![]() |
|
Wielka Reforma Gospodarcza - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Wielka Reforma Gospodarcza (/showthread.php?tid=1513) |
RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Wilhelm Orański - 07.06.2019 Tak jak wspomniano w dokumencie, Patriarcha będzie mógł nadawać prowincje niczyje według uznania. RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Wilhelm Orański - 08.06.2019 Co sądzicie Bracia, ażeby posiadany tytuł arystokratyczny/szlachecki uzależniony był od posiadanego majątku ziemskiego? Wyglądać mogłoby to tak: 1) Wielki Książę – 13 prowincji 2) Książę/Księżna – 10 prownicji 3) Diuk/Duchessa – 8 prowincji 4) Markiz/Markiza – 6 prowincji 5) Hrabia/Hrabina – 5 prowincji 6) Baron/ Baronowa – 3 prowincje 7) Kawaler/Dama – 1 prowincja Można również poszerzyć obecny zestaw tytułów, jeżeli chcemy rozszerzyć w/w układ. RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Maurycy Orański - 08.06.2019 Ja proponuję taki podział Cytat:1) Wielki Książę – 13 prowincji Wyrzuciłem tytuł diuka ponieważ był on u nas używany w stosunku do męskich potomków księcia. Może warto uregulować także właśnie sprawę tytułów rodziny. Osobiście proponuję aby tytułu mogli używać żona i najstarszy syn. Zmieniłem także tytuł Baronowej na Baronessę bo wydaję mi się że baronowa to jest bardziej żona barona. RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Wilhelm Orański - 09.06.2019 Tytułów na razie nie zmieniajmy, bo towarzyszą nam już od wielu lat, chociaż "baronowa" rzeczywiście winna być zastąpiona "baronessą". Ponawiam natomiast prośbę o spojrzenie Braci na przedstawione przeze mnie wyżej rozwiązanie. RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Maurycy Orański - 12.06.2019 W tej liczbie będą prowincje wasalne? RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Pio Maria de Medici - 12.06.2019 (09.06.2019, 10:49:48)Wilhelm Orański napisał(a): Tytułów na razie nie zmieniajmy, bo towarzyszą nam już od wielu lat, chociaż "baronowa" rzeczywiście winna być zastąpiona "baronessą". Baronowa brzmi jak nazwa jakiejś szynki albo kiełbasy. Co do rozwiązań - ja nie znam się na ekonomii, ale ufam doświadczeniu i wiedzy Eminencji, dlatego jak najbardziej jestem za nimi. RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Mikołaj Dreder - 12.06.2019 (12.06.2019, 19:39:42)Pio Maria Facibeni napisał(a):(09.06.2019, 10:49:48)Wilhelm Orański napisał(a): Tytułów na razie nie zmieniajmy, bo towarzyszą nam już od wielu lat, chociaż "baronowa" rzeczywiście winna być zastąpiona "baronessą". Trafne!
RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Andream.von.Salza - 12.06.2019 To jest zwykły tytuł niższy niż baron, męski odpowiednik baronessy to baronet RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Maurycy Orański - 13.06.2019 Żeński odpowiednik baroneta to wyjątek od reguły.Wikipedia podaje że były trzy takie przypadki, więc chyba nie jest tak jak Eminencja mówi. RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Taddeo Piccolomini - 05.07.2019 Czy pomysł umarł? Według mnie jest to napisane profesjonalnie, a prosto, bo nawet ja zrozumiałem. SLyszałem, że na RON-ie w Piaście da rade to zrealizować. Czy to prawda? Dobrze by było mieć sprawny system gospodarczy. |