Państwo Kościelne Rotria
Dysputa I. Jeden, powszechny Kościół Rotryjski - aggiornamento - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Dział: Archiwa Apostolskie (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=495)
+----- Dział: Zespół Archiwalny "Sobory i Synody" (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=227)
+------ Dział: Święte Sobory Kościoła Rotryjskiego (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=243)
+------- Dział: Sobór Welijski III (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=465)
+------- Wątek: Dysputa I. Jeden, powszechny Kościół Rotryjski - aggiornamento (/showthread.php?tid=2912)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Dysputa I. Jeden, powszechny Kościół Rotryjski - aggiornamento - Michał Franciszek Lisewicz - 07.12.2021

(06.12.2021, 22:55:22)Gagik Bagratyda napisał(a):
(06.12.2021, 22:05:23)Leon IV napisał(a): Jest Ekscelencja niepoważny. Z jednej strony mówi, że Kościół nie powinien łączyć się z Państwem Kościelnym, a chce z drugiej strony wysyłać Rotrów do posługi w innych krajach. Absurd. Mniejsze wspólnoty będą borykać się z tym samym problemem.

Mówię, że albo Rotria będzie posiadać zwierzchnictwo nad innymi krajami i w nich posługiwać, albo ani jedno, ani drugie. Mniejsze wspólnoty będą borykać się z tym samym problemem - zapewne. Ale to jeszcze nie argument za wyższością podległości Rotrii.

(06.12.2021, 23:35:33)Leon IV napisał(a): Aha, czyli nie zależy Wam na aktywnych duchownych tylko na buncie wobec Rotrii. Na to zgody nie wyrażamy.

Mnie się jednak wydaje, że J.E. Gagik Bagratyda ma na myśli, że
1. albo Rotria będzie się zajmowała wspólnotami lokalnymi i będzie miała nad nimi władzę
2. albo gdy Rotria się nie będzie zajmowała wspólnotami lokalnymi, nie będzie miała nad nimi władzy.

Z drugiej jednak strony, skoro duchowni lokalni są lepszym rozwiązaniem niż duchowni przysyłani z Rotrii, nie lepiej by było, by ci, którzy chcą prowadzić lokalne wspólnoty, uczynili to w ramach Rotrii? Czy stoi tu coś na przeszkodzie?

RE: Dysputa I. Jeden, powszechny Kościół Rotryjski - aggiornamento - Stanisław Wieniawa - 07.12.2021

My tego nie rozumiemy. Najwyraźniej na przeszkodzie stoi buta i bunt przeciwko Rotrii, a może swoisty żal za potraktowanie w przeszłości. On mógł być uzasadniony niezainteresowaniem poprzednich Patriarchów losem Kościoła. Nie bójmy się powiedzieć prawdy - pontyfikaty Piusa VII i Benedykta II to okresy snu z rzadkimi momentami wybudzenia. Teraz gwarantujemy troskę o kościoły lokalne, a co otrzymujemy? Bunt i szantaż.

RE: Dysputa I. Jeden, powszechny Kościół Rotryjski - aggiornamento - Stanisław Dmowski - 07.12.2021

Ogarnia mnie zażenowanie! Tak nie powinna wyglądać dysputa nad przyszłością naszego Kościoła! Tyle mówi się o zmianach, o trosce nad młodszym pokoleniem, które kiedyś obejmie władzę w Rotrii i będzie ją kierować, tutaj nie widać dobrego przykładu dla nich. Kardynale Medici, szanuję Wasze zaangażowanie od wielu lat dla spraw Rotrii i Kościoła, szanuję Wasze poświęcenie, walkę o to, aby ta wspólnota przetrwała. To jednak nie oznacza, że mam przyklasnąć Waszym działaniom. Nie ma tu miejsca na wywlekanie jakichś prywatnych zatargów z patriarchą, nie ma tu miejsca na buńczuczne deklaracje, na szantaże. Winien jestem uznania dla kard. Zepa za jego wyważony głos, głos merytoryczny i w skondensowanej formie prezentujący stanowisko osób doświadczonych, które wielokrotnie Rotrią kierowały i na sercu leży im dobro tej wspólnoty. To ważne, bo tutaj na soborze spotykają się ludzie, którzy mają za sobą lata pracy dla Kościoła i ludzie, którzy dopiero zaczynają przygodę z nim, nie są jeszcze wyrobieni i poinformowani o wielu sprawach. Istotnym jest więc, by obie strony prezentowały swoje stanowiska w sposób jasny, aby każdy mógł wyklarować sobie własny pogląd na daną sprawę. 

Nie odmawiam dobrych intencji przybyłemu tu na obrady JE Bagratydzie, bo z pewnością zależy mu bardzo na dobru wiernych. Trzeba jednak baczyć na to, że te debaty, rozmowy, że one służą dialogowi, wypracowaniu kompromisowych rozwiązań. Jeśli podchodzimy do dysput i już z miejsca przyznajemy innym, że my stoimy w prawdzie, my się nie mylimy, po co zatem dalej debatować? Nie podoba mi się ta buta i arogancja, te cechy nie przystoją duchownemu! 

Co tyczy się postulatów przedstawionych przez braci, uważam je za całkowicie nietrafione. To prawda, że Rotria w ostatnim czasie nie funkcjonowała tak jak należy. To prawda, sam to przyznaję, bo wielokrotnie tę kwestię podnosiłem! Nam potrzebne jest aggiornamento, ale nie w formie jakichś archaicznych, martwych zmian w prawie kanonicznym. Nam potrzebne jest aggiornamento naszych serc, naszych umysłów, naszych chęci! Potrzeba nam, aby cały lud wierny posypał głowy popiołem i zakasał rękawy do solidarnej pracy nad ciągłą odnową naszego Kościoła, my wszyscy, czy to kardynałowie, czy biskupi, czy prezbiterzy, czy nawet i świeccy ramię w ramię dla Rotrii, dla Kościoła, aby już więcej nie trzeba było patrzeć, jak forum świeci pustkami, jak wspólnotą rządzą ludzie nieaktywni, jak wierni z całego mikroświata nie są zaopiekowani. Dlatego też aby ten sobór nie poszedł na marne, przedstawiam projekt części, która znajdzie się w przyszłej adhortacji posoborowej i oczekuję jego szybkiego przegłosowania.

Cytat:
PROJEKT CZĘŚCI ADHORTACJI POSOBOROWEJ
Fratertitas et caritas

Ojcowie Soborowi zgromadzeni na Welii wzywają wszystkich wiernych, którym leży na sercu dobro Rotrii i Kościoła
do zgody, braterstwa i wzajemnego poszanowania
do wytężonej pracy biskupów i prezbiterów nad rozmnażaniem dobra i zabawy
do większej troski nad wiernymi rozsianymi po całym mikroświecie, którzy czują łączność z Kościołem
do ciągłej odnowy serc, umysłów i chęci, aby wspólnota rotryjska nigdy nie zginęła i dalej krzewiła dobrą nowinę w świecie

RE: Dysputa I. Jeden, powszechny Kościół Rotryjski - aggiornamento - Gagik Bagratyda - 07.12.2021

(07.12.2021, 01:22:52)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a):
(06.12.2021, 22:55:22)Gagik Bagratyda napisał(a):
(06.12.2021, 22:05:23)Leon IV napisał(a): Jest Ekscelencja niepoważny. Z jednej strony mówi, że Kościół nie powinien łączyć się z Państwem Kościelnym, a chce z drugiej strony wysyłać Rotrów do posługi w innych krajach. Absurd. Mniejsze wspólnoty będą borykać się z tym samym problemem.

Mówię, że albo Rotria będzie posiadać zwierzchnictwo nad innymi krajami i w nich posługiwać, albo ani jedno, ani drugie. Mniejsze wspólnoty będą borykać się z tym samym problemem - zapewne. Ale to jeszcze nie argument za wyższością podległości Rotrii.

(06.12.2021, 23:35:33)Leon IV napisał(a): Aha, czyli nie zależy Wam na aktywnych duchownych tylko na buncie wobec Rotrii. Na to zgody nie wyrażamy.

Mnie się jednak wydaje, że J.E. Gagik Bagratyda ma na myśli, że
1. albo Rotria będzie się zajmowała wspólnotami lokalnymi i będzie miała nad nimi władzę
2. albo gdy Rotria się nie będzie zajmowała wspólnotami lokalnymi, nie będzie miała nad nimi władzy.

Z drugiej jednak strony, skoro duchowni lokalni są lepszym rozwiązaniem niż duchowni przysyłani z Rotrii, nie lepiej by było, by ci, którzy chcą prowadzić lokalne wspólnoty, uczynili to w ramach Rotrii? Czy stoi tu coś na przeszkodzie?

Chodzi mi o to, że jeśli wspólnoty lokalne nic Rotrii zawdzięczać nie będą, to nie ma żadnego sensownego powodu, dla którego miały by jej podlegać. To dokładnie powiedziałem i to samo kard. Lubomirski - Lisewicz wyraził w powyższych dwóch punktach. Nie musi to oznaczać schizmy, a jedynie od początku tej dysputy postulowaną przeze mnie i innych braci z Warszawy pełną samorządność. Jeśli dla Rotrii jest to nieakceptowalne, a wspólnoty pozostające z nią w jedności muszą koniecznie jej podlegać - w porządku, ale na tym gruncie porozumienie nie będzie możliwe.

Zgodnie jednak z wezwaniem kard. de Medici (a także radą p. Orańskiego) opuszczam sobór - jedność nie będzie możliwa, gdyż dążymy do różnych celów - Rotryjczykom zależy na Rotrii (za co, oczywiście, nie mam do nich pretensji), nam zaś do trwałej aktywności wspólnot w naszych krajach i mniemamy, że skoro według dotychczasowych sposobów tego nie osiągnięto, to należy wypróbować inne.

RE: Dysputa I. Jeden, powszechny Kościół Rotryjski - aggiornamento - Stanisław Wieniawa - 07.12.2021

Aktywność możecie mieć zagwarantowaną w pełnej jedności z Rotrią. Jedności tej nie chcecie, więc wolna droga. Historia zweryfikuje Wasze decyzje, budowane na żalu i skrywanej urazie (zwłaszcza ze strony rodu Orańskich) wobec Państwa Kościelnego. Zamykam niniejszą dysputę. Projekt adhortacji przedstawiony przez Sekretarza Stanu będzie podlegał głosowaniu pod koniec obrad soboru w osobnym wątku.

RE: Dysputa I. Jeden, powszechny Kościół Rotryjski - aggiornamento - Aurelio de Medici y Zep - 07.12.2021

Deo gratias!