![]() |
|
Dyskusja ogólnonarodowa - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Dyskusja ogólnonarodowa (/showthread.php?tid=14) |
Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Paolo Carlo de Medici y Zep - 19.12.2015 Proszę zwracać się do mnie di Falco, w każdej mikronacji odmieniam imię i nazwisko na język w niej dominujący, nie wiem czemu Bialenia skojarzyła mi się z niemieckim. Może Habicht brzmi lepiej niż Jastrząb.
Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Fernando d'Este y Córdoba - 19.12.2015 Proszę Braci o zachowanie spokoju. Jedynym obowiązującym aktem prawnym w Państwie Kościelnym jest BULLA EXSURGE DOMINE, inne prawa uległy kasacie, dlatego też wszystkie tytuły kościelne jak i uniwersyteckie zostały utracone. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Juan José de Villagómez - 19.12.2015 W sprawie administracji i wladzy kościelnej w diecezjach, co bracia sądziliby o zerwaniu z bezpośrednią nominacją biskupa na rzecz pośredniego wyboru przez duchownych diecezji? To wyłącznie luźno rzucony pomysł. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Paolo Carlo de Medici y Zep - 19.12.2015 Cóż to za protestancki pomysł! Duchowni diecezji mogą jedynie sugerować Patriarsze kandydatów. Za to należy umożliwić biskupom diecezjalnym nominowanie diakonów i prezbiterów. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Juan José de Villagómez - 19.12.2015 Protestancki? Taki system nominowania kandydatów funkcjonował w diecezjach katolickich, a gdzieniegdzie do dziś... Ale i tak to tylko luźna sugestia. Nominacja partriarsza zawsze działa i leipej jednak przy niej zostańmy. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Paolo Carlo de Medici y Zep - 19.12.2015 Nie, duchowni podają nuncjuszowi swoich kandydatów, a ten przekazuje papieżowi. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Fernando d'Este y Córdoba - 19.12.2015 Bardziej skłaniałbym się ku koncepcji w której na terenie diecezji istnieje kolegiata o określonej liczbie członków, która przedstawia Stolicy Apostolskiej kandydatów na biskupa. Problem diecezji w państwach konkordatowych wynikł z braku zaangażowania wiernych w danym państwie, co skutkowało słabnącą pozycję Kościoła Rotryjskiego. Biskup powinien mieć prawo powoływania diakonów i prezbiterów, którzy będą go wspomagać pracy na terenie diecezji. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Juan José de Villagómez - 19.12.2015 Tylko chodziło mi raczej o system, że duchowni przekazują kandydatury do Patriarchy, ten zas odsyła do diecezji listę zaaprobowanych kandydatów, z których kapituła katedralna wybiera jednego kandydata, którego Patriarcha by zatwierdził i nominował. Dodatkowo dodałoby się prawo Patriarchy do nominowania własnych kandydatów Takie raczej połaczenie idei braci di Falco i Cordóby. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Giuseppe Bertelli - 19.12.2015 Odsyłam zatem do Statutu UB z sierpnia 2013r. Odp: Dyskusja ogólnonarodowa - Juan José de Villagómez - 19.12.2015 Ja swojego pomysłu oczywiście nie bronię, to tylko luźna sugestia. A co do stopni naukowych, zmieniłbym stopień magistra na licencjata - czyli system bakałarz-licencjat-doktor - system znany z współczesnych uniwersytetów papieskich. To też sugestia dla brata Falco. |