RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Stanisław Wieniawa - 13.10.2020
Zgadzam się. Ten system w ogóle się nie sprawdził. Może taka będzie konkluzja tej dysputy. Kto to wie...
RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Gagik Bagratyda - 20.10.2020
Proszę kard. Dredera, aby podsumował swoją propozycję i przedstawił wnioski wynikające z dotychczasowych obrad.
@Mikołaj Dreder
RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Mikołaj Dreder - 20.10.2020
Ekscelencjo Legacie,
Proszę mi dać czas do jutra lub do środy. Będzie to pracochłonne i raczej nie dam rady zebrać wszystkiego do kupy dzisiaj. Postaram się, aby wnioski płynące z tej dysputy, zebrane przeze mnie w jeden dokument, stały się pewnego rodzaju "almanachem gospodarki Państwa Kościelnego", tworząc podstawy do dalszego rozwoju gospodarki lub rozpoczęcia zabawy na warunkach, które żeśmy tutaj omówili.
Z poważaniem,
(+) Nicolo card. Dreder
Vicario generale
RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Taddeo Piccolomini - 21.10.2020
(13.10.2020, 10:34:38)Giovanni III napisał(a): Książę Maurycy stworzył ten wspaniały system oparty na Bulli Zelus Tuae Domus, ale niestety nie ma go kto obsługiwać. Przyznam szczerze, że mógłbym się tym zająć - kiedy byłem Prefektem Kongregacji ds. Dyscypliny lubiłem wtrącać się we wszystko. System jest akurat prosty, wystarczy usiąść raz na dwa miesiące nad Exelem, wpisać prawidłowo dane i po robocie
Jeśli zostanie udzielona przez Legata zgoda, to przedstawię materiały spisane za Piusa Leona II w tym temacie.
RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Gagik Bagratyda - 21.10.2020
Niech Ekscelencja to uczyni, potem kard. Dreder przedstawi swoją propozycję i wybierzemy lepszą.
RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Mikołaj Dreder - 21.10.2020
Przedstawiam swoją wersję funkcjonowania gospodarki, spisaną na prośbę Legata, Ekscelencji Gagika. Zapraszam do przeczytania oraz komentowania i uzupełniania braków, bądź pytania o nie. Z przyjemnością odpowiem.
Cytat:PODRĘCZNIK FUNKCJONOWANIA GOSPODARKI
Wg planu i wizji Mikołaja Dredera
Prawo do zabawy w rotryjskim systemie gospodarczym przysługuje każdemu, kto posiada konto na forum rotryjskim i czynnie uczestniczy w życiu codziennym Państwa Kościelnego - prawo to przysługuje zarówno osobom świeckim, jak i duchownym. Ponadto każda organizacja państwowa, działająca w Państwie Rotryjskim ma obowiązek posiadać konto bankowe, które nadzoruje osoba stojąca na czele danej organizacji. Ideą, która przyświecała mi podczas tworzenia tegoż poradnika jest cel, który ma za zadanie utworzyć nasz system gospodarczy jak najprostszym, jak najciekawszym i jak najmniej czasochłonnym.
Sprawą pierwszorzędną jest porzucenie dotychczasowych struktur informatycznych, z zachowaniem dotychczas zgromadzonych funduszy, które będą nam niezbędne do rozruchu systemu gospodarczego 2.0. Konta osób nieżyjących lub instytucji niefunkcjonujących aktualnie zostaną zlikwidowane, a pieniądze z nich trafią do dyspozycji Ekonoma Patriarszego w celu zachowania płynności i ciągłości finansowej. Stany kont osób żyjących i nadal działających w Państwie Kościelnym będą zachowane i pieniądze zgromadzone na nich będą przeznaczone do aktywności ekonomicznej w systemie 2.0. Podobnie sprawa ma się z kontami organizacji.
W celu uproszczenia gospodarki proponuję wykorzystanie i doskonalenie systemu wykorzystywanego w Rzeczypospolitej Obojga Narodów, gdzie każdy obywatel ma swój własny wątek w dziale dotyczącym kont bankowych i własnoręcznie dokonuje jego aktualizacji - księgowania zysków i strat nie tylko z własnych gospodarstw rolnych, ale też z manufaktur, które może posiadać. Pozwoli to na odciążenie Ekonoma Patriarszego z obowiązku księgowania każdej wypłaty, za każdą funkcję piastowaną przed daną osobę - każdy z nas doskonale wie, jakie funkcje w Państwie i Kościele Rotryjskim sprawuje. Obowiązkiem Ekonoma będzie comiesięczne zaksięgowanie wypłat dla urzędników państwowych ze skarbu państwa oraz zaksięgowanie dochodów z podatków od przedsiębiorstw oraz świętopawla - z tytułu posługi duszpasterskiej (parafie, zakony, diecezje, etc., etc.). Ufam, że dzięki temu systemowi, Ekonom nie będzie nadmiernie obciążony obowiązkiem troski o naszą gospodarkę, co podniesie jego efektywność oraz stabilność działań.
Jak zatem będzie wyglądać generowanie zysku przez osoby prywatne? Przede wszystkim możliwość zarobku podzielona będzie na 3 kryteria: 1. Duszpasterstwo / 2. Rolnictwo / 3. Manufaktury i fabryki, przy czym opcja nr 2 będzie zarezerwowana tylko dla osób, które są włączone do grona arystokracji rotryjskiej, czytaj - posiadają własne ziemie. Jednakże każda z opcji będzie opodatkowana, co omówię później, na łamach drugiego tomu niniejszego podręcznika. Teraz skupie się na generowaniu zysków. Jak wcześniej wspominałem - przyświeca mi cel stworzenia gospodarki w dużej mierzej opartej na czynniku losowym, lecz aby stworzyć go jak najbardziej wiarygodnym, proponuję aby losowość gospodarki była wyrażona w aktywności forumowej państw, a dokładniej w jej liczbie postów napisanych na forum. Zebranie tych danych nie jest trudne - wszak Palatynat Leocji udostępnia ciekawy ranking aktywności państw, zebranie informacji z niego to kwestia kilku chwil. W przypadku działań duszpasterskich, rynkiem dochodu będą państwa, gdzie funkcjonują nasze diecezje, w przypadku rolnictwa oraz zbytu towarów wyprodukowanych w przedsiębiorstwach - grono państw (5-6) wybranych do tworzenia tych danych. Jak będzie wyglądał przelicznik dochodu? Prosta matematyka, którą przedstawiam poniżej.
Z grona wybranych państw, najlepiej będzie 5-6, tych największych, włączając w to Państwo Kościelne (moim zdaniem rozsądnym wyborem będzie Sarmacja, RON, Dreamland, Skarland, MAW oraz Rotria właśnie), obliczona zostaje średnia postów danego miesiąca, która będzie punktem wyjściowym. Dalej na bazie średniej obliczone zostają progi dochodowe, co przedstawię poniżej:
Średnia: 310 postów.
Sarmacja: 400 postów, zysk: 29%
RON: 350 postów, zysk: 12,9%
Dreamland: 180 postów, strata: 41,2%
Skarland: 150 postów, strata: 51,6%
MAW: 500 postów, zysk: 61,2%
Rotria: 380 postów, zysk 22,6%
Zysk: 36,42% - jak widać, tyle nasze firmy wypracowały dochodu w miesiącu X. Dochód zaś byłby obliczany indywidualnie przez każdego przedsiębiorcę i rolnika. Rola Ekonoma ogranicza się w tym momencie tylko do przygotowania powyższego zestawienia. Dla przykładu, ja, mając do dyspozycji fabrykę samochodów, która zatrudnia 100 pracowników, przyjmując że jeden pracownik, w mojej technologii jest wydajny na zarobek rzędu 5 lirów (o czym omówię na łamach Tomu II) - 100 x 5L = 500 L + 36,42% = 682,1 L w miesiącu X. Proponuję wprowadzić do tego koszty stałe (wynagrodzenie, energia elektryczna oraz koszty transportu) - pensja pracownika 0,5 lira + prąd 0,2L/1 pracownika + transport 0,1L/pracownika - co daje koszty stałe: 50L + 20L + 10 L. Wobec tego końcowy bilans miesiąca przedstawi się w sposób następujący: Dochód brutto minus koszty stałe = dochód netto, więc na bazie powyższego przykładu: 682,1 L - 80 L = 602,1 L - dochód netto, który wypracowała moja fabryka samochodów. Oczywiście dojdzie do tego podatek, który będzie omówiony w Tomie II.
Zaś kwestia samych firm, jak wspominałem wcześniej - optuje za wprowadzeniem podziału na klasy (brązowa, srebrna i złota) technologii, która pozwoli nam na funkcjonowanie: małych warsztatów rzemieślniczych, drobnych manufaktur i wielkich fabryk. Każdy awans na technologię wyżej będzie obarczony kosztami pieniężnymi oraz warunkami niezbędnymi do awansu klasę wyżej. Przede wszystkim, chcąc awansować wyżej trzeba będzie dokonać zakupu patentów i technologii, które pozwolą na rozbudowę firmy i parku maszynowego na uczelniach technicznych oraz dokonać rozbudowy fabryki (zakup gruntu i opłacenie ekipy budowlanej). Proponuję to wszystko obarczyć kosztami stałymi, w przypadku zakupu technologii oraz wdrożenie w życie przelicznika w przypadku rozbudowy fabryki (koszty stałe + koszt każdego stanowiska + koszty pozwoleń budowlanych - wszystko to przeliczane w stosunku do tego, ile osób planujemy zatrudnić). Wówczas nasza firma wskoczy technologię wyżej - generując większy zysk, poprzez szybszą produkcję oraz więcej osób zatrudnionych w fabryce. Element wprowadzenia klas technologicznych sprawi, że będziemy mieli możliwość wydania i inwestycji pieniędzy zgromadzonych na koncie, tutaj także będziemy mieli możliwość wprowadzenia kredytów i pożyczek. Zmusi to także użytkowników systemu do ruszenia głową i kalkulowania, chociażby tego, czy inwestycja okaże się bezpieczna czy może pójdziemy z torbami. Jak mówiłem, duża losowość, sprawi, że nowy system gospodarczy będzie pozbawiony nudy i schematów - zysk, zatrudnianie nowych pracowników, zysk, rozbudowa firmy, zysk, zysk, zwiększenie zatrudnienia + rozbudowa firmy. W gruncie rzeczy unikniemy ciągłego bogacenia się, a w sytuacji gdy aktywność mikronacyjna przygaśnie to nasze firmy będą odnosić mniejsze zyski, które z czasem będą wymagać reakcji - redukcji zatrudnienia, aby w miesięcznym raporcie wyjść na plus lub zastawienia fabryki w banku, etc. Możliwości jest wiele i właściwie ograniczeniem będzie nasza wyobraźnia, bo system 2.0 nie będzie zawierał sztywnych ram. Będzie zawierał tylko przeliczniki, którymi operował będzie Ekonom oraz przedsiębiorca.
Natomiast kwestia gospodarstw rolnych - tutaj będziemy mogli stać się hodowcami trzody, plantatorami pszenicy czy właścicielami winnic. Nie ma to znaczenia - najważniejszym czynnikiem będzie tutaj, nadawana przez Patriarchę Rotrii godność arystokratyczna, a wraz z nią ziemia. Przewiduję tutaj dwie klasy - proste rolnictwo oraz rolnictwo zmechanizowane, w warunkach epoki oczywiście. Proponuję, aby każde terytorium lenne przeznaczyło połowę swojej powierzchni w łanach, na gospodarstwo (przelicznik :2), więc mając 200 łanową baronię, w celach rolniczych wykorzystujemy 100 łanów. Na jeden łan, trzeba będzie zatrudnić 4 rolników, więc chcąc wykorzystać potencjał 100 łanów, niezbędne będzie zatrudnianie 400 rolników. Oprócz tego trzeba będzie wprowadzić "rolników stałych" - jak młynarzy, browarników, etc. etc., w zależności od profilu gospodarstwa. Co ważne - oni nie przynoszą dochodu. W skrócie na 10 łanów plantacji wymagane będzie 5 stałych pracowników + 40 pracujących w polu. Do tego dochodzą koszty stałe, a w tym wypadku: pensja + koszty paliwa (transport, który w tym wypadku będzie miał duże znaczenie) + energia elektryczna). Oczywiście bilans zysków będzie oparty o wyżej wymieniony schemat, który będzie taki sam. Celowo to podkreślam, nie chcę aby rolnictwo było faworyzowane kosztem fabryk i vice versa. Tutaj wybór zostaje dla przedsiębiorcy. Jedynym przywilejem będą ziemie nadane przez Patriarchę, które pozwalają na dodatkowy zysk. A więc,
Dochód w miesiącu X wynosi: 36,42%
Gospodarstwo 100 łanowe: 50 stałych pracowników + 400 pracowników plenerowych
Wypracowany zarobek: (bez zgłębienia się w technologię póki co, przyjmijmy że w wyższej): 400 x 5 L = 2000 L + 36,42% = 2 728, 40 L - dochód brutto
Koszty stałe: pensja: 450 x 0,5 + 450 x 0,2 + 450 x 0,1 = 225L + 90 L + 45 L = 360 L - koszty stałe
Dochód netto: 2728,40 - 360 = 2368,40 L - oczywiście dojdzie jeszcze podatek, co omówię w Tomie II.
RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Stanisław Wieniawa - 21.10.2020
Ja chciałbym zarabiać, dajmy na to, swoją parafią w Wenecji oraz (na razie) Winiarnią u Bernarda oraz Saunarium Bolońskim. Jak to wygląda w praktyce Eminencjo?
RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Mikołaj Dreder - 21.10.2020
No bardzo prosto - biznesu typu winiarnia kwalifikują się do segmentu rolnictwa. Saunarium to przedsiębiorstwo a parafia to dochody z posługi duszpasterskiej.
RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Stanisław Wieniawa - 21.10.2020
Od czego będzie zależał mój dochód w tych trzech miejscach?
(21.10.2020, 15:18:21)Janusz Zabieraj napisał(a): Od czego będzie zależał mój dochód w tych trzech miejscach?
Opisałem powyżej proponowany przelicznik. Co prawda zauważyłem, że nie jest on do końca dobry - jutro albo pojutrze postaram się przedstawić jego udoskonaloną i w mojej opinii ostateczną wersję.
|