![]() |
|
Rozmowa o gospodarce - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217) +--- Dział: Urzędy Kurialne (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=502) +---- Dział: Palazzo del Governatorato [Generalny Gubernatorat] (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=529) +---- Wątek: Rozmowa o gospodarce (/showthread.php?tid=3378) |
RE: Rozmowa o gospodarce - Albert Orański - 18.09.2026 Cieszę się, że Wasza Wysokość wykazuje postawę patriotyczną! Prywatnie zgodzę się, że hazard jest ciekawszym sposobem wydatkowania prywatnych środków niż podatki, ale jako urzędnik muszę zaprotestować
RE: Rozmowa o gospodarce - Fryderyk van Oranje - 19.09.2026 Jeśli by nawet wprowadzić takie opłaty urzędowe to wtedy tacy goście zagraniczni też by je musieli opłacać? Bo może być tak, że gosc niezbyt aktywny w Rotrii nie miałby tyłu pieniedzyby opłacić chyba że opłaty byłyby stosunkowo niskie. Co do pensji itp. Pomysł byłby dobry, ale póki co Skarb Państwa ma stosunkowo mało funduszy i może przydałoby się uzyskać wyrównanie choćby za okres istnienia Rotrii od 2025 do teraz. Wedle moich wyliczeń to dałoby kilkanaście tysięcy lirów do skarbu co umożliwia wszelkie wypłaty pensji itp. RE: Rozmowa o gospodarce - Aurelio de Medici y Zep - 19.09.2026 Nigdy nie byłem mocny w v-gospodarce, ale Wasza Eminencja skutecznie wyjaśnił mi zasady bankowości, a co ważniejsze - od razu zostałem przekonany do włączenia się w tę inicjatywę. Konto założone, saldo będzie rosło, ale najbardziej cieszy mnie wspólna korzyść wszystkich mieszkańców Patrymonium
RE: Rozmowa o gospodarce - Pedro I Catalán - 19.09.2026 (19.09.2026, 09:48:19)Fryderyk van Oranje napisał(a): Jeśli by nawet wprowadzić takie opłaty urzędowe to wtedy tacy goście zagraniczni też by je musieli opłacać? Bo może być tak, że gosc niezbyt aktywny w Rotrii nie miałby tyłu pieniedzyby opłacić chyba że opłaty byłyby stosunkowo niskie. Można robić przelewy między rachunkami z różnych krajów, z przewalutowaniem. Testowałem Poza tym znam jednego majętnego arcybiskupa, który chętnie udziela pożyczek
RE: Rozmowa o gospodarce - Ferdynand I - 19.09.2026 Umiłowani! Choć jesteśmy biedni jak mysz kościelna, wszak wymaga tego od nas Chrystus, byśmy nie gromadzili sobie skarbów na ziemi, gdzie rdza i mól niszczą, to całym sercem popieramy projekt reformy gospodarczej. Jest ona bardzo wymagająca, bo do tej pory chyba żadna mikronacja nie wprowadziła żadnego udanego i ciekawego rozwiązania. Różne próby prowadzenia gospodarki bankowej pojawiały się już w przeszłości, ot choćby system który próbował stworzyć niejaki Ganganelli. Były to próby owszem ciekawe, ale zazwyczaj paliły się na panewce i kończyły niepowodzeniem. Niemniej jednak to, co zaproponował Eminencja Orański, wydaje się rozwiązaniem sensownym i pewnej mierze nowatorskim. Pytanie, które należy sobie postawić brzmi: co nam ten system gospodarczy rzeczywiście da i czy nie będzie utrudnieniem dla nowoprzybyłych do naszej mikronacji? RE: Rozmowa o gospodarce - Albert Orański - 20.09.2026 Jak słusznie w rozmowie na Discordzie zwrócił uwagę Czcigodny Mancini - aby gospodarka miała jakikolwiek sens, musi mieć realne przełożenie na nasze wirtualne życie. Pieniądze nie mogą więc służyć wyłącznie gromadzeniu, konieczne jest ich wydawanie, bo z jednej strony zapobiega to galopującej inflacji wynikającej z co raz większej ilości pieniądza w obiegu, a z drugiej strony nadaje sens udziałowi w gospodarce. Zapraszam zatem na co moglibyśmy wydawać pieniądze - zaznaczę, że chodzi nam o wydatki, które powodowały bezpowrotną utratę określonej kwoty i jej wycofanie z obiegu. RE: Rozmowa o gospodarce - Maurycy Orański - 21.09.2026 Ode mnie: Fundacje: kościoły, klasztory, szpitale, schroniska Ekskluzywne życie: rezydencja i jej kolejne rozbudowy, limuzyny, jachty, może utrzymanie dworu, prywatne zbiory sztuki czy inne kolekcje, prywatny teatr/chór/opera etc., wojska prywatne RE: Rozmowa o gospodarce - Fryderyk van Oranje - 21.09.2026 Ale to wydawanie macie na myśli, że w MBP byśmy przelewali na rachunek skarbu państwa tak? Przy czym w takich warunkach jeśli by nawet była inflacja to zawsze można zwiększać ceny. RE: Rozmowa o gospodarce - Henryk Ziemiański - 21.09.2026 Ja wydałbym w całości na ubogich. RE: Rozmowa o gospodarce - Pedro I Catalán - 21.09.2026 Ja jestem zdania, że skoro już ciężko pracujemy na te pieniądze (w MBP pieniądze dostaje się przecież za aktywność), to powinniśmy wydawać je na coś realnie wartościowego. Jeśli do tej pory samochody, kosztowności, a nawet sztukę mogliśmy mieć czysto narracyjnie - po prostu pisząc, że to mamy, to żadna frajda musieć teraz nagle na to wydawać pieniądze. Jedynym wyjątkiem mogłyby być przedmioty unikatowe, jak np. właśnie dzieła sztuki, artefakty itp. i wówczas "posiadanie" wiązałoby się z tym, że nikt inny nie może tego użyć w swojej narracji, ale nie wiem, czy to też nie jest trochę naciągane. Mimo to zastanawiałem się nawet, czy nie rozszerzyć działalności OIC o usługi quasi-notarialne. A co się tyczy nieruchomości, to mam wrażenie, że w Rotrii i tak już większość jest rozdysponowana, a same nieruchomości nie mają dużej wartości użytkowej, bo w przeciwieństwie do starego projektu systemu gospodarczego Rotrii (tego wprowadzanego przez Mandatamentum, na które powoływałem się zakładając OIC), obecnie nieruchomości nie wpływają na zwiększenie przychodów w MBP. Na co zatem wydawać pieniądze?
|