Państwo Kościelne Rotria
[bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - magisterium - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119)
+---- Dział: Wydział Historyczny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=331)
+---- Wątek: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - magisterium (/showthread.php?tid=846)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Paolo Carlo de Medici y Zep - 13.06.2017

Bardzo do tego zachęcam. Jak będzie Brat gotowy, to proszę dać mi znać.

RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 13.06.2017

(13.06.2017, 18:27:54)Paolo della Chiesa napisał(a): Franciszek Ferdynand posiadał syna - Karola Habsburga, który obecnie przynależy do rodu Medyceuszy. Wsławił się on bardzo kiepskimi rządami w Królestwie Skarlandu jako Karol III, a nieudane reformy doprowadziły do jego abdykacji, a poniekąd także do upadku tego kraju. Obecnie "śmieszkuje" w Republice Bialeńskiej, gdyż trudno nazwać jego działalność uprawianiem polityki lub czymkolwiek sensowym z innej dziedziny.

Paolo, ale mojego Syna to Ty szanuj. Po drugie napisz proszę historię dwóch wojen rotryjskich i zajęcia ziem przez Karola II.

RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Paolo Carlo de Medici y Zep - 14.06.2017

(13.06.2017, 19:44:50)Carlo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a):
(13.06.2017, 18:27:54)Paolo della Chiesa napisał(a): Franciszek Ferdynand posiadał syna - Karola Habsburga, który obecnie przynależy do rodu Medyceuszy. Wsławił się on bardzo kiepskimi rządami w Królestwie Skarlandu jako Karol III, a nieudane reformy doprowadziły do jego abdykacji, a poniekąd także do upadku tego kraju. Obecnie "śmieszkuje" w Republice Bialeńskiej, gdyż trudno nazwać jego działalność uprawianiem polityki lub czymkolwiek sensowym z innej dziedziny.

Paolo, ale mojego Syna to Ty szanuj. Po drugie napisz proszę historię dwóch wojen rotryjskich i zajęcia ziem przez Karola II.

Okres ten zamierzam opisać w najbliższym czasie. W każdej rodzinie znajdzie się czarna owca. Wink

Zachęcam do zadawania pytań, komentowania, debatowania nad odległymi nieco czasami. Nad zmierzchem II Rotrii, który jest mi bardzo bliski, gdyż wtedy po raz pierwszy pojawiłem się w Państwie Kościelnym.

RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Albert Orański - 14.06.2017

(13.06.2017, 18:48:20)Jacek Ostrogski-Radziwiłł napisał(a): Synem jego był także mój dziadek książe Karol Radziwiłł (dawniej von Habsburg-Lothringen-Radziwiłł) który po skandalu z cesarstwem polskim wyrzekł się ojca i nazwiska. Obecnie pozostaje nieaktywny od kilku miesięcy.

Owszem Karol postanowił pójść swoją drogą, ale nie z powodu cesarstwa. Stało się to dużo później, a mianowicie w czasie gdy Rzeczpospolita powracała do swoich historycznych korzeni, co wcale nie było tak dawno temu. Pod panowaniem Franciszka Ferdynanda nie mogło być mowy w Rzeczypospolitej ani o sejmie w jego dzisiejszym kształcie, ani o prawie weta, ani tym bardziej o elekcyjnym tronie. Cesarstwo było wypadkiem przy pracy pazernego Habsburga, który chciał dorównać swoim kuzynom z MAW, tytułującym się Cesarsko-Królewskimi Mościami i Wysokościami. On też chciał tak ładnego tytułu, więc utworzył z Rzeczypospolitej Cesarstwo Polskie i Królestwo Litewskie. Na szczęście nie trwało to długo, a finalnie Rzeczpospolita stała się pięknie nawiązującym do swoich tradycji krajem.

Wracając zaś do Karola - miał on siostrę Emilię (o ile się nie mylę) zamężną z Księciem Markosem Zepem. Dopiero po jej odejściu, a było to w 2013 lub 2014 roku Karol poszedł swoją drogą, a Franciszek Ferdynand swoją. (czasy cesarstwa to rok 2011. Z datami mogłem coś pomylić, bo było to dawno, a i pamięć u mnie najlepsza nie jest.

RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Tadeusz Krasnodębski - 15.06.2017

W razie, gdyby dyskusja zamarła do dzisiejszego wieczora, podpiszę dyplom jako Prorektor.

RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Paolo Carlo de Medici y Zep - 15.06.2017

(14.06.2017, 22:20:08)Albert Orański napisał(a):
(13.06.2017, 18:48:20)Jacek Ostrogski-Radziwiłł napisał(a): Synem jego był także mój dziadek książe Karol Radziwiłł (dawniej von Habsburg-Lothringen-Radziwiłł) który po skandalu z cesarstwem polskim wyrzekł się ojca i nazwiska. Obecnie pozostaje nieaktywny od kilku miesięcy.

Owszem Karol postanowił pójść swoją drogą, ale nie z powodu cesarstwa. Stało się to dużo później, a mianowicie w czasie gdy Rzeczpospolita powracała do swoich historycznych korzeni, co wcale nie było tak dawno temu. Pod panowaniem Franciszka Ferdynanda nie mogło być mowy w Rzeczypospolitej ani o sejmie w jego dzisiejszym kształcie, ani o prawie weta, ani tym bardziej o elekcyjnym tronie. Cesarstwo było wypadkiem przy pracy pazernego Habsburga, który chciał dorównać swoim kuzynom z MAW, tytułującym się Cesarsko-Królewskimi Mościami i Wysokościami. On też chciał tak ładnego tytułu, więc utworzył z Rzeczypospolitej Cesarstwo Polskie i Królestwo Litewskie. Na szczęście nie trwało to długo, a finalnie Rzeczpospolita stała się pięknie nawiązującym do swoich tradycji krajem.

Wracając zaś do Karola - miał on siostrę Emilię (o ile się nie mylę) zamężną z Księciem Markosem Zepem. Dopiero po jej odejściu, a było to w 2013 lub 2014 roku Karol poszedł swoją drogą, a Franciszek Ferdynand swoją. (czasy cesarstwa to rok 2011. Z datami mogłem coś pomylić, bo było to dawno, a i pamięć u mnie najlepsza nie jest.

Czyli Franciszek Ferdynand lubił sprawować władzę w sposób autorytarny, tak jak zarzucał mi biskup Mancini w trakcie pontyfikatu Piusa IV?

RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Albert Orański - 15.06.2017

Był to człowiek nie znoszący sprzeciwu, pyszny i zarozumiały. Nie przyjmował do wiadomości żadnej konstruktywnej krytyki, nie uwzględniał odmiennego zdania. Wszystko wiedział najlepiej. Nie rządził w sposób autorytarny, bo do tego potrzeba jednak autorytetu, którego on nie posiadał (choć twierdził, że owszem).

RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Paolo Carlo de Medici y Zep - 15.06.2017

Wydaje mi się, że jest to doskonałe podsumowanie dyskusji. Właśnie w takiej formie widzę odnowiony Uniwersytet Rotryjski.

RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Karol Medycejski - 15.06.2017

Uśmiałem się czytając tę historyjkę. Dzięki Wieniawa za poprawę humoru. Tak to jest, jak za spisywanie wydarzeń bierze się ktoś, kto nie ma o nich zielonego pojęcia. A sprawa była w sumie bardzo prosta. 

W trakcie rządów Piusa IV powstały faktycznie dwa obozy: pierwszy na czele z patriarchą, w skład którego wchodził jeszcze właśnie Cezary Medycejski, Pio Maria Facibeni i ja. A po drugiej stronie: Tommaso Mancini, Albert Orański, mój ulubieniec Kosma Medycejski i jeszcze parę osób - taka opozycja totalna. Konflikt rozbijał się oczywiście o stołki, a także osobiste animozje, ale również, jak już zauważono, o twardy styl rządów Piusa IV - inspirowany zresztą przez jego kółko wzajemnej adoracji, w tym przeze mnie. W całym tym sporze była jeszcze jedna osoba, która czuwała nad serwerem, a która odegrała w całości niebagatelną rolę, ale jej personalia niech pozostaną sekretem. Cały przewrót nie był oczywiście żadnym spiskiem a naszym wspólnym pomysłem na zakończenie bytowania w Rotrii, bo ten konflikt stał się nie do wytrzymania. Wzajemne obrzucanie się błotem bez żadnych wymiernych efektów. Nastąpiła zmiana władzy, i to w sposób niemalże konkludentny, bo nowa gwardia wyśmienicie wpisała się w wytworzoną narrację. Ja, wówczas, jako regent MAW wojowałem nieco dyplomatycznie z Rotrią za odsunięcie Ksawerego van Berdena - jak się okazało po latach - niesłusznie, ale o tym już pisałem gdzie indziej.

Tak to mniej więcej wyglądało - uzupełnijcie sobie opis Wieniawy powyższymi faktami i będziecie mieli z grubsza dobry pogląd na tamte wydarzenia. 

PS Wieniawa - pluj więcej, każdy twój jęk stanowi dla mnie tylko kolejny komplement. Pozdrawiam cieplutko :*

RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Albert Orański - 15.06.2017

Nie chcę odnosić się do pracy, aczkolwiek, liczę że biskup della Chiesa będzie pisał częściej, bo powoduje to odwiedziny bardzo ciekawych person. Wypowiedzi Karola czyta się zawsze z wypiekami na twarzy, liczę więc, że będzie on miał więcej powodów do odwiedzania Rotrii i dzielenia się swoimi przemyśleniami.