![]()  | 
| 
 Seminarium naukowe - następstwa wydarzeń z października 2014 - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119) +---- Dział: Wydział Historyczny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=331) +---- Wątek: Seminarium naukowe - następstwa wydarzeń z października 2014 (/showthread.php?tid=1301)  | 
Seminarium naukowe - następstwa wydarzeń z października 2014 - Mikołaj Dreder - 27.08.2018 Wasza Magnificencjo, Czcigodni Dziekani, Dostojni pracownicy naukowi, Jako Dziekan Wydziału Historii na naszym prześwietnym Uniwersytecie Rotryjskim postanawiam, o czym wielokrotnie informowałem wybrane osoby w prywatnych rozmowach, o zwołaniu Seminarium Naukowego, którego nazwa będzie brzmieć Następstwa wydarzeń z października 2014 roku. Chciałbym, aby w seminarium uczestniczyły osoby żyjące, które pamiętają tamte czasy i będą mogły przedstawić tutaj swoje wspomnienia oraz swoją wersję wydarzeń. Zebrane informacje posłużą mi do spisania szeregu publikacji naukowych, traktujących o tamtych czasach. Chcę, aby docelowo, były one skarbnicą wiedzy o historii Państwa Kościelnego Rotria i stanowiły pewnego rodzaju przestrogę dla młodszych mieszkańców Rotrii. Rozmawiałem wstępnie z osobami, które żyły w okresie przewrotu październikowego i otrzymały one prywatne zaproszenie. Tak więc oficjalnie chciałbym zaprosić do udziału w seminarium: 1. Jego Świątobliwość Sylwestra I (Ksawerego van Berden) 
2. Jego Eminencję Alberta Orańskiego 
3. Wielebnego Brata Tomasza Mancini'ego 
W najbliższych dniach opracuję listę tematów, o których będziemy rozmawiać, jednak chciałbym utrzymać seminarium w luźnej konwencji - przed oficjalnym jego startem - zachęcam wszystkich zainteresowanych do przedstawienia kwestii, które są interesujące i warto je poruszyć. Ze swojej strony pragnę zapewnić, że zależy mi na wiarygodności seminarium i na jego wysokim poziomie, jednocześnie zapewniam, że wszystkie niejasne kwestie będą poruszone. Dodatkowo zapewniam, że zwołane przeze mnie seminarium nie będzie żadnym sądem nad uczestnikami tamtych wydarzeń i nie będzie miało wpływu na obecną sytuację Rotrii. Ma ono na celu tylko i wyłącznie zebranie świadectw żyjących uczestników tamtych wydarzeń, które posłużą jako materiały źródłowe do prac naukowych, które będę publikował na Wydziale Historii. Poruszona zostanie również kwestia, która rozważy jak wydarzenia z 2014 roku wpłynęły na Państwo Kościelne Rotria, które znamy obecnie. (-) prof. dr net. Nicolo Dreder 
Dziekan Wydziału Historii 
RE: Seminarium naukowe - następstwa wydarzeń z października 2014 - Albert Orański - 28.08.2018 Wasza Magnificencjo, Czcigodni zgromadzeni, Pragnę przede wszystkim pogratulować inicjatywy mającej na celu dogłębne opisanie przeszłych wydarzeń. Ilekroć bowiem w ubiegłych latach próbowaliśmy rozliczyć się z przeszłością i wydarzeniami "Wielkiej Schizmy" obracało się to mniej lub bardziej w polityczną przepychankę i kłótnię, na której nikt nie korzystał, a wszyscy tracili. Myślę jednak, że po tak długim od tamtych chwil czasie, możemy spokojnie i rzeczowo usiąść do stołu i przedstawić naszą perspektywę, tak by przyszłe pokolenia mogły zrozumieć co się wtedy stało i dlaczego oraz by na tej podstawie mogły wyciągnąć wnioski, mogące uchronić Rotrię przed takimi zajściami w przyszłości. Jednocześnie dziękuję za zaproszenie do udziału w dyskusji i możliwość wyrażenia własnego stanowiska w sprawach tak istotnych z punktu widzenia naszej historii i tożsamości. Przeszłości zmienić się nie da, lecz można z niej wyciągnąć naukę. Bez wątpienia popełniono w onych dniach wiele błędów i przewinień, które jednak nie były aktami szalonego głupca, który miotając się w amoku popełniał niedorzeczne czyny, lecz świadomymi decyzjami, za którymi stały cele, dążenia i motywy. Je właśnie będę starał się przedstawić i wytłumaczyć. Wszyscy bowiem widzą podejmowane decyzje i ich skutki, lecz nie każdy wie dlaczego zostały podjęte w ten sposób w danym czasie. Na te i inne kwestie z chęcią odpowiem. Jestem głęboko przekonany, że ta dyskusja wiele wniesie do życia Rotrii i pozwoli raz na zawsze zamknąć wiele nurtujących dla wielu kwestii. Liczę, że wspólnie uda się nam w sposób pełny, wyczerpujący i obiektywny przedstawić to, co faktycznie się stało w październiku 2014 i jakie były tego późniejsze konsekwencje. Z rewerencją, dr net. A. Orański RE: Seminarium naukowe - następstwa wydarzeń z października 2014 - Michelangelo Piccolomini - 01.07.2019 Chciałbym, czcigodni Bracia, abyśmy wrócili na moment do tej dyskusji. Moje przemyślenia są następujące. Pius IV mianował regentem Ksawerego van Berdena, powierzając mu pełnię władzy i jednocześnie ogłaszając stan wyjątkowy. Jako Patriarcha miał do tego prawo. Rewolucjoniści natomiast zablokowali Berdenowi dostęp do Państwa Kościelnego. Jednocześnie nie przejęli sami władzy, a powierzyli ją obradującemu Soborowi Laterańskiemu VI, który Patriarchą obrał Kosmę Medycejskiego. Ciąg dalszy znamy. Rodzi się pytanie czy Sobór był władny wybrać Patriarchę? Podczas "zamachu" odeszli wszyscy kardynałowie. Zdaje się, że bardziej sprawiedliwym był wybór Patriarchy przez wszystkich duchownych (i chyba nawet świeckich) Kościoła niż przez kardynałów nominowanych przez Regenta. Bo w jaki inny sposób dokonałby się wybór? Dodatkowo Patriarchowie Klemens III, Aleksander IV i później Benedykt I realnie sprawowali władzę nad Państwem i Kościołem oraz byli uznawani przez wiele podmiotów prawa międzynarodowego. Podyskutujmy Bracia, choć nie wiem, czy rzeczywiście coś realnie ustalimy. Wiele już padło słów, a żadnych konkretów. Chciałbym, aby chociaż uniwersytet, wydał wiążący dokument, przedstawiający stanowisko wobec tamtych czasów.  |