Państwo Kościelne Rotria
Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Dział: Archiwa Apostolskie (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=495)
+----- Dział: Zespół Archiwalny "Sobory i Synody" (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=227)
+------ Dział: Święte Sobory Kościoła Rotryjskiego (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=243)
+------- Dział: Sobór Florencki III (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=351)
+------- Wątek: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym (/showthread.php?tid=2231)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Gagik Bagratyda - 24.10.2020

Eminencjo @Mikołaj Dreder , czekamy.

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Stanisław Dmowski - 27.10.2020

Również czekam na przedstawienie ostatecznej wersji projektu Eminencji. Jeśli będzie on dobry, gotów jestem odstąpić urząd ekonoma, by mógł Pan w pełni wcielić swoją ideę w życie.

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Mikołaj Dreder - 27.10.2020

Wybaczcie Bracia, zapomniałem. Mam nadzieję, że dzisiaj wieczorem uda mi się coś spisać. Mea culpa!

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Mikołaj Dreder - 30.10.2020

Ekscelencjo Legacie,

Proszę o kilka dodatkowych dni, nadmiar obowiązków realnych równa się brakowi czasu, który mogę poświęcić na spisanie systemu podatkowego.

Z poważaniem,

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Gagik Bagratyda - 30.10.2020

Oczywiście rozumiem, Wasza Eminencjo, będziemy cierpliwie czekać.

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Stanisław Wieniawa - 02.11.2020

Sobór coś ucichł.

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Gagik Bagratyda - 02.11.2020

W tej dyspucie czekamy, aż real pozwoli Eminencji Drederowi skończyć spisywanie systemu gospodarczego, w IV ma się wypowiedzieć Jego Świątobliwość, ale jeszcze nie skończył rozmów z Kolegium, natomiast w VII trwa głosowanie, w którym można głosować za albo przeciw, zaś Wasza Ekscelencja się wstrzymał Wink

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Mikołaj Dreder - 03.11.2020

Cytat:
PODATKI, KREDYTY i SKARB PAŃSTWA
Wg planu Mikołaja Dredera

Podatki w rotryjskim systemie gospodarczym chcę stworzyć jak najprościej się da. Nie widzę sensu ich utrudniania i tworzenia w związku z ich utworzeniem skomplikowanych procedur matematycznych do obliczenia kwoty podatku. Jedyny podział jaki zastosuję w podatkach to świętopawle - podatek, który opłacają na rzecz Skarbu Państwa kościoły partykularne, opactwa, parafie, etc.  oraz podatek dochodowy (Imponibile), który będzie należnością wypłacaną za dochód uzyskany w prywatnych przedsiębiorstwach. Jak generowany będzie dochód, wspominałem już w Tomie I Almanachu Rotryjskiej Gospodarki. Stawki podatków? 20% od dochodu dla świętopawla i 15% od dochodu dla podatku dochodowego.

Przykład:
1. Nasza diecezja wypracowała 100L dochodu, kwota podatku wynosi 20L, a więc dochód netto wynosi 80L.
2. Nasza fabryka wypracowała 1000L dochodu, wartość podatku wynosi 150L, a więc dochód netto wynosi w tym wypadku 850L.

Jak będą obliczane podatki? Obliczenie podatku będzie obowiązkiem przedsiębiorcy lub zwierzchnika danego kościoła, w miesięcznym bilansie stanu konta publikuje on informację o wartości podatku w danym miesiącu, Ekonom to sumuje i dokonuje aktualizacji konta Skarbu Państwa. Uważam, że proponowane przeze mnie rozwiązanie jest najprostszym ze wszystkich możliwych, a przy okazji wprowadza ciekawy obrót pieniądza. Same stawki podatków nie są sztywne, ich zmiany może dokonać Ekonom Patriarszy - obniżyć lub podwyższyć - w zależności od potrzeb Skarbu Państwa.

Ponadto, tworząc rotryjską gospodarkę, nalegam, aby wprowadzić w niej system kredytów i pożyczek. Kredyty i pożyczki będą mogły być udzielane mieszkańcom Państwa Kościelnego przez Skarb Państwa lub przez innego mieszkańca, który dogada się z mieszkańcem potrzebującym wsparcia gotówkowego. W przypadku systemu kredytów i pożyczek, Ekonom Patriarszy, stanowi gwaranta spłat - gdyby kredytobiorca spóźniał się ze spłatą, na wniosek kredytodawcy, Ekonom Patriarszy podejmuje się interwencji, egzekwując zaległą spłatę na różne sposoby. Za interwencję Ekonom Patriarszy pobiera prowizję w wysokości 5% wyegzekwowanej kwoty, która trafia na konto Skarbu Państwa.

Kredyty udzielane w Rotryjskim Systemie Gospodarczym, obłożone są prowizją oraz określonym terminem spłaty (całości lub ratalnej). W przypadku, gdy kredytobiorca zobowiązuje się do spłaty kwoty kredytu jednorazowo - kwota prowizji wahać się będzie w przedziale 8-14%, gdyby zaś zobowiązał się do ratalnej spłaty pożyczki - od 14 do 20%, rw zależności od liczby rat i ogólnej wartości kredytu. Ponadto, kredytu może udzielić inny użytkownik systemu gospodarczego, wówczas - z uwagi, że nasza gospodarka ma kształt wolnego rynku - kwota prowizji jest kwotą podlegającą negocjacji obu stron, jednakże czasem taka koleżeńska pożyczka może mieć więcej zalet, niż pożyczka uzyskana u Ekonoma Patriarszego. Dodatkowo Ekonom ma prawo odrzucić wniosek o kredyt, np. w sytuacji, gdyby firmy wnioskującego o pożyczkę regularnie notowały straty.

Skarb Państwa - to całość majątku, jakim dysponuje Państwo Kościelne. Do tego konta wpływają dochody z podatków, z tego konta pokrywane są wynagrodzenia dla urzędników państwowych, tym kontem udzielane są pożyczki i kredyty, etc. etc. Zarząd nad Skarbem Państwa sprawuje Ekonom Patriarszy, mianowany przez Ojca Świętego. Ekonom Patriarszy powinien regularnie szacować budżet Skarbu Państwa, a więc stan tego konta na dany okres - pozwoli mu to na sprawne inwestowanie tych pieniędzy lub w sytuacji potencjalnej recesji gospodarczej - na zwiększenie np. należności podatkowej. Dochody notowane z podatków i świętopawla przez konto Skarbu Państwa będą określać aktualną siłę rotryjskiej gospodarki - im będą to większe wpływy, tym silniejsza będzie nasza gospodarka. Jeśli wydatki będą przekraczać wpływy, będzie to znak, że gospodarka słabnie notując niskie zyski. Duży wpływ na kondycję Skarbu Państwa będzie miał Ekonom Patriarszy, który mając możliwość regulacji stawki podatkowej, powinien reagować tak, aby w bilansie miesięcznym wynik był zawsze dodatni. Jeśli przez dłuższy czas na koncie Skarbu Państwa będzie notowany wynik ujemny, Patriarcha powinien dokładnie przyjrzeć się pracy Ekonoma.

Zachęcam do opiniowania. System opisałem w prosty sposób, tak aby każdy (nie tylko ekonomiści) mogli się w nim odnaleźć. Ufam, że będzie to dobry początek naszej przygody z gospodarką. Proszę o wszelakie uwagi.

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Pio Maria de Medici - 03.11.2020

Jesteśmy pod wrażeniem. Przeżyliśmy już chyba z 3 jak nie 4 systemy gospodarcze i idąc w taką prostotę jesteśmy usatysfakcjonowani.

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Taddeo Piccolomini - 03.11.2020

Jestem pod wrażeniem uproszczenia podatków państwowych przy zachowaniu sensu systemu. Sam mam pytanie - czy będzie w nowym systemie funkcjonował system lenny, czy raczej pracodawca-pracownik? Jeśli ten pierwszy, byłbym za możliwością wprowadzenia podatków w ziemiach prowincjalnych. Sam miałem pomysł na skarb Sieny, który by w banku sieneńskim mógł udzielać pożyczek właśnie na zasadach określonych przez Signorie. Również z tych pieniędzy opłacany byłby żołd wojsk dbających o bezpieczeństwo mieszkańców Sieny i wszystkich, którzy pomocy będą potrzebowali.