![]()  | 
| 
 Wielka Reforma Gospodarcza - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Wielka Reforma Gospodarcza (/showthread.php?tid=1513)  | 
Wielka Reforma Gospodarcza - Wilhelm Orański - 01.06.2019 Wielka Reforma Gospodarcza 
dyskusja ogólnonarodowa 
Wasza Świątobliwość, 
Wasze Eminencje, 
Wasze Ekscelencje, 
Najdostojniejsi Bracia, 
Stawiamy się wszyscy na wezwanie Jego Świątobliwości, aby spełnić nałożone przezeń zobowiązanie i dyskutować o wielkiej reformie gospodarczej, która w całości odmieni oblicze tej dziedziny i - jeśli spełnią się plany - będzie to największa tego typu modernizacja przeprowadzana w historii Państwa Kościelnego. Zobowiązani postanowieniami Soboru Laterańskiego VII wkraczamy w nową erę, w XIX wiek, który obfitować będzie na naszych ziemiach w gospodarcze ożywienie. Wierzymy, iż wielkie dzieło, którego jesteśmy architektami zaangażuje solidarnie wszystkich pasterzy i wszystkie owce, które mieszkają za spiżową bramą. 
Wzywam przeto wszystkich z Was i każdego z osobna do wstawiennictwa przed autorytet Jego Świątobliwości. W szczególności zaś prosimy o potwierdzenie udziału w dyskusji w ciągu 5 dni: 
- Maurycego Orańskiego; 
- Alberta Orańskiego; 
- Andreama von Salzę; 
- Aurelio de Medici y Zeppa; 
- Michelangelo Piccolominiego; 
- Marcina Zagłobę; 
- Ksawerego van Berdena; 
- Pio Marię Facibeniego; 
- Matthewa von Bleachera; 
- Fernando d'Este y Córdobę. 
A kogo pominięto, a odpowiedzialnym się czuje za Stolicę Świętą, także wzywam. 
RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Andream.von.Salza - 01.06.2019 Stawiam się na wezwanie RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Aurelio de Medici y Zep - 01.06.2019 Deklaruję swoją obecność. RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Ludwik Orański - 01.06.2019 Pozostaję do dyspozycji. RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Maurycy Orański - 01.06.2019 Na rozkaz. RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Michelangelo Piccolomini - 01.06.2019 Wezmę udział, choć pożytek będzie ze mnie marny. Nie znam się na gospodarce ani informatyce. RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Pio Maria de Medici - 01.06.2019 Mihi iussa capessere fas est. RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Mikołaj Dreder - 01.06.2019 Eminencjo Orański, Wydaje się, że wszyscy obecnie aktywni mieszkańcy Stolicy Apostolskiej potwierdzili swoją obecność. Aby nie przedłużać proponujemy od razu zainaugurował dyskusję, a osoby, który nie potwierdziły swojej obecności dołączą do nas później. RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Wilhelm Orański - 02.06.2019 Wasza Świątobliwość, proszę dać mi jeszcze trochę czasu. Ułożenie odpowiedniego dokumentu, który obejmować będzie cały system gospodarczy, zajmie mi trochę czasu, to kwestia maksymalnie kilku dni. Korzystam oczywiście z ustaw, które przygotował mój czcigodny Dziadek, lecz trzeba je pozmieniać i pododawać kilka nowych rozwiązań. 
RE: Wielka Reforma Gospodarcza - Mikołaj Dreder - 02.06.2019 Wasza Eminencjo, Dobrze, zatem niech tak będzie. Czekamy wobec tego na propozycje dokumentu.  |