Państwo Kościelne Rotria
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Dział: Archiwa Apostolskie (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=495)
+----- Dział: Zespół Archiwalny "Miejsca" (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=497)
+------ Dział: Zagranica (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=99)
+------ Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=45)

RE: Wieści z zagranicy - Paolo Carlo de Medici y Zep - 13.03.2017

(13.03.2017, 10:30:12)Felipe Miguel de Guzmán napisał(a): Wygląda na to, że dziadek zjawił się nagle i niespodziewane jakby zmartwychwstał i teraz chce zdetronizować swego wnuka. Dziwne rzeczy się dzieją Bracia, bardzo dziwne.

Absens carens...

RE: Wieści z zagranicy - Daniel Krak - 13.03.2017

(13.03.2017, 10:30:54)Carlo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a): Śmiem wątpić, że to mój dziadek...

Bracie, dlaczego? Insza sprawa, że to forum nie powstało z dnia na dzień.

RE: Wieści z zagranicy - Paolo Carlo de Medici y Zep - 13.03.2017

Ekscelencja słusznie wysnuwa podejrzenie, że ktoś mógł się podszyć pod Vittorio Paolino.

RE: Wieści z zagranicy - Adrjanos Viktorjosigos - 13.03.2017

Bracia,
Drogi Bratanku,

Nie wiem skąd pomysł, ze pod mojego ojca ktoś się może podszywać. Mój Akt Abdykacji zawierał klauzulę zrzeczenia się tronu przez Księcia Carlosa gdybym powrócił ja lub mój ojciec. Wykonawcą tej woli jest mój brat Markos.
Na pewno da się Akt Abdykacji odzyskać ze Skarkandu.
Oczekujemy odpowiedniego oświadczenia ze strony Księcia Carlosa.

Co do przyszłości Urbino nie zapadły jeszcze żadne wiążące decyzje.

Cum debita reverentia

RE: Wieści z zagranicy - Filippo Michael de Medici - 13.03.2017

Mimo wszystko cała sytuacja nie wygląda uczciwie i raczej przypomina lewą zagrywkę. Miejmy nadzieję, że Ród Zep dojdzie do porozumienia i jakoś wspólnie wypracują kompromis.

RE: Wieści z zagranicy - Albert Orański - 13.03.2017

(13.03.2017, 10:30:54)Carlo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a): Śmiem wątpić, że to mój dziadek...

Nie wątp - to twój dziadek. Niesprawdzonymi informacjami bym się nie dzielił.

Co do decyzji ws. księstwa - Mości Adrjanos ma rację. Pamiętam akt o którym mówi Szanowny Książę. 

Niezależnie jednak od racji którejkolwiek ze stron, musisz przyznać Carlosie, że realną władzę nad Urbino sprawuje Viktorjos, mając do dyspozycji tamtejsze tereny, wojska, infrastrukturę, jak i wsparcie Rodu Panującego. Nie chcę się wtrącać, ale chyba winien jesteś posłuszeństwo swojemu ojcu... Wszak po Medyceuszach ciężko teraz szukać śladów, a Zepowie są jedyną twoją rodziną, której barw, ani nazwiska się nie zrzekłeś z tego co mi wiadomo.

RE: Wieści z zagranicy - Filippo Michael de Medici - 13.03.2017

Moralizatorskie historie można sobie oszczędzić . Smile Mnie interesuje jak zakończy się ta historia szybkiej detronizacji Don Carlosa oraz czy takie są faktyczne plany Rodu Zepów(tekst poniżej). A jeśli tak, to nie lepiej grać w otwarte karty, a nie bawić się w kiepskie intrygi na których może ucierpieć Kościół Rotryjski. O co tu się bić o znikomy skrawek ziemi jednego z najmniejszych księstw rotryjskich? 

Cytat:Gdy myślę o potencjalnych korzyściach z wasalizacji Urbino, widzę:

* Dla Urbino:
- protekcja silnego państwa;
- ochrona bytu - jako niepodległa mikronacja księstwo nie ma dużych szans;

* Dla Rzeczypospolitej:
- zwiększenie znaczenia międzynarodowego;
- zwiększenie prestiżu króla (od teraz ma swoich lenników);
- zwiększenie atrakcyjności Rzeczypospolitej dla potencjalnych mieszkańców.

Gwoli ostatniego: dobrze się nam przyjaźniło ze Skarlandem, bo epoka odpowiadała naszej. A co gdyby Urbino było osadzone w podobnym klimacie historycznym, w tych samych czasach, ale pozbawiona właściwej nam "sarmackości", która jednych zachęca, innych odpycha. Dla tych drugich możliwe byłoby korzystanie z wszelkich dobrodziejstw Rzeczypospolitej ale w klimacie księstwa północnych Włoch - z nieco innym systemem sprawowania władzy, nieco inną obyczajowością. Może Urbino nabierze klimatu republiki kupieckiej, da jakieś korzyści naszym mieszczanom? Na przykład szansa budowania faktorii handlowej w Urbino dla mieszczanina dawałaby dochód z handlu i zwiększała dochody z manufaktur (teraz łatwiej sprzedać to, co wytworzono). Wiele jest możliwości [Obrazek: icon_e_smile.gif]

RE: Wieści z zagranicy - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 14.03.2017

(13.03.2017, 15:27:43)Albert Orański napisał(a): Niezależnie jednak od racji którejkolwiek ze stron, musisz przyznać Carlosie, że realną władzę nad Urbino sprawuje Viktorjos, mając do dyspozycji tamtejsze tereny, wojska, infrastrukturę, jak i wsparcie Rodu Panującego. Nie chcę się wtrącać, ale chyba winien jesteś posłuszeństwo swojemu ojcu... Wszak po Medyceuszach ciężko teraz szukać śladów, a Zepowie są jedyną twoją rodziną, której barw, ani nazwiska się nie zrzekłeś z tego co mi wiadomo.

Albercie, nie żartuj sobie. Pragnę Ci przypomnieć, że jest jeszcze jeden Medyceusz - August, mój wuj, który pracuje w Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Notabene zostało nas dwóch, ale kto wie, może się rozwinie familia jeszcze kiedyś?

RE: Wieści z zagranicy - Paolo Carlo de Medici y Zep - 14.03.2017

(14.03.2017, 11:28:24)Carlo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a):
(13.03.2017, 15:27:43)Albert Orański napisał(a): Niezależnie jednak od racji którejkolwiek ze stron, musisz przyznać Carlosie, że realną władzę nad Urbino sprawuje Viktorjos, mając do dyspozycji tamtejsze tereny, wojska, infrastrukturę, jak i wsparcie Rodu Panującego. Nie chcę się wtrącać, ale chyba winien jesteś posłuszeństwo swojemu ojcu... Wszak po Medyceuszach ciężko teraz szukać śladów, a Zepowie są jedyną twoją rodziną, której barw, ani nazwiska się nie zrzekłeś z tego co mi wiadomo.

Albercie, nie żartuj sobie. Pragnę Ci przypomnieć, że jest jeszcze jeden Medyceusz - August, mój wuj, który pracuje w Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Notabene zostało nas dwóch, ale kto wie, może się rozwinie familia jeszcze kiedyś?

Medyceuszy tylu co Orańskich.

RE: Wieści z zagranicy - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 14.03.2017

Ano prawda.