![]() |
|
Processus inquisitionis (poenalis) contra Gaghicum Baghratidum - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217) +--- Dział: Urzędy Kurialne (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=502) +---- Dział: Pałac Laterański [Świętej i Powszechnej Inkwizycji] (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=105) +----- Dział: Sala Plenarna (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=127) +----- Wątek: Processus inquisitionis (poenalis) contra Gaghicum Baghratidum (/showthread.php?tid=2669) |
RE: Processus inquisitionis (poenalis) contra Gaghicum Baghratidum - Pio Maria de Medici - 20.03.2021 Wasza Eminencjo, Czcigodny Wielki Inkwizytorze, nie mam więcej nic do dodania w tej sprawie.
Niemniej jednak Sekretariat Stanu podejmie wszelkie działania wyjaśniające ten konflikt ze strony dyplomatycznej. Jak widać, nie jest to problem z Jego Ekscelencją, ale z tłuszczą, która go podjudza do pewnych myśli, działań i słów. W tym momencie sprawa nie ma charakteru czysto prawnego i osobistego, ale oficjalny i dyplomatyczny.
Jego Świątobliwość Piotr resztę sprawy zostawia sprawiedliwości i mądrości Waszej Eminencji. Jeżeli będzie potrzeba zdania ze strony reprezentanta Świętej Stolicy, służę pomocą.
Dziękuję, Jan III. RE: Processus inquisitionis (poenalis) contra Gaghicum Baghratidum - Aurelio de Medici y Zep - 20.03.2021 Dziękuję Waszej Świątobliwości. Za chwilę oddam głos Jego Ekscelencji z prośbą o końcową mowę, jednak wpierw chciałbym usłyszeć ostatnie słowa od Waszej Świątobliwości. Jeśli nie ma Ojciec nic do dodania, proszę tylko powiedzieć jakiej kary oczekuje Oskarżenie. RE: Processus inquisitionis (poenalis) contra Gaghicum Baghratidum - Pio Maria de Medici - 20.03.2021 Wasza Eminencjo, Czcigodny Wielki Inkwizytorze, Wasza Ekscelencjo, Wielebny Arcybiskupie Gagiku, Szanowni Goście, jak już mówiłem, sprawa ta nabiera charakteru międzynarodowego i w tym kontekście będzie rozpracowywana przez Jego Świątobliwość Piotra oraz mnie. Na koniec pragnę jednak zacytować pewien znany fragment z Księgi Hioba: "Czyż u Boga człowiek jest niewinny, czy u Stwórcy śmiertelnik jest czysty?" (Hi 4, 17). O odpowiedź na to pytanie Elifaza proszę Ekscelencję Gagika, wszak on, w swej sprawiedliwości neguje wszelkie państwowe tradycje. Tu sam pragnę uderzyć się w pierś, że prawnikiem i znawcą prawa nie jestem, stąd na wszelkie nieścisłości interiurystyczne nie jestem w stanie odpowiedzieć. Niemniej w kluczu posłuszeństwa i pokory słowa o założeniu nowego, schizmatyckiego kościoła są ogromnym niebezpieczeństwem w ładzie społecznym - co więcej, jak pokazały zeznania arcybiskupa Gagika, niebezpieczeństwem, do którego podjudzają wrogowie Państwa Kościelnego Rotria. Stąd też te korelacje badał będzie Sekretariat Stanu.
Trudno mi mówić o jakiejkolwiek karze. Jako były Pasterz i Ojciec Rotrii proszę najmocniej o wyrazy pokory i skruchy, wszak tego nie da się zawyrokować, ale pozostaje w gestii Wielebnego Gagika. Stąd też proszę o karę o charakterze pokutnym. Jako reprezentant Stolicy Świętej i Ojca Świętego Piotra wnoszę o karę dyscyplinarną w postaci odebrania nominacji arcybiskupiej i biskupiej. Jak mówi księga Hioba: "Szczęśliwy, kogo Bóg karci, On zrani, On także uleczy" (Hi 5, 17a. 18a). Mam nadzieję, że taka kara będzie miała charakter uzdrawiający. Zaś moja osobista prośba o karę pokutną ma na celu wzbudzenie postawy pokory i współpracy, a nie tylko stawiania na swoim. Ekscelencjo Gagiku, "Jak długo chcesz mówić w ten sposób? Twe słowa gwałtowne jak wicher. Tośmy zbadali i tak jest; posłuchaj i sam to chciej pojąć! (Hi 8, 2; 5, 27). Dziękuję, Jan III. RE: Processus inquisitionis (poenalis) contra Gaghicum Baghratidum - Aurelio de Medici y Zep - 20.03.2021 Dziękuję, Wasza Świątobliwość. O końcową mowę proszę Jego Ekscelencję Gagika Bagratydę. RE: Processus inquisitionis (poenalis) contra Gaghicum Baghratidum - Mikołaj Dreder - 20.03.2021 (20.03.2021, 16:30:24)Michał Jerzy Potocki napisał(a): Dziękuję. Czy moja osoba jest przedmiotem sporu inkwizycyjnego czy jednak postępowanie dotyczy Ekscelencji Bagratydy? Bo odniosłem wrażenie, że spór dotyczy mojej nieaktywności w RON, więc spieszę ze złożeniem wyjaśnień wobec tego. Otóż, na razie będę nieaktywny w RON, tak jak jestem nieaktywny w Rotrii. Mam w ostatnich dniach ogrom pracy i ciężko mi znaleźć chwilę na dłuższe poświęcenie się Rotrii - tzn. zrobienie czegoś konkretnego, bo z wydarzeniami jestem na bieżąco. Natomiast proszę mi nie zarzucać, że obrażałem Wielce Szanownego Króla Polski i Litwy, Jego Królewska Mość Jana V z rodu Orańskich, ponieważ nie miałem ku temu powodów. Nasze relacje prywatne i "zawodowe" są dobre, więc czemu miałbym to robić... Trochę to bezsensowne, nieprawdaż? Natomiast jeśli ma Pan na myśli "esej", który napisałem o Waszej osobie to sam nie wiem co myśleć. Przedstawiłem fakty i omówiłem jak wygląda sytuacja, co też potwierdziły rozmowy kuluarowe (niektóre też potwierdzone - świadomie lub nie - przez Pana Szlachcia Potockiego i Księcia Skarlandzkiego Catalana), więc jeśli Pańskim zdaniem prezentacja faktów obraziła Pana to ja już nie mam pomysłów. Może lepiej niech Pan sobie przemyśli dalszy sens Waszej działalności mikronacyjnej. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru. RE: Processus inquisitionis (poenalis) contra Gaghicum Baghratidum - Aurelio de Medici y Zep - 21.03.2021 Pouczam Waszą Eminencję o obowiązku wnioskowania o prawo głosu, niemniej wyjątkowo nie upominam, z racji zabrania głosu ad vocem i we własnej obronie. RE: Processus inquisitionis (poenalis) contra Gaghicum Baghratidum - Gagik Bagratyda - 21.03.2021 Cytat:Wasza Eminencjo, RE: Processus inquisitionis (poenalis) contra Gaghicum Baghratidum - Mikołaj Dreder - 21.03.2021 (21.03.2021, 00:22:30)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Pouczam Waszą Eminencję o obowiązku wnioskowania o prawo głosu, niemniej wyjątkowo nie upominam, z racji zabrania głosu ad vocem i we własnej obronie. Zatem jeśli mogę zabrać głos w sprawie Ekscelencji Gagika to proszę o taką możliwość, Eminencjo Inkwizytorze. RE: Processus inquisitionis (poenalis) contra Gaghicum Baghratidum - Miguel de Catalan - 21.03.2021 Jeśli i ja mogę zabrać głos aby móc odpowiedzieć Eminencji Mikołajowi Drederowi, będę wdzięczny. RE: Processus inquisitionis (poenalis) contra Gaghicum Baghratidum - Aurelio de Medici y Zep - 21.03.2021 Dziękuję Waszej Ekscelencji. Zarówno Waszej Eminencji jak i Waszej Książęcej Wysokości udzielam prawa głosu, lecz jeśli temat wypowiedzi ma nie dotyczyć przedmiotu rozprawy, proszę o przeniesienie dyskusji w inne miejsce. |