Państwo Kościelne Rotria
Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Urzędy Kurialne (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=502)
+---- Dział: Palazzo del Governatorato [Generalny Gubernatorat] (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=529)
+----- Dział: Signoria Rotryjska (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=612)
+----- Wątek: Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" (/showthread.php?tid=3870)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" - Fryderyk van Oranje - 24.08.2026

(24.08.2026, 21:13:55)Vilarte napisał(a): Swoją drogą, ponieważ nie chcę zaburzać wątku urzędowego 
[Obrazek: 101005704499842476_t.png]

@Aurelio de Medici y Zep Nie trzeba się wypowiadać w naszym imieniu, jako Kościół Powszechny Pollinu sami sobie określamy, co jest z naszego punktu widzenia dramatem, a co nie Wink 
Niemniej, tragiczna śmierć patriarchy budzi w nas smutek, będziemy modlić się za jego duszę oraz za natchnienie Boże do wyboru godnego następcy.
Ekscelencjo Vilarte, wy jesteście Kościół Powszechny Pollinu, a nie Kościół Powszechny. Takowym jest Rotria. Oczywiście jak zgodzicie się na komunię to pewnie mniej nam będzie przeszkadzać, że nasza nazwa jest częścią waszej. No ale wypadałoby wpierw wejść w unię/komunię. Wink

RE: Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" - Pio Maria de Medici - 24.08.2026

Od razu Kościół… zbiór heretyków.

RE: Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" - Vilarte - 24.08.2026

Zgodnie z naszą - może górnolotnie to zabrzmi - doktryną, jesteśmy jedyną wspólnotą v-chrześcijańską, która ma prawo używać określenia "Kościół Powszechny". Jest to podejście, które stosujemy praktycznie od początku i które podtrzymaliśmy ostatnio kilka miesięcy temu w Skarlandzie, interweniując (skutecznie) gdy tamtejsza wspólnota Juana de la Cerdy chciała nazwać się Kościołem Powszechnym Patriarchatu Walencji. Kościół Rotryjski jest znany w całym mikroświecie po prostu jako Kościół Rotryjski. Nazywanie się "Kościołem Powszechnym" równa się podszywaniu pod naszą wspólnotę Wink 

RE: Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" - Aurelio de Medici y Zep - 24.08.2026

Wasza Ekscelencjo,

my swój Kościół nazywaliśmy powszechnym już kilkanaście lat temu (znalazłem na szybko ślady z 2010 r.), więc jest to część naszej własnej, ugruntowanej historycznie tradycji. Skoro byliśmy pierwsi, to akurat my pod nikogo się nie podszywamy Smile I do Was też o to pretensji nie mamy, choć do powszechności KPP odniosła się już Stolica Apostolska w bulli Rex tremendae maiestatis. Zresztą pierwszy w historii mikroświata związek wyznaniowy mający w nazwie powszechność dołączył do Rotrii już w 2012 r., czego i KPP życzymy.

A co do doktryny KPP, Rotria jej po prostu nie uznaje, jak i całego KPP. Uznajemy jednakże za część własnej tożsamości nawiązywanie do realnego Kościoła katolickiego, którego nazwa nie oznacza nic innego, jak "powszechny". Trudno dziwić się, mając taką nazwę, że ktoś używa podobnych określeń.

Pod KPP Rotria nie zamierza się podszywać i zaręczam, że nie taka była moja intencja.

(24.08.2026, 21:44:29)Vilarte napisał(a):
Zgodnie z naszą - może górnolotnie to zabrzmi - doktryną, jesteśmy jedyną wspólnotą v-chrześcijańską, która ma prawo używać określenia "Kościół Powszechny". Jest to podejście, które stosujemy praktycznie od początku i które podtrzymaliśmy ostatnio kilka miesięcy temu w Skarlandzie, interweniując (skutecznie) gdy tamtejsza wspólnota Juana de la Cerdy chciała nazwać się Kościołem Powszechnym Patriarchatu Walencji. Kościół Rotryjski jest znany w całym mikroświecie po prostu jako Kościół Rotryjski. Nazywanie się "Kościołem Powszechnym" równa się podszywaniu pod naszą wspólnotę Wink 

Wbrew temu nawet tu całemu przedsięwzięciu i gadaniu o jakiś zmierzchłych Soborach (nie mówię, że to Wasza Ekscelencja to pisał,- był to ktoś inny) to Rotria od odrodzenia stawiała na celebry, stawiała na działanie duchownych, na kościoły lokalne, na odbudowę globalnego kościoła. Zatem starała się być Kościołem Powszechnym tak jak od zawsze mówiła o sobie, tak jak kiedyś działała. Więc Rotria była Kościołem Powszechnym zanim KPP w ogóle powstał. I będzie nim zapewne dłużej niż on sam.

RE: Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" - Vilarte - 24.08.2026

Piszę to jedynie po to, żeby zaakcentować nasze stanowisko; wzmocnione przekonaniem, że wspólnota która odzwierciedla pełnię aktywności realnego Kościoła, włącznie z prowadzeniem realnej ewangelizacji i akceptowaniem tego faktu, ma większe prawo do określania siebie "Kościołem Powszechnym" niż wspólnota, która ogranicza swoją aktywność do "odgrywania Kościoła", nawet jeśli chronologicznie była pierwsza.
Poza tym, tak jak wspomniałem, Kościół Rotryjski jest ogólnie znany poza granicami Rotrii jako...Kościół Rotryjski. W użyciu jest ta nazwa, skrót KR oraz przymiotnik "rotryjski". Nikt nie używa określenia "powszechny", chcąc się odwołać w swoim poście do Rotrii. Stąd zastrzeżenie, które chciałem wnieść na marginesie wydarzeń z ostatnich godzin.

(24.08.2026, 22:15:57)Vilarte napisał(a): Piszę to jedynie po to, żeby zaakcentować nasze stanowisko; wzmocnione przekonaniem, że wspólnota która odzwierciedla pełnię aktywności realnego Kościoła, włącznie z prowadzeniem realnej ewangelizacji i akceptowaniem tego faktu, ma większe prawo do określania siebie "Kościołem Powszechnym" niż wspólnota, która ogranicza swoją aktywność do "odgrywania Kościoła", nawet jeśli chronologicznie była pierwsza.
Poza tym, tak jak wspomniałem, Kościół Rotryjski jest ogólnie znany poza granicami Rotrii jako...Kościół Rotryjski. W użyciu jest ta nazwa, skrót KR oraz przymiotnik "rotryjski". Nikt nie używa określenia "powszechny", chcąc się odwołać w swoim poście do Rotrii. Stąd zastrzeżenie, które chciałem wnieść na marginesie wydarzeń z ostatnich godzin.
Ale my w Rotrii nikomu nie bronimy by sobie ewangelizował, albo że wiesz głosił Chrystusa, rozmawiał z innymi itd. To byłoby powiedzmy wiesz złe z punktu widzenia Katolika by bronić innym katolikom. Więc dlatego nie jestem w stanie się w pełni w Tobą zgodzić. Nie mniej rozumiem twoją logikę, wywód i argumenty i akceptuję je. Szacuneczek i dobrej nocy Smile

RE: Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" - Pedro I Catalán - 24.08.2026

(24.08.2026, 22:15:57)Vilarte napisał(a): Piszę to jedynie po to, żeby zaakcentować nasze stanowisko; wzmocnione przekonaniem, że wspólnota która odzwierciedla pełnię aktywności realnego Kościoła, włącznie z prowadzeniem realnej ewangelizacji i akceptowaniem tego faktu, ma większe prawo do określania siebie "Kościołem Powszechnym" niż wspólnota, która ogranicza swoją aktywność do "odgrywania Kościoła", nawet jeśli chronologicznie była pierwsza.

Sakramenty też sprawujecie? Jeśli tak, to wg realnego Kościoła robicie to świętokradczo. Jeśli nie, to gdzie tu rzekoma pełnia?

RE: Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" - Aurelio de Medici y Zep - 24.08.2026

Wspólnota, która odzwierciedla pełnię aktywności realnego Kościoła, włącznie z prowadzeniem realnej ewangelizacji i akceptowaniem tego faktu, nie powinna bawić się w księży w internecie i nazywać się Kościołem. Powinna to robić z nadania realnej władzy kościelnej i z odpowiednią misją kanoniczną.

RE: Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" - Vilarte - 25.08.2026

(24.08.2026, 22:42:01)Pedro I Catalán napisał(a): Sakramenty też sprawujecie? Jeśli tak, to wg realnego Kościoła robicie to świętokradczo. Jeśli nie, to gdzie tu rzekoma pełnia?
Ok, precyzując: pełnia działalności w ramach tego, co jest zgodne z realnym prawem kanonicznym. Niech tak będzie. Sakramentów oczywiście nie możemy sprawować, ale ewangelizować i owszem, bo nie jest do tego potrzebne żadne specjalne zezwolenie.
(24.08.2026, 23:26:30)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Wspólnota, która odzwierciedla pełnię aktywności realnego Kościoła, włącznie z prowadzeniem realnej ewangelizacji i akceptowaniem tego faktu, nie powinna bawić się w księży w internecie i nazywać się Kościołem. Powinna to robić z nadania realnej władzy kościelnej i z odpowiednią misją kanoniczną.
Jeśli chodzi o ewangelizację jako taką, to j/w nie wymaga ona żadnego nadania ani misji kanonicznej. Ewangelizować może każdy, zawsze i wszędzie. Kanon 211 realowego KPK.
„Wszyscy wierni mają obowiązek i prawo współpracy w tym, aby Boże przepowiadanie zbawienia rozszerzało się coraz bardziej na wszystkich ludzi każdego czasu i całego świata.”
(btw. zastanowiłbym się, jak na to "rozszerzanie przepowiadania zbawienia" wpływają Wasze akcje jak to autoutopienie patriarchy, wzbudzające za granicą najwyżej rozbawienie...)
Takiego szczególnego trybu wymagałoby sprawowanie sakramentów, "odprawianie" Mszy online i ogólnie "bawienie się w księdza", ale nie robimy tego. Codzienna aktywność KPP to głównie publikowanie samodzielnie pisanych rozważań do Ewangelii, przedruki różnych tekstów z realowych portali, zdarzają się też nabożeństwa okazjonalne, ale jest to czysta narracja plus przeklejka różnych pieśni z yt. Wg mojego najlepszego osądu, nie ma tam niczego co by stało w sprzeczności z prawem kanonicznym. Do tego stopnia że nie używamy słowa "Msza".
Jeśli chodzi o używanie nazwy "Kościół", to mamy kanon 216 tegoż KPK:
"Wszyscy wierni, którzy uczestniczą w misji Kościoła, mają prawo, by przez własne inicjatywy, każdy zgodnie ze swoim stanem i pozycją, popierali lub podtrzymywali apostolską działalność. Żadna jednak inicjatywa nie może sobie przypisywać miana katolickiej, jeśli nie otrzyma zgody kompetentnej władzy kościelnej."
Dlatego nie mamy w nazwie "katolicki" i nie zamierzamy takiego członu dodawać. Z drugiej strony, "odgrywanie Kościoła" nie może być traktowane jak furtka, pozwalająca obchodzić ograniczenia nakładane przez realowe prawo.