Państwo Kościelne Rotria
Dyskusja ogólnonarodowa - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: Dyskusja ogólnonarodowa (/showthread.php?tid=14)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Albert Orański - 11.01.2016

Konstytucja Apostolska przewiduje instytucję Administratury Apostolskiej jako coś przejściowego, docelowo w krajach niekonkordatowych, gdzie Kościół rozpoczyna działalność. W krajach z którymi łączy nas konkordat istnieć będą prałatury terytorialne (gdy posługuje prezbiter), diecezje (gdy posługuje biskup) lub archidiecezje (gdy posługuje arcybiskup). Dodatkowo będzie możliwość utworzenia opactw terytorialnych dla potrzeb zakonów.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Ksawery van Berden - 13.01.2016

(11.01.2016, 18:44:38)Alberto de Orange-Nassau link napisał(a):Konstytucja Apostolska przewiduje instytucję Administratury Apostolskiej jako coś przejściowego, docelowo w krajach niekonkordatowych, gdzie Kościół rozpoczyna działalność.

Mógłby Brat Wicekanclerz wskazać, w którym momencie? Przyznaję, że nie jest to akt mojego autorstwa, więc może nie znalazłem wprost przekazanego zamiaru Ojca Świętego.

Cytat:W krajach z którymi łączy nas konkordat istnieć będą prałatury terytorialne (gdy posługuje prezbiter), diecezje (gdy posługuje biskup) lub archidiecezje (gdy posługuje arcybiskup). Dodatkowo będzie możliwość utworzenia opactw terytorialnych dla potrzeb zakonów.

Słuszny postulat, pełne poparcie.

Bracie Carlo,
a uważa Brat, że rozrzucenie duchownych po mikroświecie się sprawdzi na chwilę obecną? Mam tutaj przede wszystkich na myśli ilość faktycznie posługujących obywateli. Oczywiście nie jest to pytanie tendencyjne, a jedynie w celu zaspokojenia ciekawości Smile.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 13.01.2016

Optuję za opcją drugą, tj. rozesłaniu kapłanów po krajach, nie chcemy przecież, by znów groziły nam Kościoły Narodowe. Do tego dopuścić nie możemy.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Michelangelo Farnese - 14.01.2016

Czcigodni Bracia!

Co Bracia sądzą o przywróceniu zapisów Rytuału Laterańskiego, Ceremoniału Kwirynalskiego oraz Ceremoniał Uroczystości? Czy według Was te zapisy będą dobre dla odrodzonego Kościoła?

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Paolo Carlo de Medici y Zep - 14.01.2016

Ja jeszcze wrócę do pytania o funkcjonowanie diecezji. II Sobór Trydencki jasno wskazał zadania biskupów w diecezjach:

Głównym zadaniem biskupów Kościoła winna być opieka nad diecezjami, bądź zgromadzeniami zakonnymi, do których zostaną inkardynowani przez Patriarchę. Mają obowiązek kierować się dobrem powierzonej im owczarni przez aktywne działanie oraz systematyczną pracę w swych biskupstwach. Podczas posługi mogą wydawać dekrety, które mają wiążący charakter na terenie diecezji, kierować do wiernych listy, a także korzystać ze wszelkich praw nadanych przez inne dokumenty oraz Kodeks Prawa Kanonicznego. Jednakże niewywiązywanie się z nałożonych obowiązków przez dłuższy czas skutkować będzie rozległymi konsekwencjami, ponieważ grzech zaniedbania potrafi zniweczyć nawet najwspanialsze plany i zamiary.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Ksawery van Berden - 16.01.2016

(14.01.2016, 17:47:16)Aleksander IV link napisał(a):Czcigodni Bracia!

Co Bracia sądzą o przywróceniu zapisów Rytuału Laterańskiego, Ceremoniału Kwirynalskiego oraz Ceremoniał Uroczystości? Czy według Was te zapisy będą dobre dla odrodzonego Kościoła?

Jak najbardziej Wasza Świątobliwość.
Chociaż aby usprawnić nieco dyskusję nad nimi, proponowałbym obrady nad konkretnymi projektami. Ja sam ich niestety nie posiadam, natomiast może któryś z Braci je posiada lub wie, gdzie mogą się znaleźć Smile ?

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Paolo Carlo de Medici y Zep - 16.01.2016

Proszę Ekscelencjo.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Ksawery van Berden - 16.01.2016

Dziękuję serdecznie Bracie  Smile

Ja osobiście nie zgłaszam żadnych przeciwwskazań. Poddać je można jedynie drobnej, nazewniczej kosmetyce, związanej z reorganizacją i nowymi urzędami w naszym państwie Smile

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Paolo Carlo de Medici y Zep - 16.01.2016

To dowód ciągłości i wierności tradycji.

Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Ksawery van Berden - 22.01.2016

Coś nam się chyba trochę rozleniuchowało Big Grin