Państwo Kościelne Rotria
WNIOSKI - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119)
+---- Dział: Rektorat (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=120)
+---- Wątek: WNIOSKI (/showthread.php?tid=3088)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

RE: WNIOSKI - Paolo Carlo de Medici y Zep - 28.04.2017

Wycofany.

Cytat:Ja uważam, że instytuty i wydziały to przerost formy nad treścią w mikroświecie. To niepotrzebna biurokracja i papierologia, która raczej zniechęca do aktywności naukowej. Proponowałbym profil ogólny Uniwersytetu z podziałem na dyscypliny: prawo, historia, filozofia, teologia etc. gdzie nie będzie jednostek takich jak katedry itp. tylko raczej działy biblioteki, gdzie znajdują się prace. Nad ogólnym porządkiem czuwałaby jakaś Rada Naukowa z rektorem na czele, która grupowałaby prace o podobnej tematyce i decydowała o nadaniu tytułów, nagród, wyróżnień itp. Zrezygnowałbym również ze studiów i egzaminów, bo jak widzimy to nie działa i jak mówiłem - mikroświat się zmienił. Ciężko będzie znaleźć chętnych na studiowanie, bo to wymaga czytania cudzych prac, przygotowania się do egzaminów, które na ogół skupiają się na jakiś nieznaczących szczegółach i zajmują cenny czas. Prędzej znajdziemy chętnych do publikowania, którzy dzielili by się ze wszystkimi wiedzą i za to dostawali jakiś tytuł, jako uznanie wkładu w v-naukę.

Co do tego fragmentu się nie zgadzam. Tytuły i stopnie można nadawać za napisane prace i wygłoszone wykłady bez egzaminów, ale struktura uniwersytetu powinna zostać zachowana. Tworzy to pewną otoczkę, która jest tak samo ważna jak inne ceremoniały chociażby kościelne w naszym kraju.

RE: WNIOSKI - Ksawery van Berden - 28.04.2017

Umiłowani Bracia,

cieszę się, że pojawia się zarzewie dyskusji. Zachowajmy ją jednak na obrady Senatu, pamiętając, że ten dział poświęcony jest wnioskom interesantów w przedmiocie toku studiów lub innych spraw związanych z organizacją naszej Uczelni. Na dysputę przyjdzie pora, tam też chętnie wysłuchamy Braci argumentów Wink.

Pozostańcie z Bogiem,

RE: WNIOSKI - Albert Orański - 28.04.2017

Magnificencjo Rektorze,
Wasza Eminencjo,

Dziękuję za zaproszenie na obrady Senatu. Będzie dla mnie szczególnym zaszczytem wziąć w nim udział. Chętnie na miarę moich możliwości wesprę prace tego szacownego gremium, mając na uwadze wieloletnią tradycję akademicką i przyszłość nauki w Rotrii.

Odpowiadając krótko Eminencji della Chiesa:
Nie postuluję usunięcia stanowiska Dziekanów oraz katedr samych w sobie. Niech pozostaną jako "kwiatek do kożucha", tracąc jednocześnie swój instytucjonalny charakter na rzecz symbolicznego, tzn. niech dziekanem katedry prawa będzie, jako pierwszy wśród równych, wykładowca zasłużony dla tej dziedziny, będący moderatorem katedry prawa, a sama katedra powinna mieć inny charakter fragmentu uczelni poświęconego publikacjom i dyskusjom o prawie. Jestem przy tym za całkowitym pozbawieniem katedr i ich zwierzchników jakiejkolwiek faktycznej władzy, bo aktualna konieczność pisania wniosków, czekania na ich rozpatrzenie, późniejszych decyzji, zezwoleń, etc. stanowi spory opór. Mikroświatowa uczelnia powinna zachęcać do pracy naukowej, a nie zniechęcać i stawiać bariery.

Podam przykład: sam chętnie poświęcił bym się działaniu naukowemy, mam nawet pomysł na kilka wykładów z różnych dziedzin. Miałem w przeszłości stopnie naukowe w dziedzinie architektury i chyba teologii. Natomiast jeśli pomyślę, że miałbym pisać jakieś wnioski o dopuszczenie do wykładania, może weryfikować kompetencje lub spełniać inne kryteria, to szczerze powiem, że zapał do działania od razu mi mija.

RE: WNIOSKI - Paolo Carlo de Medici y Zep - 28.04.2017

(28.04.2017, 15:57:11)Albert Orański napisał(a): Magnificencjo Rektorze,
Wasza Eminencjo,

Dziękuję za zaproszenie na obrady Senatu. Będzie dla mnie szczególnym zaszczytem wziąć w nim udział. Chętnie na miarę moich możliwości wesprę prace tego szacownego gremium, mając na uwadze wieloletnią tradycję akademicką i przyszłość nauki w Rotrii.

Odpowiadając krótko Eminencji della Chiesa:
Nie postuluję usunięcia stanowiska Dziekanów oraz katedr samych w sobie. Niech pozostaną jako "kwiatek do kożucha", tracąc jednocześnie swój instytucjonalny charakter na rzecz symbolicznego, tzn. niech dziekanem katedry prawa będzie, jako pierwszy wśród równych, wykładowca zasłużony dla tej dziedziny, będący moderatorem katedry prawa, a sama katedra powinna mieć inny charakter fragmentu uczelni poświęconego publikacjom i dyskusjom o prawie. Jestem przy tym za całkowitym pozbawieniem katedr i ich zwierzchników jakiejkolwiek faktycznej władzy, bo aktualna konieczność pisania wniosków, czekania na ich rozpatrzenie, późniejszych decyzji, zezwoleń, etc. stanowi spory opór. Mikroświatowa uczelnia powinna zachęcać do pracy naukowej, a nie zniechęcać i stawiać bariery.

Podam przykład: sam chętnie poświęcił bym się działaniu naukowemy, mam nawet pomysł na kilka wykładów z różnych dziedzin. Miałem w przeszłości stopnie naukowe w dziedzinie architektury i chyba teologii. Natomiast jeśli pomyślę, że miałbym pisać jakieś wnioski o dopuszczenie do wykładania, może weryfikować kompetencje lub spełniać inne kryteria, to szczerze powiem, że zapał do działania od razu mi mija.

Naniosę odpowiednie poprawki do postulowanych przeze mnie zmian w Statucie i przedstawię je podczas obrad Senatu.

RE: WNIOSKI - Paolo Carlo de Medici y Zep - 13.05.2017

Magnificencjo Rektorze, proszę przyjąć moją rezygnację z zatrudnienia na stanowisku docenta na Wydziale Prawa

Z wyrazami estymy
dr net. Paolo biskup della Chiesa

RE: WNIOSKI - Paolo Carlo de Medici y Zep - 21.05.2017

Cofam rezygnację, jako że nie została przyjęta. Smile

RE: WNIOSKI - Giovanni Borgia - 23.05.2017

Wasza Magnificencjo!

Zwracam się z prośbą o przyjęcie mojej osoby na studia bakalaureatu na Wydziale Prawa Uniwersystetu Rotryjskiego.
Swoją prośbę motywuję niezwykłą chęcią zgłębienia przeze mnie tajników prawa obowiązującego w Rotrii. Pragnę zdobyć niezbędną wiedzę, która w przyszłości pozwoli mi przynieść chlubę Kościołowi i Rotrii.

Z wyrazami szacunku,
Giovanni Borgia

RE: WNIOSKI - Paolo Carlo de Medici y Zep - 28.05.2017

Magnificencjo, co z naszymi wnioskami?

RE: WNIOSKI - Paolo Carlo de Medici y Zep - 04.06.2017

(23.05.2017, 21:26:14)Giovanni Borgia napisał(a): Wasza Magnificencjo!

Zwracam się z prośbą o przyjęcie mojej osoby na studia bakalaureatu na Wydziale Prawa Uniwersystetu Rotryjskiego.
Swoją prośbę motywuję niezwykłą chęcią zgłębienia przeze mnie tajników prawa obowiązującego w Rotrii. Pragnę zdobyć niezbędną wiedzę, która w przyszłości pozwoli mi przynieść chlubę Kościołowi i Rotrii.

Z wyrazami szacunku,
Giovanni Borgia

Czcigodny Bracie!

Przyjmuję Twój wniosek. Od dziś jesteś na studiach prawniczego bakalaureatu. Twoim promotorem będę osobiście. Proszę skontaktuj się ze mną celem ustalenia toku studiów.

Z błogosławieństwem

dr net. Paolo biskup della Chiesa
Rektor Uniwersytetu Rotryjskiego

RE: WNIOSKI - Tadeusz Krasnodębski - 11.06.2017

Magnificencjo Rektorze,

Zwracam się z uprzejmą prośbą o przyjęcie mnie na studia na Wydziale Prawa i umożliwienie mi rozpoczęcie przewodu doktorskiego.

Tytuł magistra netowego prawa uzyskałem na Uniwersytecie Bialeńskim dnia 13 marca 2017 r. Niestety, aktualnie UB ma chwilowe problemy z aktywnością kadry naukowej i rektora, przez co nie mogę uzyskać doktoratu na tejże uczelni. Zależy mi jednak na zdobycia stopnia doktora netowego, abym mógł w przyszłości rozpocząć karierę naukową na którymś z uniwersytetów.

W związku z powyższym, proszę jak we wstępie.

Z wyrazami szacunku,
(-) Tadeusz Krasnodębski SJ