Państwo Kościelne Rotria
Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Dział: Archiwa Apostolskie (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=495)
+----- Dział: Zespół Archiwalny "Sobory i Synody" (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=227)
+------ Dział: Święte Sobory Kościoła Rotryjskiego (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=243)
+------- Dział: Sobór Florencki III (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=351)
+------- Wątek: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym (/showthread.php?tid=2231)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Mikołaj Dreder - 03.11.2020

(03.11.2020, 10:57:06)Taddeo Piccolomini napisał(a): Jestem pod wrażeniem uproszczenia podatków państwowych przy zachowaniu sensu systemu. Sam mam pytanie - czy będzie w nowym systemie funkcjonował system lenny, czy raczej pracodawca-pracownik? Jeśli ten pierwszy, byłbym za możliwością wprowadzenia podatków w ziemiach prowincjalnych. Sam miałem pomysł na skarb Sieny, który by w banku sieneńskim mógł udzielać pożyczek właśnie na zasadach określonych przez Signorie. Również z tych pieniędzy opłacany byłby żołd wojsk dbających o bezpieczeństwo mieszkańców Sieny i wszystkich, którzy pomocy będą potrzebowali.

Odpowiem po kolei:
1. Dziękuję, nie sądziłem, że system będzie się podobał.
2. Nie przewiduję sensu tworzenia konta dla każdej prowincji z osobna. Zakładam, że konto właściciela danej prowincji będzie tożsame ze skarbem prowincji.
3. Pożyczek nikt nie zabrania Markizowi udzielać z konta prywatnego - na jedno wychodzi.

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Taddeo Piccolomini - 03.11.2020

Również po kolei. Tak jestem wybredny i ciężko zadowolić mnie (zabawka musi nieść radoche dziecku Big Grin) Rozumiem, że dojdzie wtedy do uprywatnienia wielu rzeczy, byłbym przeciwny temu jednak jako fetyszysta i tak będę prowadził skrupulatnie księgę skarbową Big Grin

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Stanisław Wieniawa - 03.11.2020

Brzydko mówiąc, można to zebrać wszystko do kupy? Żeby przeczytać całość?

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Taddeo Piccolomini - 03.11.2020

(03.11.2020, 11:50:42)Janusz Zabieraj napisał(a): Brzydko mówiąc, można to zebrać wszystko do kupy? Żeby przeczytać całość?

Byłbym za tym, by powstała czytelna Bulla. Tworzenie dodatkowych poradników może nie będzie potrzebne.

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Mikołaj Dreder - 03.11.2020

(03.11.2020, 11:47:47)Taddeo Piccolomini napisał(a): Również po kolei. Tak jestem wybredny i ciężko zadowolić mnie (zabawka musi nieść radoche dziecku Big Grin) Rozumiem, że dojdzie wtedy do uprywatnienia wielu rzeczy, byłbym przeciwny temu jednak jako fetyszysta i tak będę prowadził skrupulatnie księgę skarbową Big Grin

Z założenia gospodarka będzie wolnorynkowa, z elementami centralnie planowanymi - i to z czystej konieczności, bo musiałem znaleźć jakiś środek, który byłby uniwersalnym sposobem liczenia zysków bądź strat przedsiębiorstwa. Stąd nowatorska propozycja przeliczania postów na forum na zysk pieniężny, a ograniczenia dotyczące oprocentowania kredytu służą tylko temu, aby na rozruch gospodarki zniwelować nieuczciwą konkurencję - zakładając, że zaczniemy się w nią bawić ze stanem na 18 stycznia br., czyli na ostatnią aktualizację stanu kont bankowych.

Jeśli będziemy zaczynać od zera to sprawa się komplikuje i sam nie wiem jak wygląda rozruch gospodarki państwa od zera. Wówczas trzeba będzie wykorzystać zjawisko druku pieniędzy, ale sam nie wiem jak to potem ugryźć. Nie jestem ekonomistą, prywatnie optuję za zachowaniem dotychczasowego stanu kont - w końcu de facto jest to pieniądz wypracowany.

(03.11.2020, 11:50:42)Janusz Zabieraj napisał(a): Brzydko mówiąc, można to zebrać wszystko do kupy? Żeby przeczytać całość?

Gwoli ścisłości - to co ja piszę to poradnik użytkownika, a nie bulla. To jak sobie to Jego Świątobliwość opakuje w formie dokumentu, to sprawa tylko i wyłącznie Ojca Świętego. Ja stworzyłem, jak to nazywam, Almanach Systemu Gospodarczego, który mówi o wariantach generowania zysku bądź straty z zachowaniem losowości oraz traktuje o systemie podatkowym i kredytowym. Coś jeszcze wymaga opisania?

Jak będzie wyglądać sytuacja z lokacją miasta? Jak rozumiem na razie mamy Apostolskie Miasto Rotria, Firenze oraz Mediolan.

I jeszcze jak to z miastami będzie wyglądać. Czy będą wymogi zakupów parceli i budowy budynków wcześniej wspomnianych jak: małe warsztaty, średnie manufaktury i duże fabryki?

Cytat:Jak będzie wyglądać sytuacja z lokacją miasta? Jak rozumiem na razie mamy Apostolskie Miasto Rotria, Firenze oraz Mediolan.

Nigdzie nie było mowy o lokowaniu miast. Opisałem system gospodarczy, a nie nadania lenne - te są tylko prerogatywą Patriarchy. Oczywiście wraz z czasem przewidziany jest rozwój możliwości wydawania pieniędzy - na różne dobra ruchome i nieruchome, ale to później. Na początek musimy wdrożyć gospodarkę w życie codzienne i uczynić z niej kluczowy, ale nie najważniejszy, element codziennego funkcjonowania.

Cytat:I jeszcze jak to z miastami będzie wyglądać. Czy będą wymogi zakupów parceli i budowy budynków wcześniej wspomnianych jak: małe warsztaty, średnie manufaktury i duże fabryki?

System rozbudowy technologii naszego przedsiębiorstwa opisałem tutaj:

Cytat:Zaś kwestia samych firm, jak wspominałem wcześniej - optuje za wprowadzeniem podziału na klasy (brązowa, srebrna i złota) technologii, która pozwoli nam na funkcjonowanie: małych warsztatów rzemieślniczych, drobnych manufaktur i wielkich fabryk. Każdy awans na technologię wyżej będzie obarczony kosztami pieniężnymi oraz warunkami niezbędnymi do awansu klasę wyżej. Przede wszystkim, chcąc awansować wyżej trzeba będzie dokonać zakupu patentów i technologii, które pozwolą na rozbudowę firmy i parku maszynowego na uczelniach technicznych oraz dokonać rozbudowy fabryki (zakup gruntu i opłacenie ekipy budowlanej). Proponuję to wszystko obarczyć kosztami stałymi, w przypadku zakupu technologii oraz wdrożenie w życie przelicznika w przypadku rozbudowy fabryki (koszty stałe + koszt każdego stanowiska + koszty pozwoleń budowlanych - wszystko to przeliczane w stosunku do tego, ile osób planujemy zatrudnić). Wówczas nasza firma wskoczy technologię wyżej - generując większy zysk, poprzez szybszą produkcję oraz więcej osób zatrudnionych w fabryce. Element wprowadzenia klas technologicznych sprawi, że będziemy mieli możliwość wydania i inwestycji pieniędzy zgromadzonych na koncie, tutaj także będziemy mieli możliwość wprowadzenia kredytów i pożyczek. Zmusi to także użytkowników systemu do ruszenia głową i kalkulowania, chociażby tego, czy inwestycja okaże się bezpieczna czy może pójdziemy z torbami. Jak mówiłem, duża losowość, sprawi, że nowy system gospodarczy będzie pozbawiony nudy i schematów - zysk, zatrudnianie nowych pracowników, zysk, rozbudowa firmy, zysk, zysk, zwiększenie zatrudnienia + rozbudowa firmy. W gruncie rzeczy unikniemy ciągłego bogacenia się, a w sytuacji gdy aktywność mikronacyjna przygaśnie to nasze firmy będą odnosić mniejsze zyski, które z czasem będą wymagać reakcji - redukcji zatrudnienia, aby w miesięcznym raporcie wyjść na plus lub zastawienia fabryki w banku, etc. Możliwości jest wiele i właściwie ograniczeniem będzie nasza wyobraźnia, bo system 2.0 nie będzie zawierał sztywnych ram. Będzie zawierał tylko przeliczniki, którymi operował będzie Ekonom oraz przedsiębiorca.

Ale nie ma nic o obowiązku budowania ich. W bulli Zelus Domus Tuae jest, że kamienice kupujemy i zysk mamy z tego. Również by Fabryki dokonywało się zakupu, wpisywało do Ewidekcji Intytucji i Fabryk i dopiero mogła działać i dać zysk.

RE: Dysputa VI - "Między księstwem a manufakturą - dyskusja o systemie gospodarczym - Stanisław Wieniawa - 03.11.2020

Dla mnie to i tak jest wszystko bardzo skomplikowane.