![]() |
|
Dziesięciolecie Rotrii - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Dziesięciolecie Rotrii (/showthread.php?tid=835) |
RE: Dziesięciolecie Rotrii - Paolo Carlo de Medici y Zep - 17.08.2017 (17.08.2017, 14:08:26)Carlo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a): Jak ja widzę. Pewnie bez siebie. Ale w dobrych barwach. Mimo wielu kryzysów Rotria przetrwa. Nawet na dwóch, trzech osobach, ale przetrwa. Nie wiem w jakiej epoce i po jakich zmianach, ale może lew orientyki da radę. To jedna jest na pewno, bo ja nie odpuszczę.
RE: Dziesięciolecie Rotrii - Aurelio de Medici y Zep - 17.08.2017 Ja również nie planuję odchodzić z Rotrii, więc jest nas dwóch
RE: Dziesięciolecie Rotrii - Wilhelm Orański - 17.08.2017 Moim zdaniem, jeśli mikroświat będzie istniał, Rotria również. Chyba że przedtem zniszczą ją polityczne gierki lub po prostu nieaktywność.
Ja chciałbym, by Rotria za 10 lat była silna, stabilna i z mocarną pozycją Patriarchy, któremu trzewiki całują wszyscy władcy. To stolica przede wszystkim wiary w mikroświecie (czyli tak jak teraz) oraz kultury i nauki, miejsce w którym naukę pobierają młodzi mieszkańcy, którzy chcą zostać kapłanami oraz gdzie urzęduje przynajmniej kilkudziesięciu kapłanów, a drugie kilkadziesiąt stacjonuje we wszystkich państwach konkordatowych.To byłoby prawdziwie piękne i tętniące życiem mikropaństwo, w którym ścierałyby się najważniejsze interesy v-świata, działały tajne organizacje, a oprócz tych sekretów, których obecnie jesteśmy strażnikami, doszły kolejne. Chciałbym też, żeby Rotria była rozbudowana informatycznie (chociaż to może już wkrótce, skoro mamy rozbudowywać stronę główną). I jeszcze jedno - chciałbym, aby za 10 lat Rotria stała się nie tylko centrum religijnym polskiego v-świata, ale również i innych, nieodkrytych przez nas jeszcze v-światów z innych państw.
[Co do tego ostatniego - jeśli jest tutaj osoba, która dobrze zna angielski, zapraszam na GG. Pewne kroki w tej sprawie ustaliliśmy już z Eminencją Córdobą, ale chyba nie ma czasu, by je zrealizować.] RE: Dziesięciolecie Rotrii - Paolo Carlo de Medici y Zep - 17.08.2017 W pełni podpisuje się pod słowami Waszej Eminencji. Bardzo wizjonerskie, ale i wspaniałe. RE: Dziesięciolecie Rotrii - Aurelio de Medici y Zep - 17.08.2017 Międzynarodowa Rotria, jaka to piękna idea! Sam niestety ograniczyłem się do polskiego v-świata, a o innych nie wiem właściwie nic, więc nie wiem, czy mamy swoje zagraniczne odpowiedniki. Angielski oczywiście znam, ale nie wiem czy na tyle dobrze, abym okazał się przydatny. Mogę jednak w pewnym zakresie pomóc przy nawiązywaniu kontaktów z v-światami z państw byłej Jugosławi, bo tak potoczyły się moje losy, że w pewnym stopniu te języki znam O ile jakiś odpowiednik v-świata tam jest, ale niedługo to sprawdzę. RE: Dziesięciolecie Rotrii - Vladimir von Lichtenstein - 18.08.2017 Wśród niemieckojęzycznych mikronacji znaleźć można aż dwa państwa kościelne. Na ile dobrze się orientuję, niemieckie mikronacje funkcjonują na dwóch różnych mapach, jakby w dwóch różnych uniwersach. Status Pontificus Patrimonium Sancti Petri Status Vaticanus RE: Dziesięciolecie Rotrii - Wilhelm Orański - 18.08.2017 Te państwa chyba najbardziej odpowiadają naszemu pojęciu mikronacji. Za granicą trudno wyszukać takie państwo. Czy Bracia znają jeszcze inne tego typu mikronacje? |