Państwo Kościelne Rotria
Coronatio Beatissimi Patris Pii V XI II MMXVI - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Sanktuaria Miasta Apostolskiego (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=499)
+---- Dział: Bazylika św. Jana na Lateranie (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=100)
+----- Dział: Główny gmach świątynny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=103)
+----- Wątek: Coronatio Beatissimi Patris Pii V XI II MMXVI (/showthread.php?tid=167)

Coronatio Beatissimi Patris Pii V XI II MMXVI - Fernando d'Este y Córdoba - 11.02.2016

[Obrazek: ff72008c1652236egen.png]

CORONATIO BEATISSIMI PATRIS PII V PP.

[Obrazek: 84be68d39b5cc013.png]

Wcałej Rotrii rozbrzmiewają dzwony obwieszczające, że dziś w Kaplicy Sykstyńskiej w Pałacu Laterańskim odbędzie się uroczystość intronizacji Ojca Świętego Piusa V. Z komnat Pałacu Laterańskiego wyrusza długa procesja eskortowana przez gwardię pałacową. Na początku procesji koronacyjnej podążają akolici niosący krzyż oraz świece za nimi prałaci orasz członkowie dworu patriarszego, a następnie biskupi w strojach chórowych. Koniec procesji stanowi orszak Jego Świątobliwości niesionego w sedia gestatoria. Patriarszą lektykę poprzedzają diakoni niosący na czerwonych poduszkach tiarę oraz paliusz.

Ojciec Święty ubrany był w jedwabną sutannę, obszytą aksamitem, na której była alba z najczystszego lnu, przeszyta trzema warstwami koronek. Patriarchę opasało purupurowo-złote cingulum z obfitymi pomponami w kształcie kółek. Na rękach ubrane ma jedwabne rękawiczki pontyfikalne, na których wyhaftowane są greckie krzyże wraz z ornamentami. Na stopach zaś białe jak śnieg pantofle z przyszytym herbem patriarszym. Na ramionach spoczywa potężna jedwabna kapa, obszyta złotymi i purpurowymi nićmi, które tworzą różne symbole sakralne, a także herby Państwa Kościelnego. Obie części spina ogromna złota klamra, wykonana z najczystszego kruszcu u toskańskiego jubilera.

Gdy procesja dotarła do Bazyliki Laterańskiej, Patriarcha przywdział szaty mszalne i rozpoczął solenną mszę pontyfikalną podczas której biskup Leonardo Mario Castiglioni przypiął Jego Świątobliwości paliusz. Po jej zakończeniu, Patriarcha w asyście biskupa Leonardo Mario Castiglioni oraz biskupa Ksawerego van Berden został doprowadzony do tronu na podwyższeniu nad którym znajdował się baldachim purpurowego koloru wszywany złotem w herby patriarsze oraz Stolicy Apostolskiej. Biskup kamerling uniósł tiarę i trzymając ją nad głową Ojca Świętego wypowiedział słowa:

Coronatio Beatissimi Patris Pii V XI II MMXVI - Leonardo Mario - 11.02.2016

Accipe tiaram tribus Coronis ornatam, et scias te esse patrem principum et regum, rectorem orbis in terra vicarium Salvatoris nostri Jesu Christi, cui est honor et gloria in saecula saeculorum.

Coronatio Beatissimi Patris Pii V XI II MMXVI - Fernando d'Este y Córdoba - 11.02.2016

[Obrazek: bb4b48cead19e528.jpg]

Następnie biskup Castiglioni nałożył tiarę na skronie Ojca Świętego, który znakiem krzyża pobłogosławił zgromadzonych w kaplicy. Jego Świątobliwość wygłosił homilię, a następnie w asyście czcigodnych biskupów zasiadł na sedia gestatoria i procesja udała się do główniej sali audiencyjnej gdzie Biskup Powszechny odbierze homagium i udzieli audiencji koronacyjnej zagranicznym delegacją.

HOMAGIUM

[Obrazek: 4318b7de99df7b75gen.jpg]

Gdy procesja zbliżyła się do tronu zlokalizowanego w sali audiencyjnej, Jego Świątobliwość w asyście biskupa Leonardo Mario Castiglioni oraz biskupa Ksawerego van Berden został doprowadzony do tronu, gdzie zasiadając w majestacie pobłogosławił zgromadzonych, a następnie przyjął homagium duchowieństwa.

Coronatio Beatissimi Patris Pii V XI II MMXVI - Leonardo Mario - 11.02.2016

Ja, Leonardo Mario Castiglioni, Książę Parmy, Hrabia Bolonii i Rimini, Biskup Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wasz umiłowany syn przysięgam wierność i dozgonne posłuszeństwo Nowemu Biskupowi Rotrii Piusowi V oraz, że przyczynię się do obrony wiary Kościoła Powszechnego. Tak mi dopomóż Boże w Trójcy Jedyny. Amen.

Ja, Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba, Książę Modemy, Diakon Świętego Kościoła Rotryjskiego przysięgam wierność i dozgonne posłuszeństwo Nowemu Biskupowi Rotrii Piusowi V oraz, że przyczynię się do obrony wiary Kościoła Powszechnego. Tak mi dopomóż Boże w Trójcy Jedyny. Amen.

Coronatio Beatissimi Patris Pii V XI II MMXVI - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 12.02.2016

Ja, Don Carlos II Lorenzo de Medici-Zep, Wielki Książę Toskanii, Książę Ferrary, Florencji, Palestriny i Bari, Hrabia Segesty, Książę Murcji i Móstoles, Król-Senior Imperium Skarlandu, Prezbiter Świętego Kościoła przysięgam wierność i dozgonne posłuszeństwo Nowemu Biskupowi Rotrii Piusowi V oraz, że przyczynię się do obrony wiary Kościoła Powszechnego. Tak mi dopomóż Boże w Trójcy Jedyny. Amen.

Coronatio Beatissimi Patris Pii V XI II MMXVI - Juan José de Villagómez - 12.02.2016

Ja, Juan José de Villagómez, Prezbiter Świętego Kościoła Rotryjskiego przysięgam wierność i dozgonne posłuszeństwo Nowemu Biskupowi Rotrii Piusowi V oraz, że przyczynię się do obrony wiary Kościoła Powszechnego. Tak mi dopomóż Boże w Trójcy Jedyny. Amen.

Coronatio Beatissimi Patris Pii V XI II MMXVI - Ksawery van Berden - 12.02.2016

Ja, Ksawery van Berden, Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego przysięgam wierność i dozgonne posłuszeństwo Nowemu Biskupowi Rotrii Piusowi V oraz, że przyczynię się do obrony wiary Kościoła Powszechnego. Tak mi dopomóż Boże w Trójcy Jedyny. Amen.

Coronatio Beatissimi Patris Pii V XI II MMXVI - Albert Orański - 12.02.2016

Ja, Albert Wilhelm Fryderyk van Oranje-Nassau, Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, Hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański, Biskup Świętego Kościoła Powszechnego, przysięgam wierność i dozgonne posłuszeństwo Biskupowi Rotrii oraz, że przyczynię się do obrony wiary Kościoła Powszechnego. Sic me Deus adiuvet.