![]() |
|
Wieści z Rzeczpospolitej - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Misje dyplomatyczne (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=131) +---- Dział: Ambasada Rzeczpospolitej Obojga Narodów (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=33) +---- Wątek: Wieści z Rzeczpospolitej (/showthread.php?tid=646) |
RE: Wieści z Rzeczpospolitej - Aurelio de Medici y Zep - 17.01.2019 Powołać prymasa może jedynie Jego Świątobliwość. Ja jestem biskupem Krakowa, ale to oczywiście nie wystarcza. Myślę, że Ojciec Święty znajdzie kogoś kompetentnego na to stanowisko. RE: Wieści z Rzeczpospolitej - Marcin Zagłoba - 17.01.2019 (17.01.2019, 20:36:59)Maurycy Orański napisał(a): Wielebni! Taka nominacja leży tylko w kompetencji Patriarchy. RE: Wieści z Rzeczpospolitej - Michał Franciszek Lisewicz - 12.09.2020 Jego Królewska Mość Sebastian January II zwołał Sejm Walny i wyznaczył główne punkty jego obrad:
RE: Wieści z Rzeczpospolitej - Michał Franciszek Lisewicz - 19.09.2020 Ogłaszam, że Jego Królewska Mość Sebastian January II dokonał zmiany na stanowisku Kanclerza Wielkiego. JE x. abp Taddeo von Hippogriff-Piccolomini został zastąpiony przez pana Michała Jerzego Potockiego (dawniej: Michała von Rokuszewskiego) vel Miguela Jorge de Borbón-Conti de Catalan. Gratuluję i życzę powodzenia na tym stanowisku! A oto list nowego Kanclerza Wielkiego: Cytat: RE: Wieści z Rzeczpospolitej - Ametyst I Dziecię - 20.09.2020 Zapomniałem hasła do RON to napiszę tu, na jedno wyjdzie. Generalnie nie wnikam w ten cały spór o nowy Kościół, ciekawa ale nie moja sprawa, ale pomysł aby diecezja (eparchia?) wileńska była unicka jest niezły i chyba wpisze się w podejście miejscowych, aby odwzorowywać realową sytuację. Mi na przykład w RON zawsze jakoś tak brakowało elementów wschodniochrześcijańskich. Szkoda tylko, że w grę wchodzi odrodzenie jednego ośrodka. Jeśli chodzi o prawosławie i grekokatolicyzm w Rzeczypospolitej to myślę, że warto też nawiązać do tradycji metropolii kijowskiej i halickiej (ośrodek lwowski), eparchii turowsko-pińskiej (jest o tym nawet monografia), przemyskiej (w końcu najdłużej trwająca przy prawosławiu, a potem ważne centrum unii) albo chełmskiej. Macie też klasztory - Poczajów, którego rozkwit to bazylianie, Supraśl albo Jabłeczna, która była zawsze taką nieprzerwanie prawosławną enklawą.
W ogóle życzę powodzenia, gdybyście potrzebowali literatury itp to mogę pomóc, ale nieironicznie polecam też Wikipedię - tematy prawosławia i unitów w Rzeczypospolitej są tam naprawdę przyzwoicie omówione.
RE: Wieści z Rzeczpospolitej - Michał Franciszek Lisewicz - 20.09.2020 Wasza Ekscelencjo, Dziękuję za te słowa. Przekażę je w tamtym wątku. Chciałbym jednak zauważyć, że odniesienie do Chrześcijaństwa wschodniego było jeno w propozycji x. abp Mikołaja kard. Dredera, a nikt inny nie miał w związku z tym planów... Dziękuję za te uwagi i informacje. Chciałbym, aby przyniosły coś także i u nas, w Rzeczypospolitej. Z poważaniem,
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz RE: Wieści z Rzeczpospolitej - Ametyst I Dziecię - 20.09.2020 Takie to moje luźne przemyślenia. RE: Wieści z Rzeczpospolitej - Mikołaj Dreder - 20.09.2020 (20.09.2020, 11:19:59)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Wasza Ekscelencjo, Szkoda tylko, że nikt mojej propozycji nie wziął na poważnie, a uważam ją za bardzo ciekawą. Natomiast popierana jest propozycja nowicjusza, która została przedstawiona w taki sposób, że nie ma w niej zawartych żadnych konkretów. Coś na zasadzie, "a zróbmy sobie w RON kalwinizm albo zróbmy katolicki kościół narodowy albo zróbmy hybrydę wszystkich wyznań chrześcijańskich". RE: Wieści z Rzeczpospolitej - Ametyst I Dziecię - 20.09.2020 To znaczy moje prywatne zdanie jest takie, że warto by odwzorować jakoś wszystkie znaczące wyznania Rzeczypospolitej szlacheckiej, bo jednak to pierwowzór absolutnie nie był religijnym monolitem, ale no w przypadku tego konkretnego pomysłodawcy mogłoby się to skończyć wrzucaniem postów z samymi tylko zdjęciami. RE: Wieści z Rzeczpospolitej - Michał Franciszek Lisewicz - 20.09.2020 Również uważam, że propozycja Prymasa Mikołaja Dredera jest ciekawa i warta zastanowienia. Rzeczywiście ciekawym rozwiązaniem byłoby częściowe odzwierciedlenie realnej historycznej sytuacji, kiedy to w Rzeczypospolitej było więcej wyznań. |