Cytat:Wasza Świątobliwość Patriarcho Piusie VI,
Wasza Eminencjo Regencie i Ojcze Pawle,
Wasza Eminencjo i Dziadku Karolu,
Cytat:Słabość władcy oznacza słabość państwa.
Zbigniew Nienacki, pisarz i dziennikarz
Czymże jest państwo bez przywódcy, który nie patrzy na dobro swojego Narodu, a jedynie na własne korzyści? Państwo takie nie ma prawa istnieć, ponieważ prędzej czy później przywódca ten popełni gdzieś błąd.
Każdy przywódca powinien wystrzegać się tego, aby nigdy własne dobro nie stało się dla niego ważniejsze niż dobro kraju. Również ja, jako Prezydent Republiki Bialeńskiej, nie mogę pozwolić na to, aby regent i kardynał rotryjski, a jednocześnie mój ojciec, Paweł Karol Medyceusz-Zep, nieustannie od kilkunastu dni lekceważył Bialenię. Nie godzę się na to, by krytykował moją decyzję o kandydowaniu, a następnie objęciu urzędu głowy państwa bialeńskiego. Nie ma mojej zgody na to, aby określał Republikę mianem jojonacji i groził usunięciem mnie ze stanu kapłańskiego.
Nie porzucę ojczyzny i nie będę milczał w obliczu takich oskarżeń kierowanych pod moim adresem od osoby pełniącej obowiązki władcy Państwa Kościelnego. Nawet w sytuacji, kiedy słowa te wypowiadane są w rozmowach prywatnych. Nie powinno mieć bowiem dla przywódcy to większego znaczenia.
W związku z powyższym, w trosce o dobre imię Republiki Bialeńskiej oraz chcąc mieć możliwość jak najlepszego sprawowania obowiązków Prezydenta Bialenii, niniejszym występuję ze stanu kapłańskiego. Wyrzekam się również wszelkich relacji rodzinnych z rodem Medyceuszy i Zepów, nie chcąc być członkiem familii, której przedstawiciel w tak karygodny sposób wypowiada się o moich decyzjach i poczynaniach. Jednocześnie proszę o zmianę mojego imienia i nazwiska na Tadeusz Krasnodębski.
Zrzekam się także tytułu Katolickiej Wysokości, tytularnego księcia Bari i Sieny oraz hrabiego Pienzy. Opuszczam również Zakon Jezuitów.
(-) Tadeusz Krasnodębski