chociaż gdy będziemy prowadzić ciekawe dyskusje, sami do nas przyjadą. Obecnie szkolnictwa wyższego nie ma w Rotrii, podobnie na całym Pollinie, jedną działalność edukacyjną u nas prowadzą zakony, przy czym jedyną (!) "książką" jak dotąd jest Skrypt Klementyński, do którego ja zebrałem materiały. RE: Co dalej z UR? - Paolo Carlo de Medici y Zep - 07.04.2017 (07.04.2017, 10:44:50)Wilhelm Orański napisał(a): Właśnie nic nie jest dobrze, gdyby tak było, UR sprawnie by funkcjonował. Zaproponowałem, by działalność uniwersytetu oprzeć na dyskusji - wszyscy pracownicy ze stopniem lub tytułem naukowym byliby zobligowani, by np. przynajmniej dwa razy do roku publikować jakąś pracę, nad którą dyskutowaliby wszyscy - studenci i pracownicy. Na podstawie tych dyskusji nadawałoby się (lub nie) stopnie i tytuły. Wydziały, zakłady, instytuty, itd. powinny organizować zjazdy naukowe i zapraszać na nie naukowców z całego mikroświata. Chociaż gdy będziemy prowadzić ciekawe dyskusje, sami do nas przyjadą. Obecnie szkolnictwa wyższego nie ma w Rotrii, podobnie na całym Pollinie, jedną działalność edukacyjną u nas prowadzą zakony, przy czym jedyną (!) "książką" jak dotąd jest Skrypt Klementyński, do którego ja zebrałem materiały. Niech nie zapomina Eminencja o Traktacie, który powstaje w bibliotece klasztornej Paulinów. Pomysł słuszny, ale czy wymaga dużych zmian? Trzeba się zastanowić, przemyśleć. Instytut Historii Rotrii byłby takim impulsem. RE: Co dalej z UR? - Maurycy Orański - 07.04.2017 Na ostatnim sejmie w RON doszło do reformy akademii krakowsiej. Myśle że podobne rozwiązania i tu byłyby dobre. RE: Co dalej z UR? - Alberto Tommaso di Mancini - 07.04.2017 Może lepiej zlikwidować UR, założyć wydział zamiejscowy jakiegoś dużego uniwersytetu, który dałby pewien "know-how", a potem reaktywować UR na bazie tegoż wydziału? RE: Co dalej z UR? - Paolo Carlo de Medici y Zep - 07.04.2017 To też nie jest zły pomysł. Ale jaki obecnie uniwersytet w mikroświecie jest duży i dobrze prosperujący. RE: Co dalej z UR? - Andrzej Chodkiewicz - 07.04.2017 Żaden! |