![]() |
|
Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej (/showthread.php?tid=3864) |
RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Fryderyk van Oranje - 22.08.2026 (22.08.2026, 23:06:59)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Faktycznie były takie praktyki jeszcze za czasów II Rotrii. Później wprowadził je ponownie śp. Andrew von Habsburg. Obecnie mamy kilka Ewangelii na każdy dzień, w tym jedną po łacinie, część chyba za granicą. Myślę, że można spróbować tę praktykę uporządkować i zreformować, aby ograniczyć liczbę samych postów, uczynić je ciekawszymi, a jednocześnie docenić z pewnością szlachetne motywacje JE von Habsburga, który chce ewangelizować mikroświat. Po pierwsze należałoby podkreślić, że jest to prywatna inicjatywa Jego Eminencji, a nie działanie w imieniu Kościoła Rotryjskiego, toteż wątki te nie powinny znajdować się w dziale Kurii Rotryjskiej. Osobiście służę pomocą w reformie tej idei.No nawet to napisałem zdaje się w tym drugim wątku. Generalnie reset ciekawa sprawa, ale zawsze każdy mówi. A gdy już ma władzę, to niestety nie ma nie wiem dość odwagi by po prostu sprzeciwić się każdemu. Albo sił by się z tym mierzyć. Lub zwyczajnie wspomniane "kliki" nie pozwolą. (22.08.2026, 23:11:05)Stefan II napisał(a): Na pewno nie podejmiemy tej decyzji, znienawidzono by nas ostatecznie. Choć osobiście popieramy pomysł resetu kardynalskiego.Akurat wy byście Wasza Świątobliwość pasowali, bo akurat skoro i tak powiedzmy sobie niektórzy mówili, że nie oczekują po was wiele, lub że cos tam zniszczycie, itd. To może takie zaskoczenie... No nic przyjdzie poczekać do kolejnego patriarchy. Może nawet będę robić sondę, kto co uważa, a potem sprawdzać czy wciela w życie swoje przekonania... RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Aurelio de Medici y Zep - 22.08.2026 (22.08.2026, 23:11:08)Pio Maria de Medici napisał(a): Mam ponawiać historycznie zamknięte zasługi, żeby mnie za seniora ponownie uznać? Co mam zrobić? Wypowiedzieć wojnę Welii? Napisać kolejnych 10 listow Sekretarza Stanu (które bądź co bądź są jednym z wyższych kulturowo tekstów literackich na tym forum), czy zająć jako Imperium Rotrię i ją ześwieczczyc? Ideałem byłby taki następca Jego Świątobliwości, który historyczne dokonania weźmie pod uwagę z góry przy ponownym rozdzielaniu godności. Ewentualnie reset mógłby dotyczyć tylko elektorów, a seniorów zostawimy w spokoju - bo spokój na emeryturze się należy. Wasza Świątobliwość, szczerze się nie dziwię. Co jednak, jeśli wszyscy kardynałowie (elektorzy) zgodzą się? Wówczas nie byłoby żadnych powodów do nienawiści. RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - śp. Stefan II - 22.08.2026 Byłoby to odebrane właśnie jako zniszczenie, zamach na osiągnięcia kardynałów, tradycję itp. Potrzeba kogoś, kto jest darzony szacunkiem, wtedy inni powiedzą - super, miał odwagę, dobry pomysł, jesteśmy z nim itp. Jeśli to byłaby nasza decyzja, to komentarze byłyby takie: głupi Wieniawa, znowu niszczy, mści się itp. RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Pio Maria de Medici - 22.08.2026 Zaraz, zaraz.. wróćmy kilka wypowiedzi wstecz. Czy to nie Wy chcieliście wysyłać do episkopatu seniorów? Cóż za hipokryzja. RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Fryderyk van Oranje - 22.08.2026 (22.08.2026, 23:19:28)Aurelio de Medici y Zep napisał(a):To zróbcie sobie sondę prywatnie, nie wiem może Patriarcha niech się spyta, albo nie wiem co, ale jest możliwość by się tego dowiedzieć, nawet niepublicznie jeśli ktoś się wstydzi swej decyzji. Choć co najwyżej wyjdzie, że jest przyspawanym do krzesełka. No ale okej.(22.08.2026, 23:11:08)Pio Maria de Medici napisał(a): Mam ponawiać historycznie zamknięte zasługi, żeby mnie za seniora ponownie uznać? Co mam zrobić? Wypowiedzieć wojnę Welii? Napisać kolejnych 10 listow Sekretarza Stanu (które bądź co bądź są jednym z wyższych kulturowo tekstów literackich na tym forum), czy zająć jako Imperium Rotrię i ją ześwieczczyc? Gdyby się zgodzili wszyscy to myślę, że byłoby to wyjątkowe, ciekawe i może byłoby tym czymś wielkim, wiekopomnym po tym pontyfikacie.
RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Fryderyk van Oranje - 22.08.2026 (22.08.2026, 23:21:53)Stefan II napisał(a): Byłoby to odebrane właśnie jako zniszczenie, zamach na osiągnięcia kardynałów, tradycję itp. Potrzeba kogoś, kto jest darzony szacunkiem, wtedy inni powiedzą - super, miał odwagę, dobry pomysł, jesteśmy z nim itp. Jeśli to byłaby nasza decyzja, to komentarze byłyby takie: głupi Wieniawa, znowu niszczy, mści się itp.Ejjjo przecież gdy ja w swojej mądrości zdecydowałem się tych nieaktywnych purpuratów przenieść na emeryturę, to zaraz się wszyscy pojawili, to zaraz aktywność wybiła, ale wybiło też niezadowolenie. Nie mówię, ze nie powiedzie się to teraz. Ale w sumie rozumiem obawy Waszej Świątobliwości. Coś w tym może być. RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Pio Maria de Medici - 22.08.2026 Mi się decyzja Alberta o emerytowaniu bardzo spodobała. Tylko tytuł dokumentu był do bani. RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Aurelio de Medici y Zep - 22.08.2026 Inaczej byłoby, gdyby wszyscy zbiorowo złożyli rezygnację, a Ojciec Święty by ją przyjął. Wówczas nie ma mowy o odpowiedzialności po jego stronie. RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - śp. Stefan II - 22.08.2026 (22.08.2026, 23:22:58)Pio Maria de Medici napisał(a): Zaraz, zaraz.. wróćmy kilka wypowiedzi wstecz. Czy to nie Wy chcieliście wysyłać do episkopatu seniorów? Cóż za hipokryzja. Uważamy to za najlepszy pomysł, ale nie zrobimy z uwagi na brak poparcia tego pomysłu. RE: Dość tego do ***** nędzy! Dysputa nt. odniesienia do rzeczywiści realnej - Pio Maria de Medici - 22.08.2026 To zacznij od siebie, bo gdybym Ci nie napisał o konklawe niewiadomo czy byś się w ogóle pojawił. |