![]() |
|
Renuntiatio II X MMXIX - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217) +--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104) +--- Wątek: Renuntiatio II X MMXIX (/showthread.php?tid=1713) |
Renuntiatio II X MMXIX - Aurelio de Medici y Zep - 02.10.2019 Cytat: Cytat: RE: Renuntiatio II X MMXIX - Adalbertus Pronobis - 02.10.2019 Ojcze Święty! Wierni parafii św. Marka w Wenecji dziękują za posługę Patriarchy. To dzięki Waszej Świątobliwości parafia wzbogaciła się o nowy budynek sakralny - filię Bazyliki św. Marka, której patronuje św. Barnaba. Niestety, nie udało się Waszej Świątobliwości konsekrować tej świątyni. Jednakże zawsze będzie Patriarcha wspominany w naszych modlitwach. Ja, ze swojej strony dziękuję za wszelką pomoc i życzliwość oraz przyjęcie mnie do grona prezbiterium Kościoła Rotryjskiego. RE: Renuntiatio II X MMXIX - Pio Maria de Medici - 02.10.2019 Kardynale de Medici y Zep, Najdroższy Krewny, Najlepszy Przyjacielu, wiesz jak mocno byłem sceptyczny do pomysłu Soboru, jako przeciągającego się przez pokolenia zjawiska, które nic nie wnosi. Twój upór i w pewnym sensie determinacja skruszyły moje serce, że zgodziłem się prowadzić ten sobór. Welijski, drugi w kolejności. Sobór odbywający się na Welii stanie się symbolem Medyceuszy Zepów - jeden rozpoczął Leon III, drugi Klemens IV. Przysłużył się Rotrii na pewno o wiele więcej, niż poprzednie potyczki między rodami. Jedność - skłania serce do pracy z innymi. Nienawiść - składnia rozum do pracy przeciw innym. Twój pontyfikat był pontyfikatem serca. I choć zmogła Cię realioza, a władza spoczęła na mnie jako Regencie - starałem się iść Twoją myślą i Twoją linią. Dziękuję za Twoje rządy i za Twoje zaufanie. Nawet wtedy, kiedy chciałeś przyznać mi kapelusz kardynalski, a ja kolejny raz tej nobilitacji odmówiłem. Dziękuję za Twoje słuchanie, za Twoją pokorę i wierność w wypełnianiu celów - choć nie wszystko na to pozwala, ale serce prowadzi dalej. Niech Ciebie jako kardynała, a także Twojego następce prowadzi serce - Miłujcie się wzajemnie, jak Ja was umiłowałem (J 15, 12).
(-) Pio Cesare biskup de Medici RE: Renuntiatio II X MMXIX - Mikołaj Dreder - 02.10.2019 Eminencjo, Przyjacielu, Bogu dziękuję i długo jeszcze będę dziękował za Twój pontyfikat. Pontyfikat, który był inny niż wszystkie wcześniej. Pontyfikat, który przypadł na okres spokoju, stabilizacji, a przede wszystkim rozkwitu Kościoła Świętego i Stolicy Świętej. Pontyfikat, którego centrum - a więc Klemens IV - był prawdziwym przewodnikiem duchowym Owczarni Pańskiej. Niech Dobry Bóg sprawi, że spłyną na Ciebie wszelakie łaski i błogosławieństwo, abyś wyleczył się ze straszliwej choroby, jaką jest realioza. Choroba cywilizacyjna mikroświata. Zło największe, które zabija mikronacje. Wierzę, że wrócisz do nas pełen sił i nowych pomysłów. Bóg zapłać, (-) N. card. Dreder Na zawsze przyjaciel RE: Renuntiatio II X MMXIX - Wilhelm Orański - 02.10.2019 Deo gratias za pontyfikat Klemensa IV. RE: Renuntiatio II X MMXIX - Aurelio de Medici y Zep - 02.10.2019 Wasze Eminencje, Wasza Ekscelencjo, Księże Infułacie, bardzo dziękuję za tak serdeczne słowa i wyrazy zrozumienia. W tym trudnym czasie to dla mnie wielkie wsparcie. Nadal będziemy współpracowali na rzecz Rotrii, zjednoczeni pod władzą mojego Następcy. Jestem zatem głęboko przekonany, że wszelkie dzieła, które miały swój początek podczas mojego pontyfikatu, będą teraz kontynuowane i rozwijane. Ja zaś oddam się służbie Kościołowi na tyle, na ile pozwoli mi życie realne. Nie ulega jednak wątpliwości, że będę wiernym sługą nowego Ojca Świętego. RE: Renuntiatio II X MMXIX - Michelangelo Piccolomini - 03.10.2019 Cytat: RE: Renuntiatio II X MMXIX - Andream.von.Salza - 03.10.2019 Waszą Świątobliwość Bardzo dziękuję za Wasz Pontyfikat i życzę aby wszystko ułożyło się po myśli Waszej Świątobliwości i w Rotrii i Realu |