![]() |
|
Salve! - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Salve! (/showthread.php?tid=787) |
RE: Salve! - Mikołaj Dreder - 20.08.2026 (19.08.2026, 23:41:36)Pedro I Catalán napisał(a): Świątobliwy, Wielce Czcigodni, Najmilsi! Witam, a nas łączy całkiem spora historia i mnóstwo wspomnień... Miło widzieć po tylu latach.
RE: Salve! - Ferdynand I - 20.08.2026 A ja ciebie nie witam. Jedź sobie do Skarlandu i baw się tam w pogaństwo. RE: Salve! - Albert Orański - 20.08.2026 Również dołączam do komitetu powitalnego Waszej Wysokości. Mam nadzieję, że faktycznie ta wizyta okaże się dłuższym pobytem i przyniesie nam wszystkim dobre owoce. Proszę się rozgościć, a w razie jakichkolwiek kłopotów liczyć na naszą serdeczną pomoc. Ufam, że znajdziecie u Nas przestrzeń do rozwoju, pracy i budowania trwałych relacji. Faktycznie relacje ze Skarlandem są w tej chwili chłodne - czy to się zmieni, trudno powiedzieć. RE: Salve! - Fryderyk van Oranje - 20.08.2026 Jakoż prywatnie witałem, takoż czynię publicznie. Witamy w Państwie Kościelnym. ![]() Co prawda się nie znamy bo lata naszej działalności są różne, jednak zawsze miło jak ktoś z większym doświadczeniem, stażem powraca do mikronacji. Szczególnie w obecnych czasach oraz chwilach Rotria szczególniej wita każdego jej syna
RE: Salve! - Pedro I Catalán - 20.08.2026 Serdecznie dziękuję za wszystkie życzliwe słowa powitania, zaproszenia do pozostania w Patrymonium oraz deklaracje pomocy i współpracy. Po tylu latach szczególną radość sprawia mi zarówno spotkanie dawnych znajomych (choć przyznaję, że nie wszystkie nazwiska jestem w stanie przywołać z czeluści pamięci), jak i poznanie tych, z którymi wcześniej nasze drogi się nie przecięły. Równie wysoko cenię głos wyrażający nieco bardziej powściągliwy entuzjazm wobec mojego powrotu. Szczerość to najcenniejsza waluta. Nie przybyłem do Rotrii jedynie z kurtuazyjną wizytą. Jeżeli znajdzie się coś, przy czym moje doświadczenie albo zwyczajnie para rąk okażą się przydatne, pozostaję do dyspozycji. Z pewnością ku rozczarowaniu Ekscelencji Wielkiego Inkwizytora nie zamierzam opuszczać Rotrii z racji moich powiązań ze Skarlandem. Po raz kolejny czuję się w obowiązku podkreślić, że tak jak Skarland był i pozostanie moją ojczyzną, tak Rotria pozostaje moim pierwszym domem. Nie widzę w tym sprzeczności. Człowiek może przecież kochać ojca i matkę, nawet jeśli akurat nie zasiadają razem przy jednym stole. Co zaś do pogaństwa - ufam, że Święta Inkwizycja, jak przystało na swój urząd, najpierw zbada sprawę, a dopiero później rozpali stos. RE: Salve! - Aurelio de Medici y Zep - 20.08.2026 Wasza Królewska Wysokość, Jego Ekscelencja Montini jest na stanowisku Wielkiego Inkwizytora moim czcigodnym poprzednikiem, a jedynie sygnatura nie została zaktualizowana. Toteż osobiście, w imieniu Inkwizycji, ręczę za jej obiektywizm, procesową ostrożność i przestrzeganie zasady domniemania niewinności
RE: Salve! - Pedro I Catalán - 20.08.2026 Czuję się zatem uspokojony. RE: Salve! - śp. Stefan II - 20.08.2026 Zachęcamy do obrania kariery duchownego. Brakuje nam nowych (starych) twarzy w sutannach. |