![]() |
|
[bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - magisterium - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119) +---- Dział: Wydział Historyczny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=331) +---- Wątek: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - magisterium (/showthread.php?tid=846) |
RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Paolo Carlo de Medici y Zep - 13.06.2017 Bardzo do tego zachęcam. Jak będzie Brat gotowy, to proszę dać mi znać. RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 13.06.2017 (13.06.2017, 18:27:54)Paolo della Chiesa napisał(a): Franciszek Ferdynand posiadał syna - Karola Habsburga, który obecnie przynależy do rodu Medyceuszy. Wsławił się on bardzo kiepskimi rządami w Królestwie Skarlandu jako Karol III, a nieudane reformy doprowadziły do jego abdykacji, a poniekąd także do upadku tego kraju. Obecnie "śmieszkuje" w Republice Bialeńskiej, gdyż trudno nazwać jego działalność uprawianiem polityki lub czymkolwiek sensowym z innej dziedziny. Paolo, ale mojego Syna to Ty szanuj. Po drugie napisz proszę historię dwóch wojen rotryjskich i zajęcia ziem przez Karola II. RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Paolo Carlo de Medici y Zep - 14.06.2017 (13.06.2017, 19:44:50)Carlo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a):(13.06.2017, 18:27:54)Paolo della Chiesa napisał(a): Franciszek Ferdynand posiadał syna - Karola Habsburga, który obecnie przynależy do rodu Medyceuszy. Wsławił się on bardzo kiepskimi rządami w Królestwie Skarlandu jako Karol III, a nieudane reformy doprowadziły do jego abdykacji, a poniekąd także do upadku tego kraju. Obecnie "śmieszkuje" w Republice Bialeńskiej, gdyż trudno nazwać jego działalność uprawianiem polityki lub czymkolwiek sensowym z innej dziedziny. Okres ten zamierzam opisać w najbliższym czasie. W każdej rodzinie znajdzie się czarna owca. ![]() Zachęcam do zadawania pytań, komentowania, debatowania nad odległymi nieco czasami. Nad zmierzchem II Rotrii, który jest mi bardzo bliski, gdyż wtedy po raz pierwszy pojawiłem się w Państwie Kościelnym. RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Albert Orański - 14.06.2017 (13.06.2017, 18:48:20)Jacek Ostrogski-Radziwiłł napisał(a): Synem jego był także mój dziadek książe Karol Radziwiłł (dawniej von Habsburg-Lothringen-Radziwiłł) który po skandalu z cesarstwem polskim wyrzekł się ojca i nazwiska. Obecnie pozostaje nieaktywny od kilku miesięcy. Owszem Karol postanowił pójść swoją drogą, ale nie z powodu cesarstwa. Stało się to dużo później, a mianowicie w czasie gdy Rzeczpospolita powracała do swoich historycznych korzeni, co wcale nie było tak dawno temu. Pod panowaniem Franciszka Ferdynanda nie mogło być mowy w Rzeczypospolitej ani o sejmie w jego dzisiejszym kształcie, ani o prawie weta, ani tym bardziej o elekcyjnym tronie. Cesarstwo było wypadkiem przy pracy pazernego Habsburga, który chciał dorównać swoim kuzynom z MAW, tytułującym się Cesarsko-Królewskimi Mościami i Wysokościami. On też chciał tak ładnego tytułu, więc utworzył z Rzeczypospolitej Cesarstwo Polskie i Królestwo Litewskie. Na szczęście nie trwało to długo, a finalnie Rzeczpospolita stała się pięknie nawiązującym do swoich tradycji krajem. Wracając zaś do Karola - miał on siostrę Emilię (o ile się nie mylę) zamężną z Księciem Markosem Zepem. Dopiero po jej odejściu, a było to w 2013 lub 2014 roku Karol poszedł swoją drogą, a Franciszek Ferdynand swoją. (czasy cesarstwa to rok 2011. Z datami mogłem coś pomylić, bo było to dawno, a i pamięć u mnie najlepsza nie jest. RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Tadeusz Krasnodębski - 15.06.2017 W razie, gdyby dyskusja zamarła do dzisiejszego wieczora, podpiszę dyplom jako Prorektor. RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Paolo Carlo de Medici y Zep - 15.06.2017 (14.06.2017, 22:20:08)Albert Orański napisał(a):(13.06.2017, 18:48:20)Jacek Ostrogski-Radziwiłł napisał(a): Synem jego był także mój dziadek książe Karol Radziwiłł (dawniej von Habsburg-Lothringen-Radziwiłł) który po skandalu z cesarstwem polskim wyrzekł się ojca i nazwiska. Obecnie pozostaje nieaktywny od kilku miesięcy. Czyli Franciszek Ferdynand lubił sprawować władzę w sposób autorytarny, tak jak zarzucał mi biskup Mancini w trakcie pontyfikatu Piusa IV? RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Albert Orański - 15.06.2017 Był to człowiek nie znoszący sprzeciwu, pyszny i zarozumiały. Nie przyjmował do wiadomości żadnej konstruktywnej krytyki, nie uwzględniał odmiennego zdania. Wszystko wiedział najlepiej. Nie rządził w sposób autorytarny, bo do tego potrzeba jednak autorytetu, którego on nie posiadał (choć twierdził, że owszem). RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Paolo Carlo de Medici y Zep - 15.06.2017 Wydaje mi się, że jest to doskonałe podsumowanie dyskusji. Właśnie w takiej formie widzę odnowiony Uniwersytet Rotryjski. RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Karol Medycejski - 15.06.2017 Uśmiałem się czytając tę historyjkę. Dzięki Wieniawa za poprawę humoru. Tak to jest, jak za spisywanie wydarzeń bierze się ktoś, kto nie ma o nich zielonego pojęcia. A sprawa była w sumie bardzo prosta. W trakcie rządów Piusa IV powstały faktycznie dwa obozy: pierwszy na czele z patriarchą, w skład którego wchodził jeszcze właśnie Cezary Medycejski, Pio Maria Facibeni i ja. A po drugiej stronie: Tommaso Mancini, Albert Orański, mój ulubieniec Kosma Medycejski i jeszcze parę osób - taka opozycja totalna. Konflikt rozbijał się oczywiście o stołki, a także osobiste animozje, ale również, jak już zauważono, o twardy styl rządów Piusa IV - inspirowany zresztą przez jego kółko wzajemnej adoracji, w tym przeze mnie. W całym tym sporze była jeszcze jedna osoba, która czuwała nad serwerem, a która odegrała w całości niebagatelną rolę, ale jej personalia niech pozostaną sekretem. Cały przewrót nie był oczywiście żadnym spiskiem a naszym wspólnym pomysłem na zakończenie bytowania w Rotrii, bo ten konflikt stał się nie do wytrzymania. Wzajemne obrzucanie się błotem bez żadnych wymiernych efektów. Nastąpiła zmiana władzy, i to w sposób niemalże konkludentny, bo nowa gwardia wyśmienicie wpisała się w wytworzoną narrację. Ja, wówczas, jako regent MAW wojowałem nieco dyplomatycznie z Rotrią za odsunięcie Ksawerego van Berdena - jak się okazało po latach - niesłusznie, ale o tym już pisałem gdzie indziej. Tak to mniej więcej wyglądało - uzupełnijcie sobie opis Wieniawy powyższymi faktami i będziecie mieli z grubsza dobry pogląd na tamte wydarzenia. PS Wieniawa - pluj więcej, każdy twój jęk stanowi dla mnie tylko kolejny komplement. Pozdrawiam cieplutko :* RE: [bkl] Pius IV - ostatni Patriarcha II Państwa Kościelnego Rotria - Albert Orański - 15.06.2017 Nie chcę odnosić się do pracy, aczkolwiek, liczę że biskup della Chiesa będzie pisał częściej, bo powoduje to odwiedziny bardzo ciekawych person. Wypowiedzi Karola czyta się zawsze z wypiekami na twarzy, liczę więc, że będzie on miał więcej powodów do odwiedzania Rotrii i dzielenia się swoimi przemyśleniami. |