![]() |
|
Rozmowa o gospodarce - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217) +--- Dział: Urzędy Kurialne (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=502) +---- Dział: Palazzo del Governatorato [Generalny Gubernatorat] (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=529) +---- Wątek: Rozmowa o gospodarce (/showthread.php?tid=3378) |
RE: Rozmowa o gospodarce - Fryderyk van Oranje - 08.09.2026 (08.09.2026, 13:39:29)Peter Grüner napisał(a): Powołajmy do życia Dykasterię/Kongregację da. Porządku Ekonomicznego.Nie rozpędzajmy się. Nie ma co mnożyć urzędów. Już jest ten Gubernator Generalny, to niech ma jakieś obowiązki i jakieś wpływy, moc, a nie że rozbijamy. Oczywiscie jesli by się Rotria rozwinęła czy system rzeczywiście działał i nasz "MSW" uznał, że potrzebował by pomocnika może powołać sobie podsekretarza czy coś. RE: Rozmowa o gospodarce - Maurycy Orański - 08.09.2026 Zastanawiam się tylko czy on na pewno jest dostosowany, bo chaty chłopskie, budynki rolnicze i manufaktury sugerują czasy znacznie wcześniejsze niźli lata 30-40 XX wieku.co Szanowni myślą? RE: Rozmowa o gospodarce - Fryderyk van Oranje - 08.09.2026 (08.09.2026, 14:16:47)Maurycy Orański napisał(a): Zastanawiam się tylko czy on na pewno jest dostosowany, bo chaty chłopskie, budynki rolnicze i manufaktury sugerują czasy znacznie wcześniejsze niźli lata 30-40 XX wieku.co Szanowni myślą? Można zmienić. Wszak to była wersja nie wiem Alfa? Beta? Demonstarcyjna... RE: Rozmowa o gospodarce - Maurycy Orański - 08.09.2026 Zastanawiam się tylko czy on na pewno jest dostosowany, bo chaty chłopskie, budynki rolnicze i manufaktury sugerują czasy znacznie wcześniejsze niźli lata 30-40 XX wieku.co Szanowni myślą? RE: Rozmowa o gospodarce - Albert Orański - 08.09.2026 Kwestia czym będziemy operować w ramach systemu jest jedną z prostszych do zmiany, dlatego bardziej niż to, interesuje mnie sama mechanika tego systemu. Będę próbował skontaktować się z autorem i uzyskać dostęp do wersji testowej. Tym niemniej dyskusja na ten temat jest jak najbardziej wskazana. Również optuję za tym, by system o ile to możliwe był połączony z bankiem Leocji, tak by źródłem majątku były nie tylko majątki, ale także, a może i przede wszystkim aktywność na forum. Uważam ponadto, że przychody z majątków (czy to będą wsie, folwarki, manufaktury, kamienice czy inne) powinny być uzależnione od aktywności na forum, tzn. nie powinny się naliczać osobom nieaktywnym. Miałoby to przeciwdziałać powstawaniu niedoścignionych fortun magnackich, które rosną same szybciej, niż ktokolwiek byłby je w stanie dogonić, niezależnie od aktywności ich włodarzy. RE: Rozmowa o gospodarce - Fryderyk van Oranje - 08.09.2026 (08.09.2026, 16:40:48)Albert Orański napisał(a): Kwestia czym będziemy operować w ramach systemu jest jedną z prostszych do zmiany, dlatego bardziej niż to, interesuje mnie sama mechanika tego systemu. Będę próbował skontaktować się z autorem i uzyskać dostęp do wersji testowej. Tym niemniej dyskusja na ten temat jest jak najbardziej wskazana. Uuu... Ale to juz taki pomysł z tym by to jakoś łączyć z aktywnością, to już wyższy lewel programowania. Ale możliwe, że dałoby rae po prostu sprawdzić powiedzmy czy w danym miesiącu w ISM w polu Rotrii dana osoba ma np. wiecej niż 1 post, lub też może jakos połaczyć ze statytykami z forum. Bo tutaj już wiesz trzeba by jakoś to nie wiem ale połączyć. Ja to widzę oczami wyobraźni ale nie koniecznie jestem w stanie wypowiedzieć słowami. Chyba jest to możliwe, ale to najlepiej by Daniel sie wypowiedział w tej kwestii. RE: Rozmowa o gospodarce - Albert Orański - 08.09.2026 Wystarczyłoby jako mnożnik dochodów dać liczbę postów z poprzedniego dnia na przykład. Jeśli da się zrobić integrację z bankiem Leocji to również i z ISM. RE: Rozmowa o gospodarce - Ferdynand I - 08.09.2026 (08.09.2026, 13:39:29)Peter Grüner napisał(a): Powołajmy do życia Dykasterię/Kongregację da. Porządku Ekonomicznego. Nie ma takiej potrzeby, gdyż sprawy ekonomiczne naszego Państwa są w rękach m.in. Generalnego Gubernatora. Cieszymy się, iż Eminencja Orański tak się zaangażował w te sprawy i szczerze mu kibicujemy. Jesteśmy otwarci na różne propozycje i rozwiązania. RE: Rozmowa o gospodarce - Albert Orański - 18.09.2026 Skoro już mówimy o gospodarce, pomówmy też o pieniądzach. Rotryjskie finanse funkcjonują w oparciu o Międzynarodowy Bank Pollinu, który z kolei działa w oparciu o paszport ze Stempla. Z uwagi, że nie wszyscy rotryjczycy korzystają to wyjaśniam, że osoby posiadające konto w MBP dostają codziennie przelewy z tytułu aktywności na forum tych państw, w których mają ważne paszporty. Co więcej, te państwa również otrzymują dodatkowe środki za aktywność zweryfikowanych użytkowników na swoim forum. Dlatego to chyba dobry czas i miejsce, by zachęcić wszystkich, którzy jeszcze tego nie zrobili do założenia konta. Wspiera to nie tylko własne finanse, ale też finanse Stolicy Apostolskiej. W nadchodzących dniach będę chciał skonstruować ramy prawne dla finansów publicznych w Rotrii - budżet, wynagrodzenia, podatki.
Dlatego raz jeszcze zachęcam do włączenia się w ten projekt i założenie paszportów oraz kont w banku - proszę potraktować to jako postawa patriotyczna. Szczególnie zachęcam @Mikołaj Dreder @Aurelio de Medici y Zep @Andrew von Habsburg @Ferdynand I @Pierbattista Pastaballa @Pedro I Catalán
RE: Rozmowa o gospodarce - Pedro I Catalán - 18.09.2026 Ja zweryfikowany paszport i konto rotryjskie mam prawie od samego początku od mojego powrotu. Osobne konto w Banku Pollinu prowadzone w rotryjskich lirach ma także Officium Iuridicum Catalanorum. Z tymi podatkami to bym może nie przesadzał, prędzej widziałbym różne opłaty urzędowe, jeśli już państwo chce wyciągać od nas pieniądze. Największy problem to zawsze dylemat na co wydawać te pieniądze, żeby one miały faktycznie jakąś praktyczną wartość. Dla mnie na przykład największym motywatorem do gromadzenia funduszy jest poker w gronie znamienitych dostojników kościelnych.
|