Państwo Kościelne Rotria
[Siena] Palazzo Fineschi - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Dział: Archiwa Apostolskie (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=495)
+----- Dział: Zespół Archiwalny "Miejsca" (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=497)
+------ Dział: Marchia Sieny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=319)
+------- Dział: Marchia Wschodnia (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=323)
+------- Wątek: [Siena] Palazzo Fineschi (/showthread.php?tid=2546)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: [Siena] Palazzo Fineschi - Piotr Pawłow - 23.02.2021

Cóż, widzę że jak zawsze zebrało się grono rabinów debatujących o religii. Big Grin

RE: [Siena] Palazzo Fineschi - Taddeo Piccolomini - 23.02.2021

(23.02.2021, 18:49:32)Piotr Pawłow napisał(a): Cóż, widzę że jak zawsze zebrało się grono rabinów debatujących o religii. Big Grin

W końcu to Państwo Kościelne mój drogi Wink

RE: [Siena] Palazzo Fineschi - Baltazar Dostojewski - 23.02.2021

(23.02.2021, 18:49:32)Piotr Pawłow napisał(a): Cóż, widzę że jak zawsze zebrało się grono rabinów debatujących o religii. Big Grin

Jesteśmy w miejscu gdzie takowe rozmowy sa na porządku dziennym wiec nie ma sie co dziwić Ojczymie ze i tu w pięknych ogrodach Palazzo Fineschi rozmawia sie o religii i itp itd.

RE: [Siena] Palazzo Fineschi - Stanisław Wieniawa - 23.02.2021

(23.02.2021, 18:39:06)Taddeo Piccolomini napisał(a):
Cytat:Mk 3,31-35
Przyszła Jego matka i Jego bracia i zatrzymawszy się na zewnątrz, posłali do Niego, aby Go przywołać. A przy Nim siedziała wielka gromada. Powiedzieli Mu: "Oto Twoja matka, Twoi bracia i Twoje siostry czekają na Ciebie na zewnątrz".  On w odpowiedzi rzekł im: "Kto jest moją matką i moimi braćmi?" Spojrzawszy po siedzących wokół siebie powiedział: "Oto moja matka i moi bracia. Kto spełni wolę Boga, ten będzie moim bratem, i siostrą, i matką".
Muzułmanie uważając Biblię, która jest Bożym Słowem, za Świętą Księgę i nauki Chrystusa uznają i nazywają go Mesjaszem, przy każdym wypowiedzianym imieniu Jezus modlą się słowami "pokój i błogosławieństwo Boga z nim", czyż nie są braćmi? Już fakt, że wierzą w Jedynego i żyją słowem Bożym wystarcza według mnie.

Popieramy tę interpretację Waszej Ekscelencji.

RE: [Siena] Palazzo Fineschi - Michał Franciszek Lisewicz - 23.02.2021

Owszem, należy w pierwszym rzędzie zauważać to, co nas łączy, a dopiero później to, co nas różni. Tak twierdził także Cz. Sł. B. x. abp Fulton J. Sheen.

Co do muzułmanów, to owszem, wyznają oni Jedynego Boga, ale Pana Jezusa Chrystusa jako Syna Bożego nie uznają, choć owszem, szacunkiem wysokim Go darzą.

Pamiętać jednak należy, że także istotne różnice nas dzielą. Także Pismo inne posiadają i nasze zdaje się uważają za częściowo błędne. Jeśli się mylę, to byłbym wdzięczny za wyprowadzenie mnie z błędu.
Uznają nas za lud Księgi. A my nie lud Księgi, lecz lud Słowa Bożego.

Owszem, jak już napisałem, w pierwszym rzędzie zauważajmy to, co nas łączy, a dopiero następnie różnice.

RE: [Siena] Palazzo Fineschi - Pio Maria de Medici - 23.02.2021

Nie są braćmi. Ale nie mam ochoty na rozpisywanie się w tym temacie. Niemniej jednak czynienie Muzułmanów jako „braci w wierze” jest relatywizmem i zaprzeczeniem prawdzie.

RE: [Siena] Palazzo Fineschi - Michał Franciszek Lisewicz - 23.02.2021

Braćmi w wierze, to rzeczywiście nie są. Ale braćmi - synami Jedynego Ojca, to owszem.
Niemniej jednak, braćmi w wierze nie są, bo wiarę mamy po prostu inną.
Także wyrażenie starsi bracia w wierze odnoszone do żydów, przypisywane  Św. Janowi Pawłowi II, również nie jest uzasadnione, jako że judaizm dawny a judaizm obecny to już nie to samo, a co więcej - jeśli dobrze kojarzę - jest to tłumaczenie błędne.

RE: [Siena] Palazzo Fineschi - Gagik Bagratyda - 23.02.2021

Przyszła Jego matka i Jego bracia i zatrzymawszy się na zewnątrz, posłali do Niego, aby Go przywołać. A przy Nim siedziała wielka gromada. Powiedzieli Mu: "Oto Twoja matka, Twoi bracia i Twoje siostry czekają na Ciebie na zewnątrz".  On w odpowiedzi rzekł im: "Kto jest moją matką i moimi braćmi?" Spojrzawszy po siedzących wokół siebie powiedział: "Oto moja matka i moi bracia. Kto spełni wolę Boga, ten będzie moim bratem, i siostrą, i matką".
Muzułmanie uważając Biblię, która jest Bożym Słowem, za Świętą Księgę i nauki Chrystusa uznają i nazywają go Mesjaszem, przy każdym wypowiedzianym imieniu Jezus modlą się słowami "pokój i błogosławieństwo Boga z nim", czyż nie są braćmi? Już fakt, że wierzą w Jedynego i żyją słowem Bożym wystarcza według mnie.

Co Koran pisze o chrześcijańskiej Biblii:

Cytat:2:79  Biada więc tym, którzy piszą Księgę swoimi rękami, a potem mówią: "To pochodzi od Boga!" - aby to sprzedać za niską cenę. Biada im więc za to, co napisały ich ręce! I biada im za to, co oni zyskują!

Islam uznaje natchnienie Tory, Psalmów i Ewangelii, ale twierdzi, że zostały zafałszowane przez żydów i chrześcijan. Żyją "Słowem Bożym", ale troszkę innym niż nasze (głównie Koranem). A Chrystusa nie uznają za Boga, jak chrześcijaństwo, ale za proroka. My wierzymy w Boga w Trójcy Świętej Jedynego, Boga, który stał się człowiekiem, umarł na krzyżu dla naszego zbawienia i zmartwychwstał. Muzułmanie też wierzą w tego Boga?

(23.02.2021, 18:42:51)Baltazar Dostojewski napisał(a):

Koran uznaje znaczenie nauczania Jezusa i boskie natchnienie słów, które przekazywał. Wzywa muzułmanów do oczekiwania na ponowne przyjście Jezusa:
Cytat:Jezus będzie przykładem i nauką poprzedzającą zbliżenie Ostatecznego Sądu. Strzeżcie się wątpić o jego przyjściu. Niech szatan nie sprawi abyście odrzucili tę prawdę; on jest waszym otwartym nieprzyjacielem. Skoro Jezus pokazał się wśród cudów na ziemi, rzekł do ludzi: Przychodzę objawić wam prawdę, i oświecić was w wątpliwościach waszych. Bójcie się Boga, a mojej nauki trzymajcie się. On jest moim i waszym Panem! Służcie Mu, oto jest droga zbawienia. (Koran, 43:61-64 TB tłumaczenie/interpretacja Jana Murzy Tarak Buczackiego, Warszawa 1858).

Koran o ukrzyżowaniu i zmartwychwstaniu Jezusa wypowiada się następująco:
Cytat:Bóg powiedział do Jezusa: zesławszy na Ciebie śmierć, wzniosę cię do Siebie, będziesz uwolnionym od niewiernych i nad nich, aż do Dnia Sądnego będą wywyższeni ci, którzy za tobą pójdą; wszyscy do Mego powrócicie Sądu, a ja wasze sprawy rozsądzać będę. (Koran, 3:48, tłum. Jan Murza Tarak Buczacki).
Cytat:I rzekli [Żydzi]: skazaliśmy na śmierć Mesjasza, Jezusa Syna Marii posłańca Bożego; lecz oni go nie skazali na śmierć i nie ukrzyżowali: postać pozorna ciała zwiodła ich okrucieństwa. Ci, którzy się o to sprzeczają, zostają w samych wątpliwościach, nie oświeca ich prawdziwa nauka, a tylko sposób ich sądzenia. Oni nie zabili rzeczywiście Jezusa; Bóg go wziął do siebie, ponieważ On jest potężny i mądry. (Koran, 4:155, tłum. J.M.T.B.).

Cytat:A jeśli Chrystus nie zmartwychwstał, daremne jest nasze nauczanie, próżna jest także wasza wiara. Okazuje się bowiem, żeśmy byli fałszywymi świadkami Boga, skoro umarli nie zmartwychwstają, przeciwko Bogu świadczyliśmy, że z martwych wskrzesił Chrystusa. (1 Kor 15,14-15)

Ewangelia twierdzi, że Chrystus zmartwychwstał, zaś Koran - że nie. Podobnie rzecz się ma z Bożym synostwem Jezusa:

Cytat:19:88-92 Oni powiedzieli: "Miłosierny wziął Sobie syna!" Popełniliście rzecz potworną! Niebiosa omal nie rozrywają się, a ziemia omal nie popęka szczelinami, a góry omal nie rozpadną się w proch od tego, iż oni przypisali Miłosiernemu syna. A nie godzi się Miłosiernemu, aby wziął sobie syna!
Cytat:«Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego». (Mt 16,16b

Cóż powiedzieć?

Cytat: Nadziwić się nie mogę, że od Tego, który was łaską Chrystusa powołał, tak szybko chcecie przejść do innej Ewangelii. Innej jednak Ewangelii nie ma: są tylko jacyś ludzie, którzy sieją wśród was zamęt i którzy chcieliby przekręcić Ewangelię Chrystusową. Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy - niech będzie przeklęty! Już to przedtem powiedzieliśmy, a teraz jeszcze mówię: Gdyby wam kto głosił Ewangelię różną od tej, którą [od nas] otrzymaliście - niech będzie przeklęty! (Ga 1,6)

Cytat:W islamie Isa ibn Marjam (Jezus) jest najważniejszym zaraz po Mahomecie prorokiem.
Wcielony Bóg jest najważniejszym zaraz po Mahomecie prorokiem! Cóż za wyróżnienie!

Cytat: Braćmi w wierze, to rzeczywiście nie są. Ale braćmi - synami Jedynego Ojca, to owszem.
Także wyrażenie starsi bracia w wierze odnoszone do żydów, przypisywane  Św. Janowi Pawłowi II, również nie jest uzasadnione, jako że judaizm dawny a judaizm obecny to już nie to samo, a co więcej - jeśli dobrze kojarzę - jest to tłumaczenie błędne.

Mnie uczyli, że dziećmi Bożymi stajemy się przez chrzest. Natomiast Koran mówi:

Cytat:19:35 Nie jest odpowiednie dla Boga, aby przybrał Sobie syna. Niech Mu będzie chwała! Kiedy On postanowi jakąś rzecz, to tylko mówi: "Bądź!", i ona jest.

Nie jestem wrogiem muzułmanów i szanuję wielu z nich. Ale nie są moimi braćmi!

RE: [Siena] Palazzo Fineschi - Baltazar Dostojewski - 23.02.2021

(23.02.2021, 21:22:15)Gagik Bagratyda napisał(a):

Co Koran pisze o chrześcijańskiej Biblii:

Cytat:2:79  Biada więc tym, którzy piszą Księgę swoimi rękami, a potem mówią: "To pochodzi od Boga!" - aby to sprzedać za niską cenę. Biada im więc za to, co napisały ich ręce! I biada im za to, co oni zyskują!

Islam uznaje natchnienie Tory, Psalmów i Ewangelii, ale twierdzi, że zostały zafałszowane przez żydów i chrześcijan. Żyją "Słowem Bożym", ale troszkę innym niż nasze (głównie Koranem). A Chrystusa nie uznają za Boga, jak chrześcijaństwo, ale za proroka. My wierzymy w Boga w Trójcy Świętej Jedynego, Boga, który stał się człowiekiem, umarł na krzyżu dla naszego zbawienia i zmartwychwstał. Muzułmanie też wierzą w tego Boga?

(23.02.2021, 18:42:51)Baltazar Dostojewski napisał(a):

Koran uznaje znaczenie nauczania Jezusa i boskie natchnienie słów, które przekazywał. Wzywa muzułmanów do oczekiwania na ponowne przyjście Jezusa:
Cytat:Jezus będzie przykładem i nauką poprzedzającą zbliżenie Ostatecznego Sądu. Strzeżcie się wątpić o jego przyjściu. Niech szatan nie sprawi abyście odrzucili tę prawdę; on jest waszym otwartym nieprzyjacielem. Skoro Jezus pokazał się wśród cudów na ziemi, rzekł do ludzi: Przychodzę objawić wam prawdę, i oświecić was w wątpliwościach waszych. Bójcie się Boga, a mojej nauki trzymajcie się. On jest moim i waszym Panem! Służcie Mu, oto jest droga zbawienia. (Koran, 43:61-64 TB tłumaczenie/interpretacja Jana Murzy Tarak Buczackiego, Warszawa 1858).

Koran o ukrzyżowaniu i zmartwychwstaniu Jezusa wypowiada się następująco:
Cytat:Bóg powiedział do Jezusa: zesławszy na Ciebie śmierć, wzniosę cię do Siebie, będziesz uwolnionym od niewiernych i nad nich, aż do Dnia Sądnego będą wywyższeni ci, którzy za tobą pójdą; wszyscy do Mego powrócicie Sądu, a ja wasze sprawy rozsądzać będę. (Koran, 3:48, tłum. Jan Murza Tarak Buczacki).
Cytat:I rzekli [Żydzi]: skazaliśmy na śmierć Mesjasza, Jezusa Syna Marii posłańca Bożego; lecz oni go nie skazali na śmierć i nie ukrzyżowali: postać pozorna ciała zwiodła ich okrucieństwa. Ci, którzy się o to sprzeczają, zostają w samych wątpliwościach, nie oświeca ich prawdziwa nauka, a tylko sposób ich sądzenia. Oni nie zabili rzeczywiście Jezusa; Bóg go wziął do siebie, ponieważ On jest potężny i mądry. (Koran, 4:155, tłum. J.M.T.B.).

Cytat:A jeśli Chrystus nie zmartwychwstał, daremne jest nasze nauczanie, próżna jest także wasza wiara. Okazuje się bowiem, żeśmy byli fałszywymi świadkami Boga, skoro umarli nie zmartwychwstają, przeciwko Bogu świadczyliśmy, że z martwych wskrzesił Chrystusa. (1 Kor 15,14-15)

Ewangelia twierdzi, że Chrystus zmartwychwstał, zaś Koran - że nie. Podobnie rzecz się ma z Bożym synostwem Jezusa:

Cytat:19:88-92 Oni powiedzieli: "Miłosierny wziął Sobie syna!" Popełniliście rzecz potworną! Niebiosa omal nie rozrywają się, a ziemia omal nie popęka szczelinami, a góry omal nie rozpadną się w proch od tego, iż oni przypisali Miłosiernemu syna. A nie godzi się Miłosiernemu, aby wziął sobie syna!
Cytat:«Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego». (Mt 16,16b

Cóż powiedzieć?

Cytat: Nadziwić się nie mogę, że od Tego, który was łaską Chrystusa powołał, tak szybko chcecie przejść do innej Ewangelii. Innej jednak Ewangelii nie ma: są tylko jacyś ludzie, którzy sieją wśród was zamęt i którzy chcieliby przekręcić Ewangelię Chrystusową. Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy - niech będzie przeklęty! Już to przedtem powiedzieliśmy, a teraz jeszcze mówię: Gdyby wam kto głosił Ewangelię różną od tej, którą [od nas] otrzymaliście - niech będzie przeklęty! (Ga 1,6)

Cytat:W islamie Isa ibn Marjam (Jezus) jest najważniejszym zaraz po Mahomecie prorokiem.
Wcielony Bóg jest najważniejszym zaraz po Mahomecie prorokiem! Cóż za wyróżnienie!

Cytat: Braćmi w wierze, to rzeczywiście nie są. Ale braćmi - synami Jedynego Ojca, to owszem.

Mnie uczyli, że dziećmi Bożymi stajemy się przez chrzest. Natomiast Koran mówi:

Cytat:19:35 Nie jest odpowiednie dla Boga, aby przybrał Sobie syna. Niech Mu będzie chwała! Kiedy On postanowi jakąś rzecz, to tylko mówi: "Bądź!", i ona jest.

Nie jestem wrogiem muzułmanów i szanuję wielu z nich. Ale nie są moimi braćmi!

Dobrze doszliśmy do konsensusu nie jesteśmy braćmi w wierze ale jesteśmy od jednego boga który ma różne imiona i na tym pozostańmy.
Nie mniej jednak szanuje wasze podejście wiele tutaj padło ciekawych powiazań do rozmowy na temat religii.

RE: [Siena] Palazzo Fineschi - Taddeo Piccolomini - 23.02.2021

Żeby poznać chrześcijan trzeba zapoznać się z Ewangelią, żeby poznać Żydów trzeba Torę, a żeby mówić cokolwiek o muzułmanach trzeba przeczytać Koran. Ja po przeczytaniu Koranu i jednego hadisu przetłumaczonego na polski zmieniłem swoje zdanie o muzułmanach i nie popieram powielania stereotypów, które są krzywdzące. Nieporozumienie występujące pomiędzy Kościołem a wspólnotami Islamu wynikają niestety z obustronnego lekceważącego podejścia do poznania się nawzajem.