![]() |
|
Uroczysta audiencja z mową patriarszą - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217) +--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104) +---- Dział: Bazylika św. Pawła na Welii (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=13) +----- Dział: Główny gmach Bazyliki Świętego Pawła (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=400) +----- Wątek: Uroczysta audiencja z mową patriarszą (/showthread.php?tid=3001) |
RE: Uroczysta audiencja z mową patriarszą - Jan Lubomirski - 10.02.2022 Nie jestem pewien, czy wszystkie wypowiedzi, które tam padły można określić jako merytoryczne, no ale cóż, nie jestem od oceniania treści postów pod tym względem. Z tego co wiem, to banicja miała się wiązać ze złamaniem tajemnic konklawe. Prawo zostało więc złamane w jednym z trzech niepodległych państw urzędujących na tym forum. Cofnięcie tego działania niczego nie zmieni. Co do reszty argumentów, nie będę wchodził w dyskusje o wymyślonych spiskach, prowadzonych raz przez p. Wieniawę, a raz przez p. Orańskiego, według waszej narracji. Dodam tylko, że nieważne, czy przywrócenie kogokolwiek i nadanie mu możliwości głosowania było zgodne z prawem, ważne, że jest to zachowanie nieetyczne. RE: Uroczysta audiencja z mową patriarszą - Michał Franciszek Lisewicz - 10.02.2022 Jestem doprawdy zaskoczony i nie spodziewałem się, że tak to wygląda. Przykro mi z tego powodu. Zdarzyły się przestępstwa, a za przestępstwa trzeba ponieść konsekwencje. Panu Michałowi współczuję. Teraz dobrze by mu zapewne zrobił odpoczynek, bo też wiem, że nie było to dla niego łatwe. RE: Uroczysta audiencja z mową patriarszą - Maciej II - 10.02.2022 Ale towarzysze w kieckach, popatrzcie na to z pozytywnej strony - wyjebanie z mikroświata 3 Potockich to trzykrotne zwiększenie średniego IQ statystycznego mieszkańca Pollinu. RE: Uroczysta audiencja z mową patriarszą - Pio Maria de Medici - 10.02.2022 (10.02.2022, 22:02:49)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Jestem doprawdy zaskoczony i nie spodziewałem się, że tak to wygląda. Przykro mi z tego powodu. Byśmy mieli i miłosierdzie, ale także i wyrozumiałość dla obu Panów. Ale sami pokazali, że na to nie zasługują swoimi odzywkami i opiniami wyrażanymi tu i ówdzie. Sprawę uznajemy za zamkniętą. RE: Uroczysta audiencja z mową patriarszą - Aurelio de Medici y Zep - 10.02.2022 Ależ Pan nie wie, o czym Pan mówi. Troszkę wstyd, dziwię się Panu... Ale dobrze, skoro trzeba: I. Kwestia banicji jest regulowana przez umowy między państwami działającymi na tym forum, co było już podnoszone. Np. Wielkie Księstwo Toskanii (którym zarządzam) uregulowało tę kwestię w konkordacie i zobowiązało się respektować bany nałożone przez administrację forum Rotrii. Nadto, kwestia ta była doraźnie omówiona przez głowy trzech państw. II. Ja o żadnych spiskach nie mówiłem. Nie mam pojęcia, czy są, czy nie. Dysponuję jedynie argumentami obu stron (nie wszystkie są powszechnie znane) i wyciągam własne wnioski. Proszę mi niczego nie wkładać w usta. III. Nikogo nie przywrócono w trakcie konklawe. Cofnięto mnie z emerytury przed rozpoczęciem głosowania. Stało się to decyzją Kamerlinga (dzisiejszy Mikołaj I), lecz z inicjatywy Dziekana, tj. Stanisława Wieniawy. Nikt nie wyraził sprzeciwu, natomiast kloner Catalan/Oviedo (ten drugi klon był wówczas elektorem) z obu kont wyraził swój entuzjazm. Wszystko stało się legalnie, bez sprzeciwu (wręcz przy entuzjazmie), uczciwie i etycznie. Sugeruję przeczytać ze zrozumieniem odtajnione konklawe, konferencję i liczne dyskusje. W razie pytań, służę Panu wyjaśnieniem. RE: Uroczysta audiencja z mową patriarszą - Maciej II - 10.02.2022 Poza tym, pragnę napomknąć, że wiedza o tym, że Potocki ma trzy klony wywodzi się z czasów jeszcze przed UNP, kisnęliśmy nawet bekę, że poślubił sam siebie.
RE: Uroczysta audiencja z mową patriarszą - Aurelio de Medici y Zep - 10.02.2022 (10.02.2022, 22:02:49)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Jestem doprawdy zaskoczony i nie spodziewałem się, że tak to wygląda. Przykro mi z tego powodu. Do tłumaczeń pana Potockiego/Catalana/Oviedo/Agostiniego na forum RON odnosić się nie zamierzam, bo najzupełniej nie warto. Natomiast zgodzę się z Panem, że panu wielu imion przyda się dłuższy odpoczynek od mikroświata. Najlepiej połączony z refleksją na temat własnego postępowania. Trzeba zmądrzeć, dorosnąć i zmienić wizję swojej aktywności. Wtedy można śmiało wracać, ale... raczej już nie do Rotrii. RE: Uroczysta audiencja z mową patriarszą - Aurelio de Medici y Zep - 10.02.2022 (10.02.2022, 22:15:58)Maciej II napisał(a): Poza tym, pragnę napomknąć, że wiedza o tym, że Potocki ma trzy klony wywodzi się z czasów jeszcze przed UNP, kisnęliśmy nawet bekę, że poślubił sam siebie. Mówi Wasza Królewska Mość o ślubie p. Potockiego z Katarzyną Radziwiłłówną? Jeśli tak, to ja udzieliłem mu tego ślubu
RE: Uroczysta audiencja z mową patriarszą - Stanisław Wieniawa - 10.02.2022 (10.02.2022, 21:54:13)Aurelio de Medici y Zep napisał(a):(10.02.2022, 21:45:14)Mikołaj I napisał(a): A tak w ogóle, pan Potocki opisał tylko "projekt Oviedo", a co z projektem "Catalan" i projektem "Agostini"? To też perfekcyjni na swoją miarę? Księstwo Urbino to nie jest złe środowisko. RE: Uroczysta audiencja z mową patriarszą - Aurelio de Medici y Zep - 10.02.2022 Ależ ja nie mówię o Księstwie Urbino (tam chętnie działałbym i ja, gdyby czas pozwolił), lecz o ludziach, którzy razem z Tobą chcieli tworzyć kościół opozycyjny wobec Rotryjskiego. Choć właściwie nie powinienem mówić o ludziach, a o człowieku. On jeden, swoimi rozlicznymi klonami, całkowicie zdominował tę społeczność. Wy, prawdziwi, jesteście w mniejszości liczebnej. |