Państwo Kościelne Rotria
I Obrady Signorii Rotryjskiej - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Dział: Archiwa Apostolskie (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=495)
+----- Dział: Zespół Archiwalny "Miejsca" (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=497)
+------ Dział: Zamek Świętego Anioła (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=205)
+------- Dział: Sala Rycerska (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=206)
+------- Wątek: I Obrady Signorii Rotryjskiej (/showthread.php?tid=1108)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

RE: I Obrady Signorii Rotryjskiej - Tadeusz Krasnodębski - 04.06.2018

(04.06.2018, 17:10:05)Maurycy Orański napisał(a): Co do związków między domenami to proponuję aby startowały niezależne, z rangą majątku, a właściciel z najniższą rangą arystokratyczną. Proponujemy aby rozbudować system tych rang (mogę przedstawić propozycje) aby tytuł księcia nosili rzeczywiście ci najbardziej zasłużeni. Tytuły nadawałby wedle uznania patriarcha, a jeśli dany feudał popadłby w zależność lenną od innego to senior w ograniczonym stopniu.

Pomysł JKW Maurycego jest moim zdaniem naprawdę dobry. 

Jeśli chodzi o organizację domen, proponuję, aby centralnie uregulować jedynie najważniejsze kwestie prawne ich funkcjonowania. Pozostawmy wolną rękę właścicielom - niech sami utworzą struktury wewnętrzne, zawiązują sojusze, tworzą wyjątkowe, niepowtarzalne prawo. Indywidualnie dla każdej z domen.

Jestem też zdania, że Signoria powinna stać się wyłącznie organem świeckim - w tym sensie, że to właśnie Signoria powinna mieć prawo regulowania spraw dotyczących domen. Niech Kościół rządzi się sam - przez Patriarchę i Kolegium Kardynalskie - i niech nie ingeruje w sprawy "świeckiej Rotrii", tak jak domeny i Signoria powinny zostawić Kościół sobie samemu. 

Wciąż jestem również ogromnym zwolennikiem wyodrębnienia Królestwa Italii z tymi wszystkimi domenami, Signorią i królem jako oddzielnego bytu państwowego funkcjonującego w obrębie naszego forum. Dotychczasową Rotrię ograniczmy stricte do miasta Rotria. Utwórzmy coś w rodzaju współczesnej relacji łączącej Włochy i Watykan - w realiach renesansowych i mikronacyjnych. Unia celna, sojusz, wspólne forum, ale jednak odrębność. Jedno państwo w pełni kościelne, drugie - całkowicie świeckie. Wspólnota, jaka ma szanse stać się naprawdę ciekawym miejscem na Pollinie. Nic nie tracimy - wszak mieszkańcy na pewno działać będą w obu krajach, forum pozostaje jedno. A mimo to tworzymy coś nowego i bardzo interesującego.

RE: I Obrady Signorii Rotryjskiej - Wilhelm Orański - 04.06.2018

Powoli zaczynam przekonywać się do pomysłu SP Tadeusza, ale wciąż nurtuje mnie pytanie - czy obecnie mamy tylu mieszkańców, by obsadzić struktury dwóch de facto niezależnych bytów?

RE: I Obrady Signorii Rotryjskiej - Tadeusz Krasnodębski - 04.06.2018

(04.06.2018, 18:06:55)Wilhelm Orański napisał(a):
nurtuje mnie pytanie - czy obecnie mamy tylu mieszkańców, by obsadzić struktury dwóch de facto niezależnych bytów?

Myślę, że jak najbardziej. W rzeczywistości i tak będziemy musieli obsadzić tę samą ilość struktur - domeny i tak dalej. Mieszkańcy przenikaliby się, ale na pewno są osoby, które zainteresowane są działaniem tylko w Rotrii "kościelnej" albo Rorii "świeckiej" (na przykład ja). A zatem rozdział w dużej mierze będzie miał charakter fabularno-narracyjny i stworzy coś, czego na Pollinie nie ma - ale ilość osób jest w porządku. Często będą się dublować, jednak to nie problem. A przynajmniej ja w tym konkretnym przypadku go nie dostrzegam. Smile

RE: I Obrady Signorii Rotryjskiej - Wilhelm Orański - 05.06.2018

Obecnie aktywni mieszkańcy to:
JŚ Pius (D)
Wilhelm Orański (D)
Karol Medyceusz-Zep (D)
Aurelio Medyceusz-Zep (D)
Ksawery Berden (D)
Tadeusz Krasnodębski (Ś)
Maurycy Orański (Ś)
Roderico Colonna (?) (Ś)

Moim zdaniem, aby państwo świeckie sprawnie funkcjonowało, potrzeba nam jeszcze co najmniej dwóch świeckich. Wiem, że będziemy się przenikać, lecz w koncepcji proponowanej przez SP Tadeusza, Signoria ma być organem złożonym z osób świeckich, toteż przydałaby się nieco większa ich reprezentacja, bo gdy wybiorą spośród siebie króla, zostanie ich tylko dwóch, a to trochę za mało według mnie. Nie wiem też, co z SP Colonną, bowiem jego aktywność jest nikła (mam nadzieję że to chwilowe Wink).

RE: I Obrady Signorii Rotryjskiej - Tadeusz Krasnodębski - 05.06.2018

(05.06.2018, 15:01:08)Wilhelm Orański napisał(a):
Signoria ma być organem złożonym z osób świeckich

Nie, nie! Mam na myśli, że Signoria powinna być organem świeckim, to jest zajmującym się wyłącznie sprawami świeckimi. Ale nie chciałbym uniemożliwić duchownym zasiadania w niej. To byłoby nieodpowiedzialne, powinni mieć prawo dołączenia do Signorii.

RE: I Obrady Signorii Rotryjskiej - Wilhelm Orański - 05.06.2018

W takim razie musiałem czegoś nie doczytać albo opacznie zrozumieć Wink

RE: I Obrady Signorii Rotryjskiej - Albert Orański - 05.06.2018

Przedstawiony przeze mnie koncept wymusza wchodzenie w relacje lenne, sojusze i inne tego typu stosunki. Gdyby dajmy na to jeden szlachcic podbił 3/4 Rotrii, a reszta zajmowała pozostały skrawek kraju, to to małe imperium wewnątrz Rotrii upadnie rychło. Wszystko dlatego, że punkty aktywności wymienia się na przychód z folwarku. Jeśli więc jedna osoba będzie miała zbyt wiele majątków, a w nich wiele folwarków, to zwyczajnie większość będzie niewykorzystana. Tak więc posiadacz zbyt wielkiej domeny nie będzie miał większych przychodów, niż aktywny gospodarz jednej małej prowincji. Wobec tego bardziej opłacalne będzie wydzielić lenno dla wasala ze swojej domeny, niż pozwolić by ziemia stała ugorem, nie przynosiła zysków, a przez to była łatwą zdobyczą dla innych. Tym bardziej, że lennikowi można nałożyć podatek, a chyba lepsze 10% z zysku, niż 100% z zera. Wobec tego dla sprawnego zarządzania większymi terytoriami konieczne będzie wchodzenie w interakcje z innymi. Dodatkowo, taniej będzie utrzymać małą armię własną i mieć sojusz z kilkoma innymi, niż tej samej wielkości wojska utrzymywać samodzielnie - tym bardziej, że zyski z majątków uzależnione są od aktywności i nie mogą się stale i bez końca powiększać, jak to było dotychczas.

System gospodarczy, ziemski i wojskowy został przeze mnie gruntownie przemyślany i mam przekonanie, że jest on świetnym uzupełnieniem klimatu Rotrii i podstawą do budowania świeckiej strony Rotrii. Jednakże nadal jestem sceptyczny co do tworzenia odrębnego państwa świeckiego. Prawodawstwo Stolicy Apostolskiej dotyczy w 95% Kościoła, a nie Państwa, a Signoria powstała właśnie po to, by te świeckie sprawy regulować. Dotychczas urzędnicy Kurii regulowali kwestie gospodarki i wojska, zaś teraz, chciałbym aby tymi sprawami zajęła się właśnie Signoria. Dodatkowe urzędy, a zwłaszcza urząd królewski są moim zdaniem niepotrzebnym utrudnieniem i komplikacją, która w zamian niczego pozytywnego nie przynosi.

RE: I Obrady Signorii Rotryjskiej - Tadeusz Krasnodębski - 06.06.2018

Szlachetni Panowie, głosujmy i zacznijmy działać. Proponuję najpierw po kolei przyjmować bądź odrzucać poszczególne propozycje, żeby na podstawie tych wyników głosowania utworzyć ostateczną, ujednoliconą ustawę Signorii i poddać ją pod ostateczne głosowanie. Smile

RE: I Obrady Signorii Rotryjskiej - Wilhelm Orański - 10.06.2018

Wasza Świątobliwość,
Szlachetni Panowie,
składam rezygnację z pełnionej przeze mnie funkcji Premiera Signorii. Podyktowane jest to licznymi obowiązkami, które mam nadzieję, za kilka tygodni ustaną Wink Myślę że na zgłaszanie kandydatur wystarczą dwa dni, do wtorku, później wyłonimy Pierwszego Ministra.

RE: I Obrady Signorii Rotryjskiej - Tadeusz Krasnodębski - 11.06.2018

Zgłaszam swoją kandydaturę.