Państwo Kościelne Rotria
List otwarty ws. Świętego Soboru - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+--- Wątek: List otwarty ws. Świętego Soboru (/showthread.php?tid=1327)

Strony: 1 2 3 4

List otwarty ws. Świętego Soboru - Mikołaj Dreder - 20.11.2018

Wasza Świątobliwość,
Ojcze Święty Sylwestrze,

Pozwoliłem sobie napisać list otwarty do Waszego Majestatu, w sprawie planowanego Soboru Powszechnego. Chciałbym przedstawić w nim moje, autorskie, propozycje tematów dysput soborowych oraz inne kwestie organizacyjne, dzięki którym - moim zdaniem - obrady soboru - będą sprawne i skuteczne.

Na początku chciałbym zaproponować miejsce obrad soboru. Uważam, że dla podkreślenia symboliki soboru, gdyż będzie on najważniejszy w naszej historii i od niego będą zależeć nasze dalsze dzieje, najrozsądniejszym dla tej podkreślenia tej symboliki będzie zwołanie soboru w Apostolskim Mieście. Zaś co do terminu inauguracji obrad, należałoby zacząć jak najszybciej. Nie mamy już dłużej na co czekać, przyszły tydzień wydaje się najrozsądniejszym wyborem. Trzeba wziąć też pod uwagę fakt, że dotarcie na obrady Świętego Soboru może zająć Ojcom Soborowym dłuższy czas, więc trzeba kilka dni poświęcić na kwestie organizacyjne. Zaś sama inauguracja obrad miałaby miejsce w pierwszych dniach grudnia, bądź wcześniej - jeśli większa część Ojców dotrze do Apostolskiego Miasta szybciej, to też szybciej zaczniemy obrady.

Pierwszą dysputą, którą otworzymy na soborze, będzie omówienie największych bolączek obecnej Rotrii. Nie możemy wdrożyć procedur "naprawy" Państwa Kościelnego, bez poznania genezy jej problemów. Oczywistym jest, że wśród nich będzie wspominane często "wypalenie i znudzenie" obecną szatą fabularną Rotrii, która ma przecież ponad 6 lat, w niewiele zmienionej formie i moim skromnym zdaniem, została już wyeksploatowana do granic możliwości. Jednak to tylko jeden z wielu problemów, których jest zdecydowanie więcej - i te problemy będziemy wspólnie odnajdywać w pierwszym temacie soborowym. Gdy już wyklarują się "główne grzechy Rotrii", przystąpimy do dwóch kolejnych tematów: "Nowa fabuła Państwa Kościelnego Rotria" oraz "Patriarcha, długość pontyfikatu oraz obowiązki Ojca Świętego". Gdy zaś i tutaj uda się z sukcesem zakończyć obrady, rozpoczniemy kolejne tematy, których cel ujawnię, gdy przyjdzie na nie czas.

Pozostaje jeszcze kwestia uczestników. Wiadomym jest, że w obradach soboru powinni uczestniczyć duchowni - bez różnicy czy ci stanu wyższego czy też niższego, tak samo duchowni będą mieć prawo głosu, w podejmowaniu kluczowych decyzji dla Rotrii i Kościoła. Jednak uważam - jak też przedstawiłem na prywatnej audiencji - za słuszne, aby w obradach soboru uczestniczyli wierni Kościoła Rotryjskiego, którym dobro Kościoła leży na sercu.

Na sam koniec, z uwagi na szczególną rolę soboru, chciałbym zasugerować, aby na czas Świętego Soboru wprowadził Ojciec Święty w Państwie Kościelnym stan wyjątkowy i zawiesił funkcjonowanie wszystkich urzędów. Tak, aby wszyscy mogli się całym sercem zaangażować tylko i wyłącznie w obrady soboru. Ponadto - w trakcie obecnego kryzysu rotryjczycy nie wykazują żadnej innej aktywności. Na ten okres losy Rotrii spoczęłyby bezpośrednio w rękach Waszej Świątobliwości bądź wyznaczonego regenta, który będzie odpowiadał za państwo.

Z wyrazami szacunku,
(-) N. S. Dreder SJ

RE: List otwarty ws. Świętego Soboru - Marcin Zagłoba - 20.11.2018

Ja proponuje rozpoczęcie obrad Soboru wraz z nowym rokiem liturgicznym Smile

RE: List otwarty ws. Świętego Soboru - Andream.von.Salza - 20.11.2018

Wydaje mi się że w Soborze powinni brać udział przedstawiciele Zakonu rycerskiego już połączonego.

RE: List otwarty ws. Świętego Soboru - Mikołaj Dreder - 21.11.2018

(20.11.2018, 22:53:10)Marcin Zagłoba napisał(a): Ja proponuje rozpoczęcie obrad Soboru wraz z nowym rokiem liturgicznym Smile

Czyli 2 grudnia, no dobrze! Smile

(20.11.2018, 23:04:01)Andream.von.Salza napisał(a): Wydaje mi się że w Soborze powinni brać udział przedstawiciele Zakonu rycerskiego już połączonego.

Dlaczego nie, osobiście nie widzę przeciwwskazań, ale poczekajmy na decyzję Jego Świątobliwości Smile

RE: List otwarty ws. Świętego Soboru - Michelangelo Piccolomini - 21.11.2018

(20.11.2018, 23:04:01)Andream.von.Salza napisał(a): Wydaje mi się że w Soborze powinni brać udział przedstawiciele Zakonu rycerskiego już połączonego.

A poza Panem ktokolwiek należy do tych dwóch zakonów?

RE: List otwarty ws. Świętego Soboru - Andream.von.Salza - 21.11.2018

Do ZK należy 5 osob w tym 2 nie aktywne
I tak samo do ZKM
Oprócz mnie nikt nie należy do obu Zakonów
Większą część osób jest obywatelami RON

RE: List otwarty ws. Świętego Soboru - Alberto Tommaso di Mancini - 21.11.2018

(21.11.2018, 17:07:38)Nicolò Dreder napisał(a):
(20.11.2018, 22:53:10)Marcin Zagłoba napisał(a): Ja proponuje rozpoczęcie obrad Soboru wraz z nowym rokiem liturgicznym Smile

A ja proponuję jeszcze bardziej symboliczną datę, czyli 30 listopada - święto świętego Andrzeja, Pierwszego Apostoła.

RE: List otwarty ws. Świętego Soboru - Michelangelo Piccolomini - 21.11.2018

(21.11.2018, 18:14:37)Andream.von.Salza napisał(a): Do ZK należy 5 osob w tym 2 nie aktywne
I tak samo do ZKM
Oprócz mnie nikt nie należy do obu Zakonów
Większą część osób jest obywatelami RON

A to przepraszam.

RE: List otwarty ws. Świętego Soboru - Mikołaj Dreder - 22.11.2018

(21.11.2018, 23:05:16)Tommaso Mancini napisał(a):
(21.11.2018, 17:07:38)Nicolò Dreder napisał(a):

A ja proponuję jeszcze bardziej symboliczną datę, czyli 30 listopada - święto świętego Andrzeja, Pierwszego Apostoła.

Jak widać, jeszcze sobie poczekamy chwilkę na decyzję Patriarchy, do 30.11 zostało jeszcze parę dni, więc spokojnie.

RE: List otwarty ws. Świętego Soboru - Pio Maria de Medici - 27.11.2018

Wielebny Mikołaju,
Z władz wyższych Kościoła został nam aktywny tylko Eminencja Wilhelm Orański, bo i Eminencja Albert i Świątobliwość zniknęli. Ale mogę pomóc Wielebnemu z Soborem. Co więcej, można przygotować Sobór - zwołać go, rozpocząć - a jak Ojciec Święty się pojawi to go tylko zaakceptuje i podporządkuje swojemu majestatowi. Ot problem rozwiązany. Jeśli Wielebny pozwoli, zajmę się organizacją Soborową.